Paul Sonne / The New York Times
Rusya salı günü, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tatbikat emri vermesinden iki hafta sonra, Ukrayna'da savaş alanında nükleer silah kullanabileceğini hatırlatan bir video yayınladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan videoda, ormanlık bir yolda ilerleyen bir askeri araç kervanının yanı sıra, konvansiyonel veya nükleer patlayıcılar taşıyabilen mobil İskender füze sistemleri, savaş başlıkları fırlatılmak üzere pozisyon alıyor. Görüntülerde ayrıca füzelerle donatılmış süpersonik bir stratejik bombardıman uçağı ve kalkışa hazırlanan bir saldırı uçağı da yer alıyor.
"Amaç toprak bütünlüğünü sağlamak"
Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna yakınlarında gerçekleştirilen tatbikatın, kuvvetleri taktik nükleer silah kullanma olasılığına karşı hazırlamayı amaçladığını söyledi. Bakanlık, amacın "Batılı yetkililerin provokatif açıklamalarına ve tehditlerine karşılık olarak Rus devletinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koşulsuz olarak sağlamak" olduğunu söyledi.
Bu ay tatbikatları duyuran Kremlin, bu hamlenin Fransız birliklerinin Ukrayna'ya gönderilmesini reddetmeyi reddeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için İngiliz silahlarını kullanabileceğini söyleyen İngiltere'nin en üst düzey diplomatı David Cameron'un yorumlarına bir yanıt olduğunu öne sürdü. Tatbikatlar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sırasında nükleer silah kullanabileceğine dair şimdiye kadarki en açık uyarısı oldu.
Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde nükleer silahların yayılmasını önleme uzmanı olan Jeffrey Lewis, "Bu açıkça bir nükleer zorlama çabası. İskender balistik füzelerindeki savaş başlığını bile bulanıklaştırdılar ki bu gereksiz ama teatral görünüyor" ifadelerini kullandı. Rusya'nın nükleer cephaneliğini Batılı ülkeleri Ukrayna'ya yardım etmekten caydırmak için kullanmaya çalışmasıyla birlikte çatışmanın nükleer bir boyut kazanma ihtimali başından beri mevcuttu.
Çok uzak mesafelerden fırlatılan ve tüm şehirleri yok etme gücüne sahip stratejik nükleer silahların aksine, taktik nükleer başlıklar savaş alanında kullanılmak üzere tasarlandı. Genellikle nispeten kısa mesafelerden sınırlı hedeflere karşı kullanılmak üzere üretilirler ve tahribatı belirli bir alanla sınırlayacak kadar düşük verime sahiptirler. Tatbikatlar, Batılı ülkelerin, mühimmat ve personel eksikliğinin yanı sıra en büyük destekçisi ABD'den gelen yardımın gecikmesi nedeniyle zor durumda olan Ukrayna ordusuna yardım etmek için çatışmaya daha güçlü bir şekilde müdahale edip etmemesi gerektiğine dair daha geniş soruların ortasında gerçekleşti.
©️ 2024 The New York Times Company