20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2024 13:25 | Son Güncelleme: 13.09.2024 14:18

NYT inceledi: Taylor Swift'in desteği seçimleri gerçekten etkileyecek mi?

Trump'la münazara sonrası Kamala Harris'e desteğini açıklayan Taylor Swift seçimleri gerçekten etkileyebilir mi? NYT, bu sorunun yanıtını bulmak için araştırmalara ve üniversite öğrencilerinin fikirlerine danıştı
Foto: Cassidy Araiza/The New York Times
Foto: Cassidy Araiza/The New York Times

Ethan Singer, Ronda Kaysen / New York Times

Bazı Amerikalılar için başkanlık münazarasından çıkarılacak en büyük haber Kamala Harris'in performansının iyiliği değil, tartışmadan dakikalar sonra Taylor Swift'ten gelen destekti. Bu, ünlülerin destekleri arasında pek de büyük sayılmayabilir. Peki gerçekten yarışı etkileyebilir mi? Swift'in hayran kitlesi üzerinde etkili olduğuna şüphe yok. Bir Genel Hizmetler İdaresi sözcüsüne göre, Swift'in Instagram hikayesindeki bağlantı aracılığıyla Vote.gov'a, yayında olduğu 24 saat içinde toplam 405.999 ziyaret yapıldı; bu rakam sitenin eylül başındaki günlük ortalama 30.000 ziyaret sayısından çok daha fazla. Ancak bu sayı tek başına pek de faydalı değil. Bize ziyaretçilerin yeni seçmenler olup olmadığını, bu ziyaretlerin gerçek kayıtlara dönüşüp dönüşmediğini veya yeni seçmenlerin 5 Kasım'da ne yapacağını söylemiyor.
Gerçek şu ki, Swift'in (eğer varsa) ne kadar fark yaratacağını tam olarak bilmek imkansız. Ancak araştırmaları inceledikten ve tartışmadan sonra Pennsylvania'daki üniversite çağındaki Swift hayranlarıyla konuştuktan sonra bu soru hakkında düşünmenin bazı yolları var.

Araştırmalar ne diyor?

Ünlülerin ciroları üzerine pek çok çalışma var, ancak bunların önemli olduğuna dair kanıtlar karışık. Önemli olsalar bile (hala aranıyor ve hoş karşılanıyorlar), gerçek etkileri ölçmek çok zor. Ancak araştırmacılar denedi. Oprah Winfrey'in 2008 Demokrat ön seçimlerinde Barack Obama'yı desteklemesinin ardından araştırmacılar Oprah Magazine abonelik verilerini, kitap satışlarını ve seçim sonuçlarını analiz ederek Obama'nın dergiye abone olan ya da Oprah's Book Club tarafından tavsiye edilen kitapların özellikle iyi sattığı yerlerde beklenenden daha iyi bir performans gösterip göstermediğini (ırk, yaş, eğitim gibi çeşitli demografik özellikler kontrol edildikten sonra) incelediler. Winfrey'in desteğinin Obama'ya ön seçimlerde verilen 30 milyondan fazla oydan 1 milyon oy daha kazandırdığı sonucuna vardılar. Ancak bu örnek bizi bir yere kadar götürebilir. Ohio'daki Miami Üniversitesi ve Long Beach'teki California Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, ünlülerin desteğinin, seçmenlerin iki ya da daha fazla benzer aday arasında seçim yapmak zorunda olduğu ön seçimlerde daha önemli olduğunu ortaya koydu. Seçmenlerin şu ya da bu şekilde güçlü bir görüşe sahip olmadığı bu durumlarda, güvenilir bir ünlünün sesi önemli bir rol oynayabilir.

Genel seçimlerde seçmenlerin tercihlerini yönlendiren şey partizanlıktır; siyasi tutumlar genellikle hayatın erken dönemlerinde oluşur ve bir ünlünün desteğiyle değişmesi pek olası değildir. Hillary Clinton 2016'da Beyoncé, Jay-Z, LeBron James, Kendall Jenner, George Clooney ve onlarca başka ünlüden destek aldı. Yine de kaybetti.

Swift'in desteği özel bir durum olabilir mi?

Harris tipik bir genel seçim adayı değil, yarışa gireli iki aydan kısa bir süre oldu. Yakın zamanda New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankette, muhtemel seçmenlerin %28'i Harris hakkında daha fazla bilgi edinmeleri gerektiğini söyledi. Muhtemel seçmenlerin sadece %9'u eski başkan Donald Trump için aynı şekilde düşünüyordu. Eğer seçmenler aday hakkında güçlü bir görüşe sahip olmadıklarında ünlülerin destekleri daha büyük bir etkiye sahipse, Harris nispeten tanınmamış olmaktan faydalanabilir. Ayrıca Swift'in mesajına en çok kimin açık olabileceği sorusu da var.

Her ne kadar destekçileri daha çok Demokratlardan oluşsa da (YouGov'un yakın zamanda yaptığı bir ankete göre) Harris, siyasi yelpazenin her kesiminden destek alabilecek kadar popüler. Trump ya da Harris'i desteklemeyen seçmenlerin yaklaşık üçte biri onu beğendiklerini söyledi. Bu seçmenlerin bir kısmının (emin olmak için bir parça) onaydan etkilenmesi mümkün. Partizanlığın gençlik döneminde oluştuğu gerçeği Swift etkisi için bir başka argüman olabilir. YouGov anketinde, en genç katılımcılar büyük Swift hayranı olduklarını söyleme olasılığı en yüksek olanlardı. Penn State Berks'te iletişim sanatları ve bilimleri alanında doçent olan ve Swift üzerine bir ders veren E. Michele Ramsey, "Genç seçmenler pek çok kuruma güvenmiyor, geleneksel liderlere pek güvenmiyor ama idol edindikleri insanlara güveniyorlar. İdollerimiz taklit etmek istediğimiz insanlardır" dedi.

Öğrenciler ne diyor?

Konuşulan birkaç öğrenci bu fikri yansıttı. Scranton Üniversitesi'nde üçüncü sınıf öğrencisi ve kararsız bir seçmen olan 20 yaşındaki Buse Onat, Swift'in müziğini dinleyerek büyümüş. Onu hayatında “gerçekten önemli bir figür” olarak görüyor. Siyaseti yakından takip etmeyen Onat'a göre, başka birinin bunu onaylaması size şunu gösteriyor: "Ben bunu tam olarak anlamıyorum ama bu kişi anlıyor.” Kutztown Üniversitesi'nde son sınıf öğrencisi olan 22 yaşındaki Grace Miller, Cumhuriyetçi bir ailede büyümüş. Ancak Swift'in desteği, Harris hakkındaki olumlu görüşlerine daha fazla güvenmesini sağlamış. Miller "Swift'in birini desteklemekten korkmaması, belki de onun daha iyi bir seçenek olduğunu düşündürüyor” dedi.
YouGov anketinde katılımcıların %8'i Harris'in desteğinin Swift'in tercih ettiği adayı destekleme ihtimallerini artıracağını söyledi. Çoğu ise desteklemeyeceğini söyledi. Penn State Berks'te birinci sınıf öğrencisi olan Lillian Morales, Harris'e oy vermeyi planlıyor ve Swift'in desteğinin nihai kararını asla etkilemeyeceğini söyledi. Morales "Birinin kime oy vereceğini bilmek gerçekten beni ilgilendirmez ve eğer kime oy vereceğini açıklamak istiyorsa, bu onun bileceği bir iş" dedi.

© 2024 The New York Times Company