14 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2024 09:29 | Son Güncelleme: 14.10.2024 09:58

NYT Hizbullah'ın İHA saldırısını yazdı: İsrail'in hava savunma sisteminde endişelendiren boşluk

Hizbullah İsrail'deki bir askeri üsse beklenmeyen bir saldırı gerçekleştirdi. New York Times, bu saldırının İsrail'in hava savunma sistemindeki açığı gösterdiğini yazdı
Arşiv
Arşiv

Matthew Mpoke Bigg, Aaron Boxerman, Johnatan Reiss ve Thomas Fuller / The New York Times

İsrail ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üsse insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda dört askerin öldüğünü ve onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi.  Hayfa bölgesindeki Binyamina kasabasında bulunan üssün vurulması İsrail'de sadece Hizbullah'ın bir direnç gösterisi olarak değil aynı zamanda İsrail hava savunma sistemlerindeki endişe verici bir boşluğun kanıtı olarak yorumlandı. Hizbullah, sınır üzerinden İsrail'e bir “saldırı uçağı sürüsü” fırlattığını açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, “Bir insansız hava aracının uyarı yapmadan nasıl sızdığını ve üssü nasıl vurduğunu inceliyoruz ve araştırıyoruz" dedi. 

İsrail geçen hafta boyunca Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak başkent çevresinde, güney Lübnan'da ve başka yerlerde ağır bombardımanlar gerçekleştirdi. Lübnan hükümeti son 24 saat içinde en az 23 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Ancak iki hafta önce başlayan hava saldırıları ve kara harekatı şu ana kadar grubun sınır ötesi saldırılarını engelleme hedefine ulaşamadı.

ABD desteğini artırıyor

Pazar günü İsrail'in kuzeyinde roket ateşi uyarısı yapan sirenler çaldı ve İsrail ordusu yerel saatle 15:00 itibariyle Hizbullah'ın yaklaşık 115 roket ya da füze ateşlediğini açıkladı. Gazze Şeridi'ndeki Hamas'la da savaş halinde olan İsrail'e yönelik saldırıların artmasından endişe duyan ABD, pazar günü İsrail'e gelişmiş bir füze savunma sistemi ve bunu kullanacak 100 asker göndereceğini duyurdu. Bu ABD güçlerini savaşa daha da yaklaştıracak.

Washington merkezli bir araştırma grubu olan Institute for the Study of War yeni bir raporunda Hizbullah'ın devam eden roket saldırılarının Lübnan'ın işgali için İsrail kamuoyunun desteğini zayıflatmayı amaçladığını söyledi. Hizbullah roket saldırılarına bir yıldan uzun bir süre önce, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırıların ertesi günü Hamas'la dayanışma amacıyla başlamıştı. 

İsrail birlikleri geçen hafta Lübnan'ın güneyine doğru ilerlerken, tampon bölgeyi korumak için orada bulunan BM barış gücü askerleriyle karşı karşıya geldi. Pazar günü yaşanan yeni bir olayda, İsrail tanklarının bir BM barış gücü üssüne girmesi, İsrail'in askerlerinin hayatını tehlikeye attığını söyleyen UNIFIL olarak bilinen BM misyonunun tepkisini çekti. UNIFIL kırk yıldır güney Lübnan'da görev yapıyor ve sınır bölgesini silahlardan ve askeri güçlerden arındırmakla görevli.

© 2024 The New York Times Company