08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 10:47 | Son Güncelleme: 06.06.2024 15:52

NYT Hindistan seçimlerini yazdı: Modi'nin gücü artık tek başına yeterli değil

Hindistan'da altı hafta süren seçimlerin ardından Başbakan Modi üçüncü bir dönem daha kazandı ancak eski gücünü kaybetti. New York Times, parlamentoda koalisyonu oluşturan tüm partilerin çoğunluğu kazanmasıyla birlikte Modi'nin artık tek başına yetersiz olduğunu yazdı
Fotoğraf: Atul Loke/The New York Times
Fotoğraf: Atul Loke/The New York Times

Mujib Mashal, Alex Travelli, Hari Kumar, Suhasini Raj, Sameer Yasir, ve Pragati K.B. / The New York Times

Narendra Modi'nin etrafındaki yenilmezlik aurası aniden paramparça oldu. Partisinin sloganının ezici bir zafer vaat ettiği ve hatta Modi'nin defalarca kendisinden Tanrı tarafından gönderilmiş olarak bahsettiği Hindistan seçiminde, salı günü açıklanan sonuçlar beklenmedik oldu. 73 yaşındaki Modi, Seçim Komisyonu'nun bugün erken saatlerde koalisyonunu oluşturan partilerin parlamentoda toplu olarak çoğunluğu geçtiğine dair son onayı vermesinin ardından üst üste üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. Bu, sadece bir başka Hintli liderin başarabildiği bir başarı ve Bharatiya Janata Partisi (BJP) diğer tüm partilerden çok daha fazla sandalye kazandı.

Siyasi gücünün sınırları olduğunu öğrendi

Ancak BJP tek başına kazanmak yerine onlarca sandalye de kaybetti. Şimdi iktidarda kalmak için koalisyon ortaklarının insafına kalmış durumda. Bu durum Modi'nin görev süresinin onuncu yılında keskin bir tersine dönüşü gösteriyor. Sonuçlar netleştikçe ülkenin hisse senedi piyasaları düştü. Muhalefet partileri, ülkenin demokrasisini kurtarma çabası olarak adlandırdıkları bu çabada sevindiler. Ve genellikle koltuk koltuk mücadele edilen seçimi tamamen kendisi hakkındaymış gibi gösteren Başbakan, Hindistan, Modi'nin sıkı iktidarını genişletirken, siyasi gücünün sınırları olduğunu öğrendi.

Modi'nin nasıl tepki vereceği, iktidarına yönelik her türlü meydan okumayı geri çevirme çabasını sertleştirip sertleştirmeyeceği ya da seçmenlerin kararı ve Hindu-milliyetçi ideolojisini paylaşmayan koalisyon ortaklarıyla çalışma ihtiyacından dolayı azarlanıp azarlanmayacağı belirsiz. Salı günü açıklanan sonuçlar, Hindistan'ın kuşatılmış ana muhalefet partisi olan ve önceki iki seçimde yaşadığı büyük kayıpların ardından pek çok kişi tarafından geri dönülemez bir şekilde zayıfladığı düşünülen Hindistan Ulusal Kongresi için bir geri dönüşe işaret etti.

Uzun süredir Hindistan'ın siyasi merkezinde yer alan bir zamanların baskın Kongresi, bir yön bulmak ve BJP'ye ideolojik bir alternatif sunmak için yıllarca mücadele etti. Ancak Kongre ve koalisyon ortakları bu seçimde Modi hükümetine işsizlik, sosyal adalet ve başbakanın Hindistan'ın milyarderleriyle olan bağları üzerinden saldırarak ilgi odağı oldu. 

Laik partiler belirleyici olabilir

Özellikle iki bölgesel parti şu anda belirleyici olabilir: 16 sandalye ile güneydeki Andhra Pradesh eyaletindeki Telugu Desam Partisi ve 12 sandalye ile doğudaki Bihar eyaletindeki Janata Dal (Birleşik) partisi. Her iki partinin de açıkça laik olması, Modi'nin muhalifleri arasında, bu partilerin etkisinin Modi'nin Hindistan demokrasisini Hindu öncelikli bir devlete dönüştürme yarışını yavaşlatabileceği umudunu arttırıyor.

© 2024 The New York Times Company