03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.04.2024 09:54 | Son Güncelleme: 14.04.2024 10:21

NYT İran'ın saldırılarını yazdı: Gölge savaşta yeni bir sayfaya geçildi

Günler süren gerilimin ve uyarıların ardından İran dün gece, İsrail'e hava saldırısı gerçekleştirdi. New York Times saldırılarda yaşananları ve iki ülke arasında yükselen tansiyonu yazdı
NYT İran'ın saldırılarını yazdı: Gölge savaşta yeni bir sayfaya geçildi

Aaron Boxerman, Ronen Bergman, Farnaz Fassihi ve Eric Schmitt / The New York Times

İran, İsrail'in iki hafta önce Suriye'de düzenlediği ölümcül hava saldırısına misilleme olarak dün gece İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatarak büyük bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar iki bölgesel düşman arasındaki gerilimde önemli bir tırmanışa işaret etti. İsrailli askeri yetkililer, saldırıların bir İsrail askeri üssünde sadece küçük bir hasara yol açtığını ve havadan gelen tehditlerin çoğunun önlendiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzenin vurulmasına yardımcı olduğunu duyurdu. Ancak İsrail içindeki hedefleri ve kontrol ettiği toprakları hedef alan geniş çaplı saldırı, İran ve İsrail arasında uzun süredir devam eden gölge savaşta istikrarsız yeni bir sayfa açtı. 

İran Devrim Muhafızları, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında "Siyonist rejimin suçlarına tepki olarak" İran'dan İsrail'e doğru "düzinelerce insansız hava aracı ve füze" fırlattığını söyledi. Daha sonra sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İsrail'deki askeri hedefleri vurduğunu açıkladı, ABD'yi bu işe karışmaması konusunda uyardı ve İran'ın ya da çıkarlarının vurulması halinde daha fazla saldırı tehdidinde bulundu.

İşte saldırılara dair bilinenler:

  • Hastane sözcüsü Inbar Gutter'e göre gece boyunca İsrail'in güneyindeki Soroka Tıp Merkezi'ne toplam 12 kişi getirildi.
  • Hedef alınan bölgelerden biri, İsrail'in yaklaşık 60 yıl önce ilhak ettiği Suriye sınırındaki stratejik bir bölge olan Golan Tepeleriydi. İran tarafından desteklenen Lübnanlı savaşçı grup Hizbullah, buradaki bir İsrail kışlasına düzinelerce roket attığını açıkladı. Ancak bu bombardımanın daha geniş kapsamlı İran saldırısının bir parçası olup olmadığı hemen öğrenilemedi.
  • Saldırılardan sonraki saatlerde, İranlılar Tahran'da saldırıları kutlamak için toplanırken, İsrail'in güneyi, Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nin geniş alanlarında daha fazla hava saldırısı sireni çaldı. İsrail hükümeti ayrıca birçok askeri üssün bulunduğu Negev Çölü'ne gelebilecek olası füzeler konusunda da uyarılarda bulundu. İsrail, Ürdün, Irak ve Lübnan hava sahaları kapatıldı.
  • Başkan Joe Biden, ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelmek için Delaware'deki tatil evinde geçirdiği hafta sonunu kısa kesti. Biden ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüştü.
  • Konsey Başkanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını görüşmek üzere Pazar günü saat 16.00'da acil bir toplantı yapacağını söyledi. Toplantıyı İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan talep etmişti.

© 2024 The New York Times Company