19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2024 12:51 | Son Güncelleme: 28.08.2024 12:52

NYT, kurtarılan rehinelerin izini sürdü: 'Döndüğümden beri hiçbir şey eskisi gibi olmadı'

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği Aksa Tufanı'nda rehin alınan esirlerin bir kısmı ateşkes kapsamında evlerine döndü. New York Times, kurtarılan rehinelerin izini sürdü ve yaşadıklarını yazdı
Serbest bırakılan İsrailli rehine 40 yaşındaki Moran Stela Yanai (Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times)
Serbest bırakılan İsrailli rehine 40 yaşındaki Moran Stela Yanai (Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times)

Avishag Shaar-Yashuv / New York Times

Chen Goldstein-Almog, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından üç küçük çocuğuyla birlikte Gazze Şeridi'ne götürülen yaklaşık 250 rehineden biriydi. Şimdi ise İsrail'e dönen 100'den fazla kişi arasında yer alıyor. New York Times, hayatlarını yeniden kurmaya çalışan, hala Gazze'de olanların geri dönmesi için kampanya yürüten ve öldürülenler için yas tutan bir düzineden fazla eski rehineyi birkaç hafta boyunca takip etti.

49 yaşındaki Chen, saldırılarda kocası Nadav'ı ve en büyük kızı 20 yaşındaki Yam'ı kaybetti. Geçen yıl Times'a verdiği bir röportajda Chen ve hayatta kalan üç çocuğunun çoğunlukla Gazze'deki bir apartman dairesinde bir odada tutulduğunu söyledi. Ancak ağır silahlı esirlerin onları çeşitli dairelere, tünellere, bir camiye, hatta yıkılmış bir süpermarkete götürdüklerini de söyledi. Kendisini esir alanlarla bazen saatlerce konuştuğunu (belki de bir zamanlar sosyal hizmet görevlisi olduğu ve insanları uzun, derin sohbetlerde nasıl tutacağını bildiği için) kendisinin ve çocukların güvende olmasını sağlamanın tek yolunun bu olduğunu söyledi.

Kızıyla birlikte rehin alındı

Kendilerini kaçıranlar 45 yaşındaki Danielle Alony ve 6 yaşındaki kızı Emilia'yı bir bölgeden diğerine taşırken, Danielle "Bunu bir oyuna dönüştürmek için bulabildiğimiz her şeyi kullandık. Ama belirsizliğin hüküm sürdüğü çok fazla ölü saat vardı ve Emilia'yı sürekli meşgul etmem gerekiyordu" dedi. Çoğunlukla Emilia resim çiziyordu. Danielle ve Emilia'nın yanında tutulan Sapir Cohen kayıp eşi hakkında konuştuktan sonra Emilia gelecekteki düğün günlerinin bir resmini çizdi. Sapir ona bunun davetiyelerde yer alacağını söyledi. Danielle, serbest bırakıldığından beri "Emilia silah taşıyan insanları fark ediyor ona bombalamaları hatırlatan gök gürültüsü gibi seslere karşı daha duyarlı" dedi.

45 yaşındaki Danielle Alomy ve 6 yaşındaki kızı Emilia (Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times)

 

54 yaşındaki Keren Munder ve oğlu Ohad, çoğu hastanede olmak üzere 49 gün boyunca alıkonuldular. Ohad orada 9 yaşına girmiş. Doğum gününde gardiyanlar diğer esir çocukları da aynı küçük muayene odasına taşımışlar. Daha fazla erkek çocukla birlikte olmaktan mutlu olduğunu, ancak küçük kızların çok ağladığını söyledi. Keren'in babası hâlâ rehine; Kibbutz Nir Oz'daki posta kutusunun üzerinde siyah bir etiket var. Mavi, geri döndü; kırmızı, öldürüldü anlamına geliyor.

Saldırganlar 17 yaşındaki Mia Leimberg ve 60 yaşındaki annesi Gabriela için geldiklerinde, Mia köpeği Bella'ya tutundu. Mia “Onu bırakırsam öldüreceklerini biliyordum” dedi. İkisi ve Mia'nın teyzesi 60 yaşındaki Clara Marman 53 gün sonra serbest bırakıldılar ve geride Clara'nın ortağı 70 yaşındaki Louis Har ve erkek kardeşi 60 yaşındaki Fernando Simon Marman'ı bıraktılar. İki adam aylar sonra bir ordu baskınıyla kurtarıldı. Fernando kurtarma ekibi için “İsimlerimizi söyledikleri anda kendimi dünyanın en güvende insanı gibi hissettim” dedi.

