27 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2024 12:54 | Son Güncelleme: 25.10.2024 17:16

NYT Kim Jong Un'un Putin'e desteğini yazdı: Kuzey Kore askerleri neden Ukrayna'da?

Kuzey Kore, Ukrayna savaşına 3,000 asker göndererek Rusya’ya güçlü bir destek veriyor. Bu hamle, Pyongyang’ın nükleer kapasitesini artırmak için Moskova’dan önemli yardım talebinin işareti olabilir
NYT Kim Jong Un'un Putin'e desteğini yazdı: Kuzey Kore askerleri neden Ukrayna'da?

Michael D. Shear / New York Times

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Ukrayna'daki savaş alanına 3,000 asker gönderme kararı Amerikalı yetkilileri birkaç kritik soruyla karşı karşıya bıraktı: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kim'e ne veriyor? Rusya Kuzey Kore'nin daha ölümcül füzeler ve nükleer yetenekler geliştirmesine yardımcı olabilir mi? Ve bu değişim yeni ve tehlikeli bir askeri ittifakın habercisi olabilir mi?

ABD'deki ulusal güvenlik ve istihbarat yetkilileri çarşamba günü yaptıkları açıklamada, askerlerin Kuzey Kore'nin liman kenti Wonsan'dan Rusya'daki Vladivostok'a gemiyle nakledildiğini gösteren kanıtları açıklasalar da bu soruların yanıtlarının belirsizliğini koruduğunu söylediler.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, istihbarat yetkililerinin Rusya'nın Kuzey Kore ordusunu desteklemek için özel bir vaatte bulunduğuna dair bir kanıt bulamadıklarını söyledi. Ancak gazetecilere Rusya'nın Kim'e yardım etmek için yapabileceği pek çok şey olduğunu söyledi: “Bizi bu kadar endişelendiren de bu.”

Kısa vadeli yardımlar ve uzun vadeli stratejik güvenceler istendi

Pyongyang'ın askeri çabalarını onlarca yıldır takip eden analist ve uzmanlar Kim'in Rusya'dan büyük olasılıkla iki geniş kategoride yardım istediğini söylüyor: askeri yetenekleri konusunda kısa vadeli yardım ve Kim'in ABD ve komşularıyla karşı karşıya gelme yeteneğini güçlendirebilecek daha uzun vadeli stratejik güvenceler.

Georgetown Üniversitesi'nde hükümet ve uluslararası ilişkiler profesörü ve Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde Kore kürsüsü başkanı olan Victor D. Cha, “Bir ülkenin diğer bir ülkeye gönderebileceği, savaş alanına asker göndermekten daha güçlü bir sinyal yoktur” dedi. Cha, asker göndermenin Kuzey Kore liderine Rusya'dan karşılığında çok şey istemek için koz vereceğini belirtti. Cha, “Sembolik düzeyde, ancak Kim'in karşılığında istedikleri düşünüldüğünde bu oldukça yüksek bir bedel” dedi.

Haziran ayında işbirliği anlaşması imzalamışlardı

Putin ve Kim arasındaki derinleşen ilişki, Haziran ayında bir araya gelip işbirliği sözü veren bir belge imzaladıklarında belgelenmişti. Belgede “iki taraftan herhangi birinin, tek bir devlet ya da birkaç devlet tarafından silahlı bir saldırıya uğrayarak savaş durumuna düşmesi halinde, diğer tarafın gecikmeksizin elindeki tüm imkanlarla askeri ve diğer yardımları sağlayacağı” belirtiliyordu. Yetkililer Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması olarak bilinen bu belgenin Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesinin ve diğer işbirliklerinin önünü açtığına inanıyor. Analistler kısa vadede Kim'in Rus mevkidaşından muhtemelen birkaç somut şey beklediğini söylüyor.

Rusya füzelerin iyileştirmesine yardımcı olabilir

Kuzey Kore'nin füze kabiliyetlerini mükemmelleştirmek için yardıma ihtiyacı var. Son raporlar Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı kullanılan Kuzey Kore füzelerinin beklendiği kadar iyi performans göstermediğini gösteriyor. Rusya, Kim'in onları daha iyi hale getirmesine yardımcı olabilir.

Kim ayrıca, ABD'ye veya diğer müttefiklerine ulaşabilecek birden fazla balistik füze fırlatma kapasitesine sahip sessiz, nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltı edinme hedefi de dahil olmak üzere nükleer programını ilerletmek için yardım isteyebilir.

Kuzey Kore son birkaç yıl içinde silah kapasitesini göstermek amacıyla defalarca nükleer denemeler yaptı. Geçen yıl, şimdiye kadarki en küçük nükleer savaş başlığı olduğunu iddia ettiği şeyi göstererek, bölgesel düşmanlarına ulaşabilecek daha küçük, katı yakıtlı roketlerle bir nükleer başlık gönderebileceğine dair endişeleri artırdı.

Kuzey Kore, füzelerin ABD ve müttefikleri tarafından konuşlandırılan sofistike, füze önleyici sistemlerden kaçmasına izin veren türden karşı önlemler geliştirmede daha az başarılı oldu. Kuzey Kore ayrıca Rusya'nın çok yardımcı olabileceği bir alan olan üç askeri uydu fırlatma hedefine de ulaşamadı.

Teçhizatın modernizasyonu ve ekonomik yardımlar da masada

Rusya ayrıca Kuzey Kore'nin konvansiyonel kuvvetlerinin modernize edilmesine de yardımcı olabilir. Kuzey Koreliler tarafından kullanılan tank, uçak ve diğer teçhizatın çoğu eskimiş, Sovyet döneminden kalma ve değiştirilmesi ve güncellenmesi gereken silahlar. Putin isterse Kim'e Ukrayna'da yaptığı yardımın karşılığını daha yeni ve modern silahlar sağlayarak ödeyebilir. Ve Kuzey Kore'ye para, gıda ve diğer doğrudan yardımları sağlamaya devam edebilir. Ancak Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde kıdemli danışman olarak görev yapan ve 40 yılını Kuzey Kore ile ilgilenerek geçirmiş olan Sydney Seiler, ABD ve müttefikleri için daha büyük tehlikenin, Kim'in Ukrayna'da Rusya'ya yardım etme karşılığında elde etmeye çalışabileceği uzun vadeli hedefler olabileceğini söyledi.

Kuzey Kore elini güçlendirdi

Seiler, “Artık hayatta kalmak için bir yolu var” dedi. Seiler, “Arkasını kollayan dostları var ve nükleer programıyla ilgili olarak ABD'den ve uluslararası toplumdan gelen baskı ve tehditleri artık boşa çıkarabilir. Vladimir Putin gibi bir dostu var” diye ekledi.

Cha, askeri hareketliliğin, Kim'in ABD'yi ve tüm bölgeyi doğrudan tehdit edebilecek modern, nükleer bir devlet olma hedefini sürdürürken Putin'den daha fazlasını talep edebilecek bir konumda olduğunu gösterdiğini söyledi. Kuzey Kore lideri için, “Bu ilişkinin tarihinde ilk kez sürücü koltuğunda o var” diyen Cha, “Neden yüksek bir bedel ödemesin ki?” diye sordu.

© 2024 The New York Times Company