04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2024 11:16 | Son Güncelleme: 15.03.2024 15:20

NYT inceledi: Gazze'ye yardım nasıl gidiyor?

İsrail'in Hamas'la savaşa girmesinden bu yana Gazze'ye ulaşan yardım miktarı keskin bir şekilde düştü ve 2 milyondan fazla insan için felakete yol açtı. New York Times, sivillere yardım ulaştırılan yolları inceledi. Buna göre en etkilisi İsrail'in sürekli zorluk çıkardığı kara yolu
Çocuklar çatışmaların ortasında ellerinde tencerelerle Han Yunus'taki bir gıda dağıtım noktasına doğru yürüyor (Fotoğraf: AFP via Getty Images)
Çocuklar çatışmaların ortasında ellerinde tencerelerle Han Yunus'taki bir gıda dağıtım noktasına doğru yürüyor (Fotoğraf: AFP via Getty Images)

Matthew Mpoke Bigg / New York Times

İsrail'in Hamas'la savaşının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne ulaşan yardım miktarı keskin bir düşüş yaşadı. İnsani yardım yetkililerine göre bu durum bölgedeki 2 milyon insan için bir felaket. İsrail'in 7 Ekim'deki saldırısından önce Gazze'ye abluka uygulanıyordu ancak günde yaklaşık 500 kamyon gıda ve diğer malzeme bölgeye girmeye devam ediyordu. Birleşmiş Milletler verilerine göre bu sayı o tarihten bu yana yaklaşık %75 oranında azaldı.

En etkilisi kara yolu ancak İsrail zorluk çıkarıyor

Gazze'ye yardımda kara yolu açık ara en önemli dağıtım güzergahını oluşturuyor. Kuşatılan bölgenin güneyindeki iki giriş noktasından 7 Ekim'den bu yana 15 binden fazla yardım kamyonu giriş yaptı. Bunların çoğunun girişi Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah şehrinden oldu. Diğer nokta ise bir İsrail sınır kapısı olan Kerem Şalom.

Ocak ayından bu yana zaman zaman Kerem Şalom geçişini kapatan protestocular, Hamas'ın esirleri hâlâ elinde tutması nedeniyle Gazze'ye yardım gitmemesi gerektiğini savunuyor. Yardım grupları daha fazla geçişin açılması için çağrıda bulundu.

Yardımları sıkı kontrolden geçiriyor

İsrail, Hamas tarafından kullanılabilecek malları engellemeye çalıştığını söyleyerek Gazze'ye giden tüm yardımları sıkı kontrollerden geçiriyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron bu hafta yaptığı açıklamada bu gerekçelerle çok fazla malın geri çevrildiğini söyleyerek yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin tutumunu yineledi.

İsrail yardım kuruluşlarını suçluyor

COGAT olarak bilinen İsrail'in Filistin topraklarına yönelik politikalarını denetleyen kurumun yetkilisi Albay Elad Goren gazetecilere yaptığı açıklamada, denetime giren kamyonların neredeyse tamamının onaylandığını ve sadece küçük bir kısmının "çift kullanımlı" ya da hem sivil hem de askeri amaçlı ürünler bulunduğu gerekçesiyle geri çevrildiğini söyledi. İsrailli yetkililer Gazze'ye karayoluyla girebilecek yardım miktarında bir sınırlama olmadığını ve tıkanıklıkların sorumluluğunun yardım kuruluşlarına ait olduğunu söylüyor. İsrail, insani yardım kuruluşlarının işleyebileceğinden ve dağıtabileceğinden daha fazla yardım teslimatını denetleyebileceklerini söylüyor.

Yardımlar kuzeye ulaşmakta zorlanıyor

Malzemeler Gazze'ye girdikten sonra bile yardım grupları güvenlik sorunları nedeniyle teslimat yapmakta ve özellikle de güneydeki giriş noktalarından Kuzey Gazze'ye mal taşımakta zorlanıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na göre bölgenin kuzeyi kıtlığın eşiğinde. Bu hafta İsrail, ajansın 25 bin kişilik gıda taşıyan bir yardım konvoyunu, daha önce yardım için kullanılmayan bir geçiş noktasından doğrudan Kuzey Gazze'ye göndermesine izin verdi. Ajans, 20 Şubat'tan bu yana ilk kez kuzeye gıda ulaştırdığını söyledi.

Yüzer limanla deniz yardımı

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa Birliği ve diğer hükümetler geçen hafta Kıbrıs'tan Gazze'ye yardım için bir deniz rotası oluşturacaklarını açıkladılar. ABD ordusu Gazze'nin işleyen bir limanı olmadığı için teslimatları kolaylaştırmak amacıyla yüzer bir iskele inşa etmeyi planladığını duyurdu. World Central Kitchen adlı yardım grubunun 200 tonluk insani yardımını taşıyan bir gemi, Avrupalı yetkililerin yeni rota için pilot proje olarak adlandırdıkları şekilde Kıbrıs'tan Gazze'ye doğru yola çıktı. Grup, perşembe günü itibariyle henüz ulaşmamış olan yardımı boşaltmak için Gazze'de derme çatma bir iskele inşa ediyor. World Central Kitchen, Kıbrıs'ta ikinci bir geminin 300 ton yardımla yüklendiğini, ancak ne zaman yola çıkacağının belli olmadığını söyledi.

ABD'li yetkililer yüzer iskelenin inşasının 30 ila 60 gün sürebileceğini söyledi. Yardım grupları ve Gazze yetkilileri denizden ve havadan yapılan sevkiyatların hem yavaş olduğunu hem de kamyonlar kadar yardım sağlayamadığını belirtiyor.

Havadan yardım atmak siviller için riskli

Bu hafta Almanya, ABD, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Fransa'dan sonra Gazze'ye havadan yardım indirmeyi planladığını açıklayan son ülke oldu. İsrail ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada geçtiğimiz hafta Gazze Şeridi'ne havadan 1,000 yardım paketi atıldığını duyurdu. Bu yardımlar Gazze'nin yardım kamyonlarının ulaşamadığı bölgelerine ulaşımı kolaylaştırabilir. Ancak yardım sağlayan yetkililer bu yöntemin maliyetli olduğunu ve büyük miktarlardaki yardımın ulaştırılmasında etkisiz kaldığını söylüyor. Ayrıca sahadaki siviller için de riskli. Gazzeli yetkililer geçen hafta havadan atılan yardım paketlerinin üzerlerine düşmesi sonucu en az beş Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

©️ 2024 The New York Times Company