16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2024 10:48 | Son Güncelleme: 17.05.2024 14:11

WSJ: Rusya nükleer silah için iki yıl önce uzay aracı fırlattı

ABD’li yetkililer Rusya’nın uyduları yok edecek nükleer silah için iki yıl önce uzaya bir araştırma mekiği yolladığını söyledi. Cosmos-2553 adlı mekik Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sadece haftalar önce Şubat 2022'de yörüngeye girdi
WSJ: Rusya nükleer silah için iki yıl önce uzay aracı fırlattı

ABD'li yetkililer, Rusya'nın Şubat 2022'de uzaya, nükleer bir cihaz taşıyacak anti-uydu silahını test etmek üzere tasarlanmış bir mekik fırlattığını söyledi. Fırlatılan mekik nükleer bir silah taşımıyor. Ancak ABD'li yetkililer bunun, Biden yönetimi, Kongre ve hükümet dışındaki uzmanlar için son aylarda giderek artan bir endişe kaynağı olan Rus anti-uydu nükleer programıyla bağlantılı olduğunu söylüyor. Bu silah, eğer kullanılırsa, Moskova'ya alçak Dünya yörüngesindeki yüzlerce uyduyu nükleer bir patlamayla yok etme olanağı verecek.

Cosmos-2553 olarak bilinen söz konusu uydu 5 Şubat 2022'de fırlatıldı ve halen alışılmadık bir yörüngede Dünya'nın etrafında dolaşıyor. Diğer yetkililer, Rusya'nın henüz konuşlandırmadığı yeni silah sisteminin nükleer olmayan bileşenleri için bir araştırma ve geliştirme platformu olarak gizlice faaliyet gösterdiğini söyledi.

Rusya uzay aracının bilimsel araştırma amaçlı olduğunu söylerken, ABD'li yetkililer bu iddianın inandırıcı olmadığını belirtiyor. ABD'li yetkililer, Rusya'nın nükleer bir anti-uydu kapasitesiyle ilgilendiğini yıllardır bilmelerine rağmen, programın ilerleyişini ancak son zamanlarda daha iyi tespit edebildiklerini söyledi.

Starlink’leri yok edebilir

Yetkililer, silahın yörüngeye yerleştirilmesi halinde, Ukrayna'nın savaş çabaları için kritik öneme sahip olduğu kanıtlanan SpaceX'in Starlink uydular da dahil olmak üzere, Amerikan hükümeti ve ticari varlıklarının hakim olduğu uzayın bir bölümündeki uyduları yok edebileceğini söylediler.

Beyaz Saray daha sonra kamuoyuna Rusya'nın “rahatsız edici” olarak nitelendirdiği bir anti-uydu kabiliyetinin peşinde olduğunu söyledi. Yetkililer konuyu ciddi bir endişe olarak nitelendirirken, silahın uzaya konuşlandırılmamış olması ve Dünya'daki hedeflere saldırmayı amaçlamaması nedeniyle Amerikalıların güvenliği için aktif bir tehdit oluşturmadığını belirttiler.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi fırlatılan uyduyu bir silahın “prototipi” olarak tanımladı, ancak diğerleri Rus programının o kadar ilerlemediğini söyledi. Kremlin şubat ayında yaptığı açıklamada Rusya'nın nükleer bir anti-uydu sistemi geliştirdiğine dair haberlerin uydurma olduğunu söyledi.