07 Mayıs 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 18.02.2025 12:40 | Son Güncelleme: 18.02.2025 12:43

NYT Kanada'daki uçak kazasını yazdı: Hayattayım ve bu inanılmaz!

NYT, Kanada'da iniş sırasında ters dönen uçak kazasından kurtulanların yaşadıklarını derledi. Yolcular verdikleri demeçlerde "hayatta olduklarına inanamadıklarını" belirttiler
Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Neil Vigdor, Ian Austen ve Tiffany May / New York Times

Mineapolis’ten kalkan ve Toronto’ya vardığında havalimanında iniş anında ters dönen Delta Air Lİnes uçağındaki 80 yolcu ve mürettebatın tamamı kurtarıldı. Yolcular, rutin bir şekilde ilerleyen iniş sürecinin uçağın ters dönmesiyle sonuçlandığı ana kadar neler yaşadıklarını anlattı.

'İnsanlar panik içindeydi'

Colorado'lu profesyonel bir kayakçı olan 28 yaşındaki Pete Koukov, bir kayak filmi çekmek üzere Toronto'ya gidiyordu. Verdiği bir röportajda, son iniş sırasında tekerlekler yere çarpana ve uçak sağ tarafa savrulana kadar hiçbir şeyin ters gitmediğini söyledi. Koukov, uçağın sol tarafındaki pencere kenarındaki koltuğundan, uçak yere çarptığında alevleri gördüğünü söyledi. “Kemerimi oldukça hızlı bir şekilde çözerek ters dönmüş uçakta kendimi yere indirdim” dedi. Koukov o anları “insanlar panik içindeydi” diye betimledi.
Uçak yan yatmış olarak bulundu. Kendisinin ve diğer yolcuların koltukların üzerinden tırmanarak acil çıkıştan karla kaplı bir piste çıktıkları anın görüntülerini Instagram'da paylaştı.

'Babalık iç güdülerim devreye girdi'

Sağlık görevlisi olan Pete Carlson da Toronto'daki bir konferansa gidiyordu. Yolculara şiddetli rüzgâr olduğu söylenmişti. Carlson da kazadan önce aslında inişin rutin bir şekilde gerçekleştiğini belirtti.
Carlson, Kanada devlet televizyonu CBC’ye verdiği röportajda “Uçaktan inmeye, arkadaşlarınızı ve çevrenizi görmeye hazırlanırken bir dakika sonra kendinizi fiziksel olarak baş aşağı dururken buluyorsunuz” dedi.
Bir kanadı kopan ve yuvarlandıktan sonra ters dönmüş bir şekilde duran uçakta, kaza anında güçlü bir dayanışma ortamı oluştu. Carlson o anları, “Uçaktaki herkes bir anda çevrelerindekilere nasıl yardım edecekleri, birbirlerini nasıl teselli edecekleri konusunda yakınlaştı ve bu çok güçlü bir histi” diye anlattı.
Carlson, koltuğun altında kalan bir kadını ve uçağın artık zemini olan tavanında oturan bir anne ile bir çocuğu fark etti. Sağlık görevlisi yolcu, “Babalık içgüdülerim ve sağlık görevlisi geçmişim devreye girdi” diyerek hepsinin uçaktan inmesini sağlamaya odaklandığını söyledi.

Uçak yakıtının camlardan aktığı belirtildi.

'Hayattayım ve bu inanılmaz'

Carlson, uçaktan ayrıldıktan sonra bir kanadın eksik olduğunu fark ettiğini ve patlama seslerini duyduğunda da mümkün olduğunca çabuk oradan uzaklaşmaya çalıştığını anlattı. Paltosunu bir yolcuya giydirdikten sonra telefonuyla bir fotoğraf çeken Carlson bu kareyi, kendisi için endişelenen ailesine ve çevresine gönderdiğini söyledi. Carlson, “Şu anda benim gerçekliğim bu, pistte ve hayattayım, bu inanılmaz” diyerek nasıl hissettiğini anlattı.

Carlson’u almak üzere havalimanına gelen bir arkadaşı da kendisini pistte buldu. Carlson’u almayı planlarken pistte diğerlerini tedavi etmeye başlamıştı. Yaralı yolcular, hızla otobüslere bindirilip güvenli bir yere nakledildi. O da hislerini şu sözlerle anlattı: “Bugünün en güçlü yanı orada sadece insanların olmasıydı. Ülkeler yoktu, hiçbir şey yoktu. Sadece insanlar bir aradaydı ve birbirlerine yardım ediyorlardı.”

© 2025 The New York Times Company