21 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2024 09:48 | Son Güncelleme: 21.10.2024 10:15

NYT İsrail'in İran'ı vurma planlarındaki hatayı yazdı: ABD istihbarat sızıntısını araştırıyor

İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırı planlarının Telegram'da sızdırılması endişe yarattı. NYT, hükümetin sızıntının kaynağını araştırdığını yazdı
NYT İsrail'in İran'ı vurma planlarındaki hatayı yazdı: ABD istihbarat sızıntısını araştırıyor

Ephrat Livni / New York Times

Temsilciler Meclisi Başkanı yaptığı açıklamada, ABD yetkililerinin, İsrail'in bu ay İran'ın füze salvosuna misilleme yapma planlarını detaylandırdığı ABD istihbarat belgelerinin sızmasıyla ilgili gizli bir brifing düzenlemeyi planladığını söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, CNN'de yaptığı açıklamada "Sızıntı çok endişe verici" dedi. Günün ilerleyen saatlerinde gizli brifinge katılacağını ve konuyu “çok yakından” takip ettiğini söyledi.

Belgeler Telegram'da yayıldı

Cuma günü Telegram uygulamasında dolaşmaya başlayan sızdırılmış belgeler, ABD casus uyduları tarafından toplanan görüntü ve bilgilerin analizinden sorumlu olan Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı tarafından hazırlandı. Oldukça gizli olan belgeler, İsrail'in önümüzdeki günlerde İran'a yönelik olası bir saldırısı hakkında fikir veren uydu görüntülerinin yorumlarını sunuyor.

Haftalardır, İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına misilleme olarak bir İsrail saldırısı bekleniyordu. İran Devrim Muhafızları saldırının Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin temmuz ayında Tahran'da ve İranlı bir komutanın da İran'da öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı.

ABD'nin endişelerine ışık tutuyor

Sızdırılan belgeler ABD'nin İsrail'in planlarıyla ilgili yoğun endişelerine ışık tutuyor. ABD'li yetkililer ne kadar materyalin sızdırıldığını tespit etmeye çalışıyor ve bunların alt düzey bir hükümet yetkilisi tarafından ifşa edildiğine inanıyor. Belgeler 15 Ekim tarihli ve sadece uydu görüntülerine bakan analistlerin o tarihte tespit edebildiklerini temsil ediyor. Johnson cumartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile “onu cesaretlendirmek için” konuştuğunu ve ABD'nin İsrail'in arkasında durması gerektiğini söyledi. Johnson "Lafı dolandıramayız. İran'ı yatıştıramayız. Şimdi maksimum baskı kampanyası zamanıdır" dedi.

Cuma günü Başkan Joe Biden'a Almanya'da İsrail'in ne zaman saldırmayı planladığını ve ne tür hedefler seçtiğini bilip bilmediği soruldu. Biden "Evet ve evet" dedi ve daha fazlasını söylemekten kaçındı. Ancak yaptığı açıklama, Netanyahu ile ne tür hedeflerin vurulacağı konusunda bir tür mutabakata vardıklarını gösteriyor gibiydi; daha önce Biden İsrail'i İran'ın nükleer tesislerinden ve enerji tesislerinden uzak durmaya çağırmıştı. Başkan, İran'ın baş tacı olan bu hedeflerin yok edilmesi halinde çatışmanın hızla tırmanacağı endişesini defalarca dile getirmişti. Johnson'ın ofisi pazar günkü brifingle ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

© 2024 The New York Times Company