02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2024 10:03 | Son Güncelleme: 27.03.2024 13:53

NYT Moskova saldırganlarının İstanbul ziyaretini yazdı: Biri Fatih'teki otelde kaldı diğeri fotoğraf paylaştı

Moskova'daki saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden 2'sinin saldırıdan kısa bir süre önce İstanbul'a geldiği ortaya çıkmıştı. NYT'ye konuşan Türk yetkili, saldırganlardan birinin 16 gün Fatih'teki otelde kaldığını, diğerinin ise 6 gün geçirdiğini ve tarihi camiden fotoğraf paylaştığını söyledi
Shamsidin Fariduni' (solda), Saidakrami Rachabalizoda
Shamsidin Fariduni' (solda), Saidakrami Rachabalizoda

Ben Hubbard / New York Times

Türkiye'den üst düzey bir görevli yaptığı açıklamada Moskova'daki konser salonuna saldırı düzenleyen teröristlerden ikisinin, saldırıdan sadece birkaç hafta önce İstanbul'da bulunduklarını söyledi. Yetkili ziyaretlerinin kısa sürmesinin saldırganların Türkiye'de radikalleşmediklerini gösterdiğini söyledi. Bu bilgi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın X platformunda Türk güvenlik güçlerinin haziran ayından bu yana İslam Devleti grubuyla bağlantısı olduğu iddia edilen 147 kişiyi yakaladığını paylaştığı gün geldi. Yerlikaya, geçen hafta Moskova'daki konser salonu saldırısından bu yana bu şüphelilerden kaçının yakalandığını ya da daha önce yakalananlardan herhangi birinin bu saldırıyla bağlantısı olduğuna inanılıp inanılmadığını söylemedi. İslam Devleti grubu saldırının sorumluluğunu üstlendi.

16 gün boyunca Fatih'te otelde kaldı

Hükümet protokolleri gereği isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey güvenlik yetkilisi, Türkiye'ye seyahat eden saldırı şüphelilerinden Saidakrami Rachabalizoda'nın 5 Ocak'ta İstanbul'a geldiğini ve 16 gün boyunca şehrin Fatih semtindeki bir otelde kaldığını söyledi. Yetkili, Rachabalizoda'nın 2 Mart'ta Moskova'ya gittiğini söyledi.

Yetkili, adamların Türkiye'de geçirdikleri sürenin saldırının planlanması ya da hazırlanmasıyla herhangi bir bağlantısı olduğuna inanılıp inanılmadığını söylemedi, ancak Türk güvenlik servislerinin adamların Türkiye'ye gelmeden önce radikalleştiklerini değerlendirdiğini söyledi. Her iki adam da Tacikistanlıydı ancak Rusya'da göçmen işçi olarak yaşıyorlardı.

Tarihi camiden fotoğraf paylaştı

Yetkili, bir diğer şüpheli Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat'ta Rusya'dan Türkiye'ye giriş yaptığını ve Türk yetkililere Rusya vizesinin dolduğu ve ülkeyi terk etmek zorunda olduğu için bu seyahati gerçekleştirdiğini söylediğini belirtti. Yetkili, Fariduni'nin şubat ayı sonlarında 6 gün boyunca bir otelde kaldığını ve bu süre zarfında sosyal medyada Rachabalizoda'nın kaldığı bölgedeki tarihi bir İstanbul camisinde çekilmiş gibi görünen fotoğraflar paylaştığını söyledi.

Aynı uçakla Moskova'ya döndüler

Fariduni 2 Mart'ta Rachabalizoda ile aynı uçakla Moskova'ya döndü. Yetkili, her iki kişinin de Rusya ve Türkiye arasında serbestçe seyahat ettiklerini çünkü her ikisi hakkında da tutuklama emri bulunmadığını söyledi.

 

NATO üyesi olmasına rağmen Türkiye, Ukrayna'daki savaş boyunca Rusya ile iyi ilişkilerini sürdürdü. Rusya ve Türkiye arasında her gün çok sayıda doğrudan uçuş gerçekleştiriliyor. İslam Devleti örgütünün Irak ve Suriye'de kontrolü ele geçirdiği dönemde, terör örgütü Türkiye içinde birçok ölümcül saldırı gerçekleştirmişti. Ancak son yıllarda bu tür saldırılar nadiren görülmeye başlandı ve Türk güvenlik güçleri terör ağlarını çökertme operasyonlarını sık sık kamuoyuna duyuruyor.

©️ 2024 The New York Times Company