22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 09:46 | Son Güncelleme: 10.09.2024 09:52

NYT İsrail'in son ölümcül saldırısını yazdı: Gazze'de yerinden edilen sivillerin çadırlarını vurdu

İsrail yerinden edilmiş sivillerle dolu bir bölgeyi vurdu. 40 kişinin öldüğü 60'tan fazla kişinin yaralandığı saldırıyı Gazze Bakanlığı "Katliam" olarak nitelendirdi
NYT İsrail'in son ölümcül saldırısını yazdı: Gazze'de yerinden edilen sivillerin çadırlarını vurdu

Ephrat Livni / The New York Times

İsrail ordusu bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail hava kuvvetlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki insani yardım bölgesine saldırılar düzenleyerek bir komuta merkezini hedef aldığını söyledi. Gazze'de Hamas tarafından yönetilen Sivil Savunma, saldırıların Gazze'de yerinden edilmiş onlarca Filistinliyi yaraladığını ve öldürdüğünü söyledi ve bunu bir katliam olarak nitelendirdi.

"Uyarı yapılmadı"

İsrail ordusu, hava kuvvetlerinin Han Yunus insani yardım bölgesinde ilerleyen ve terör saldırıları gerçekleştiren ve bir komuta ve kontrol merkezinde faaliyet gösteren "önemli" savaşçıları vurduğunu söyledi ve “Sivillere zarar verme riskini azaltmak için çok sayıda adım atıldığını” öne sürdü. Gazze'deki Sivil Savunma yetkilileri saldırıda yaklaşık 20 çadırla birlikte tüm ailelerin yok olduğunu ve saldırının Muwasi bölgesine birden fazla füze isabet ettiğini düşündüren üç derin krater bıraktığını söyledi. Yetkililer herhangi bir uyarı yapılmadığını ve arama kurtarma çalışmaları için gerekli ekipmanda ciddi bir eksiklik olduğunu aktardı. 

Bir zamanlar Gazze'nin güneyinde seyrek nüfuslu bir bölge olan Muwasi, İsrail ordusunun daha önce bölgeyi siviller için güvenli olarak tanımlamasıyla on binlerce Filistinlinin akınına uğradı. İsrail hava saldırıları temmuz ayında da bölgeyi vurmuş, ordu operasyonların Hamas komutanlarını hedef aldığını açıklamıştı. 

Olay yerinden gelen video ve görüntülerde, telefonlarının ışıklarıyla enkazda arama yapan insanlar ve Filistin Kızılay Derneği'nden acil durum çalışanları, büyük kraterler gibi görünen yerlerin yakınında küreklerle kazı yaparken görülüyor. Birçok Arapça haber kaynağı bir Sivil Savunma yetkilisinin ölü sayısını 40 olarak verdiğini ve 60 kişinin daha yaralandığını söylediğini bildirdi.

Hastane bu yıl inşa edildi

Saldırının kurbanları yakındaki iki tıbbi tesise götürülüyordu. Bunlardan biri olan ve yerel olarak İngiliz hastanesi olarak bilinen Muwasi sahra hastanesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün Gazze'deki tıbbi krizle ilgili yardım talebinin ardından bu yıl inşa edildi. Hastaneden sorumlu İngiliz sağlık kuruluşu UK-Med'e göre hastane, yıkılan binalardan elde edilen keresteler, UNICEF'ten alınan kaplamalar ve kurtarılan tıbbi ekipman kullanılarak inşa edildi.

İsrail'in temmuz ayında Muwasi'ye düzenlediği saldırıda Gazze sağlık yetkilileri, yaklaşık yarısı kadın ve çocuk olmak üzere 90'dan fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 300 kişinin de yaralandığını söyledi. O zamanki manzara salı gününün erken saatlerindeki manzaradan çok farklı değildi, kampların yerini büyük bir krater almıştı ve insanlar ölenler arasında aile üyelerini arıyordu.

© 2024 The New York Times Company