16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2024 12:28 | Son Güncelleme: 16.01.2024 16:18

NYT Irak ve Suriye'deki patlamaları yazdı: İran neden saldırdı?

İran Devrim Muhafızları dün gece Irak ve Suriye'ye füze saldırıları gerçekleştirdi. Devrim Muhafızları'ndan yetkililer sebep olarak 3 Ocak'ta ülkede gerçekleşen bombalı saldırıları gösterdi
NYT Irak ve Suriye'deki patlamaları yazdı: İran neden saldırdı?

Alissa J. Rubin / The New York Times

İran Devrim Muhafızları, Irak'ın kuzeyindeki bir kentte "İran karşıtı terörist gruplar" olarak adlandırdıkları gruplara karşı füze saldırısı düzenleyerek salı gece yarısı ABD Konsolosluğu da dâhil olmak üzere büyük patlamalara ve siren seslerine neden oldu. Irak Kürdistan Bölgesel Güvenlik Konseyi'ne göre Erbil kentindeki saldırıda en az dört sivil öldü ve hava trafiği kısa süreliğine yönlendirildi. Muhafızlar, ayrı bir balistik füze saldırısının Suriye'de IŞİD grubuyla bağlantılı hedefleri vurduğunu söyledi.

Anma törenindeki saldırıya karşılık

Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada Erbil'deki füze saldırısının "İran karşıtı terörist grupların bu ay İran'ın Kerman kentinde General Kasım Süleymani'yi anma töreninde 86 kişinin ölümüne neden olan bombalı intihar saldırısını planlamak için kullandıkları casusluk karargahlarını ve yerlerini" imha etmeyi amaçladığı belirtildi. Muhafızlar ayrıca Aralık ayında İran'ın Rask kentindeki bir polis merkezine düzenlenen ve en az 11 polisin ölümüne neden olan saldırıyı da örnek gösterdi. 

Bazı İranlı liderler başlangıçta Süleymani anıtına yapılan saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuş gibi görünse de IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Devrim Muhafızları salı günü daha sonra yaptığı bir açıklamada, Erbil'deki hedefin İsrail'in casusluk teşkilatı Mossad'ın yerel merkezi olduğunu söyleyerek İsrail'i yeniden suçladı. 

Savunmasızlık işareti

Anıt ve polis karakoluna yapılan saldırılar, İran'ın güçlü istihbarat servisi ve polis yeteneklerine rağmen aşırılık yanlısı grupların sızmasına karşı savunmasızlığının bir işareti olarak görüldü. İran Devrim Muhafızları'nın doğrudan saldırıları yeni olmamakla birlikte, İran'ın vekilleri tarafından gerçekleştirilenlere kıyasla çok daha seyrek görülüyor.

Bu silahlı gruplar, Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği ve İsrailli yetkililere göre bin 200 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD tesislerine en az 130 saldırı düzenledi. Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in bombardımanla karşılık vermesi sonucu 23 binden fazla kişi öldü ve milyonlarca kişi yerinden oldu. Salı günü erken saatlerde meydana gelen patlamaların birçoğu Erbil'deki yeni ABD Konsolosluğu'nun inşaat halinde olduğu yerin yakınlarında, birçoğu da Erbil havaalanı yakınlarında meydana geldi. ABD'li bir yetkili, "Hiçbir ABD tesisi etkilenmedi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD, İran'ın bugün Erbil'de gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyor ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor. İran'ın, Irak'ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz" denildi. Erbil Irak'ın Kürdistan bölgesinin başkenti ve en kalabalık şehri. Kürt bölgesinin güvenlik konseyi, uluslararası toplumu "Kürdistan bölgesinin, Irak'ın ve federal hükümetin egemenliğinin açık bir ihlali" olarak nitelendirdiği İran saldırısını kınamaya çağırdı.

"Asılsız bahaneler kullanıyorlar"

Konsey yaptığı açıklamada Erbil'in istikrarlı bir bölge olduğunu ve hiçbir zaman hiçbir taraf için tehdit oluşturmadığını belirtti. Açıklamada, Devrim Muhafızları saldırının İranlı muhalif gruplara ait bazı yerleri hedef aldığı belirtilerek, "Ne yazık ki Erbil'e saldırmak için her zaman asılsız bahaneler kullanıyorlar" ifadesi kullanıldı. Kürdistan'ın emekli lideri Mesut Barzani'nin eski medya danışmanı Kifah Mahmood, Devrim Muhafızları'nın misilleme saldırısı düzenleyerek Kerman'daki kendi güvenlik başarısızlıklarını örtbas etmeye çalıştığını söyledi. Mahmood, "Ama ne yazık ki füzeler sivillerin üzerine düştü ve bazılarını öldürdü, bazılarını da yaraladı" dedi. 

Saldırılar, İran bağlantılı grupların Irak ve Suriye'deki ABD üslerini ve kamplarını hedef aldığı ve Yemen'deki Husiler gibi İran'ın vekil gruplarının İsrail'in Gazze Şeridi'nin bazı bölümlerini kontrol eden Hamas'a karşı savaşı sırasında Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırdığı sırada meydana geldi. Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söylüyorlar. Bu saldırılar Orta Doğu'da gerilimi arttırdı ve zaten tehlikeli olan durumun daha büyük bir bölgesel savaşa dönüşme riskini yükseltti.

© 2024 The New York Times Company