27 yaşındaki Andrey Koslov, haziran ayında Gazze'nin merkezine düzenlenen bir baskında İsrail güçleri tarafından kurtarılan dört rehine arasındaydı. Gazze sağlık yetkilileri baskında 270'ten fazla Filistinlinin öldüğünü söylerken, İsrail ordusu bu sayının 100'den az olduğunu belirtti. Koslov "Bu kesinlikle inanılmazdı. Çünkü hiçbir şey beklemiyorduk ve başımıza bir mucize geldi" dedi. Neredeyse her gün kendini çimdiklediğini ve hala esaret altında rüya görüp görmediğini kontrol ettiğini söyledi.

Cinsel saldırıya uğradı

40 yaşındaki Amit Soussana, esaret altındayken cinsel saldırıya uğradığını kamuoyuna açıklayan ilk eski İsrailli rehine oldu. Mart ayında Times'a verdiği bir röportajda kendisine saldıran kişiyi tanımlarken “Orada onunla birliktesiniz ve her an bunun tekrarlanabileceğini biliyorsunuz. Tamamen ona bağımlısınız" dedi. Hamas, üyelerinin esirlere cinsel istismarda bulunduğunu reddetti. ANcak bir Birleşmiş Milletler raporu bazı rehinelerin cinsel şiddete maruz kaldığına dair “ikna edici bilgiler” buldu.

78 yaşındaki Margalit Moses, ilaca ihtiyacı olan bir grup mahkûmla birlikte tutuluyordu. Kendisini esir alanlarla Arapça konuşuyor ve diğerlerinin neye ihtiyacı olduğunu soruyordu. 49. günde serbest bırakıldığında gardiyanlara veda etti ve onları “barış geldiğinde” kahve içmeye davet etti. Moses "Şimdi geri dönenlerin korkunç hikayelerini duydum. Başkalarının sahip olmadığı koşullarda tutulduğumu anlıyorum" dedi.

19 yaşındaki Itay Regev ve 40 yaşındaki Moran Stela Yanai Nova müzik festivalinde kaçırıldı. Itay, kız kardeşi Maya ve Omer Shem-Tov adlı başka bir adamla birlikte; Moran ise kaçmaya çalışırken bacağını kırdıktan sonra tek başına kaçırıldı. Gözyaşları içinde olayı anlatan Moran "Döndüğümden beri hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Herkesi geri getirmek gibi bir görevim olduğunu hissediyorum" dedi. İtay "Başımıza gelen her şeyi unutmayı tercih ederim. Tek istediğim Ömer'in ve diğer herkesin geri dönmesi" dedi.

Itay Regev (Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times)

Rehineler için kampanya yürütülüyor

57 yaşındaki Raz Ben-Ami, Gazze'de kalan kocası Ohad ile birlikte kaçırıldı. Üç kızının akıbetini 54 gün sonra serbest bırakılana kadar bilmiyordu. Güvende olduklarını duyduğunda, onları yeniden doğurmuş gibi hissettim dedi. Ben-Ami "Evim umurumda değil bunların hiçbiri önemli değil. Önemli olan tek şey Ohad'ın geri dönmesi. Bundan sonraki hayatımızı hayal etmek benim için hala zor" dedi. Eski rehinelerin kontrolü yeniden ele geçirmeye çalışmasının bir yolu da diğerlerinin serbest bırakılması için kampanya yürütmektir. Rehineler geri dönmeden önce bile İsrail'in Tel Aviv kentindeki ana protesto alanı Rehineler Meydanı olarak biliniyordu. Şimdi eski rehineler sık sık buradaki toplantılara liderlik ediyor.

 Sapir Cohen  (Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times)

Görüntüleri dünyada yankılandı

Kaçırılan 29 yaşındaki Sapir Cohen'in bir motosikletin arkasındaki görüntüleri tüm dünyada yankılandı. Cohen "Çok hızlı bir şekilde Gazze'nin içindeydik. Sokaklar beni kaçıran insanları alkışlayan insanlarla doluydu. Hepsi bana yaklaştı, hepsi bana dokunmak, bana vurmak istiyordu" dedi. Ancak 55 günlük esareti boyunca en acil sorusu, kendisi gibi kaçırılan 28 yaşındaki ortağı Sasha Troufanov'du. "Tünellerde karşılaştığım her rehineye Sasha'yı görüp görmediklerini sordum. Hiçbiri gördüğünü söylemedi. Bu benim umudumu yok etmiyor. Onun hayatta olduğuna ve geri döneceğine inanıyorum" dedi.

© 2024 The New York Times Company