10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.02.2024 10:09 | Son Güncelleme: 16.02.2024 16:37

NYT: Mısır Gazze yakınlarında gizemli bir duvar örüyor

Bir milyondan fazla Gazzeliyi barındıran Refah şehrinin Mısır sınırına yakın bölgesinde hareketlilik var. New York Times'ın yayınladığı uydu görüntülerine göre Mısır, sınırına büyük bir duvar örüyor ve bunun nedenine dair kimse bir açıklama yapmıyor
Refah'ın Mısır sınırı yakınındaki kampta barınan Gazzeli mülteciler ( AFP via Getty Images)
Refah'ın Mısır sınırı yakınındaki kampta barınan Gazzeli mülteciler ( AFP via Getty Images)

Nada Rashwan, Christiaan Triebert / New York Times

Savaşın yıktığı Gazze Şeridi'nin yakınındaki Mısır çölünde bir duvar inşa ediliyor ancak kimse bu durumdan bahsetmiyor. New York Times tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, fotoğraflar ve videolar, Mısır ile Refah arasındaki tampon bölgede geniş bir arazi parçasının buldozerlerle yıkıldığını ve duvarın inşa edildiğini gösteriyor. Güney Gazze şehri Refah İsrail güçlerinin işgal etmeye hazırlandığı 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinliyle dolup taşıyor. Çalışmanın 5 Şubat civarında başladığını gösteren uydu görüntüleri, Refah sınır kapısının güneyindeki düzleşmiş araziyi açıkça gösteriyor.

Ancak İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle yerlerinden edilen Gazzelilerin Refah'taki kitlesini endişeyle izleyen Mısır hükümeti, yeni inşaatı tartışmayı reddetti. Hükümet sözcüsü, yalnızca hükümetin son haftalarda sınırın güçlendirilmesini vurgulayan açıklamalarına atıfta bulundu.

Gazzeli mülteciler için mi?

Yapının sınırı geçen Gazzeli mültecileri önlemeyi amaçlayıp amaçlamadığı belli değil ancak bu şekilde kullanılması Mısır'ın tutumunun büyük ölçüde tersine dönmesi anlamına gelecek. Times’a görüntüleri sağlayan bir mühendis ve bi müteahhit, Mısır ordusu tarafından 5 kilometrekarelik bir araziyi kapatmak için 5 metre yüksekliğinde bir beton duvar inşa etmek üzere görevlendirildiklerini söyledi. 5 Şubat'ta çalışmaya başladıklarını, iki gün önce de duvarın inşaatına başladıklarını söylediler. Misillemeden korktuklarını söyleyen iki kaynak da isminin açıklanmaması şartıyla konuştu. Mısırlı yetkililer sınır bölgesinden gelen bilgileri büyük ölçüde kısıtlıyor.

Mülteci akınının güvenlik sorunu yaratmasından endişe ediyorlar

Hamas liderliğindeki İsrail saldırısının Gazze'de yoğun İsrail askeri misillemesiyle sonuçlandığı ekim ayından bu yana Mısır, hava ve kara saldırılarından Refah sınırına yakın bölgelere kaçan Gazze sakinlerinden bazılarını ülkeye kabul etmesi yönündeki önerileri defalarca reddetti. Mısırlı yetkililer mülteci akınının güvenlik riski oluşturacağından korkuyor.

Gazzeliler Refah kentine sıkıştı

Pek çok Filistinli İsrail'in savaş bittiğinde Gazze'yi terk eden insanların geri dönmesine izin vermeyeceğinden şüpheleniyor. Yardım görevlileri, son haftalarda yerlerinden edilmiş Gazze sakinlerinin Refah'a sıkıştığını, gıda ve diğer kritik ihtiyaç malzemelerine erişimlerinin sınırlı olduğunu ve derme çatma barınaklarda hayatta kalma mücadelesi verdiğini söylüyor. Refah'taki Gazze yetkilisi Ahmed el-Soufi, sınıra yakın kamplarda 100.000'den fazla yerinden edilmiş Filistinlinin bulunduğunu tahmin etti.

Perşembe günü Mısır tarafından düzenlenen bir toplantıda, Birleşmiş Milletler'in baş yardım şefi Martin Griffiths, Mısır’ın kabusu olan bir türde yayılma olasılığının hemen önlerinde olduğunu söyledi.

Bölgedeki barınma alanları araştırıldı

İsrail gibi Mısır da Gazze ile sınırlarını kapattı ve son aylarda sınır bölgesine asker yığıyor. Hamas’ın 7 Ekim saldırısından bir gün sonra Kuzey Sina Valiliği’nden (uydu görüntülerinin çekildiği bölge) yapılan açıklamada Vali’nin üst düzey yerel yetkililerle ‘gerektiğinde barınma alanı olarak kullanılabilecek okulların, konutların ve boş arazilerin kapasitelerini incelemek’ üzere acil bir toplantı düzenlediği belirtildi.

Projeden haberi yok

Ancak Kuzey Sina Vali Yardımcısı Tümgeneral Hisham el-Khouly, herhangi yeni bir inşaattan haberi olmadığını söyledi ve Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Mohamed Abdel Fadil Shousha yorum taleplerine cevap vermedi. Sınırda Gazze ile ilgili insani yardım çalışmalarını koordine eden Mısır Kızılayı'nın acil durum operasyonları başkanı Ahmed Ezzat projeyi duymadığını söyledi.

© 2024 The New York Times Company