04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2024 16:06 | Son Güncelleme: 27.09.2024 16:53

NYT OpenAI'ın yapay zekayı büyütme projesini yazdı: Cüretkar planın arkasında neler var?

OpenAI CEO'su Sam Altman, yapay zeka oluşturmak için gereken bilgi işlem gücünü artırmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Asyalı yonga üreticileri ve ABD'li yetkililerle görüşüyor. New York Times 9 kaynakla konuşarak projenin detaylarına ulaştı
Fotoğraf: Grant Hindsley/The New York Times
Fotoğraf: Grant Hindsley/The New York Times

Cade Metz ve Tripp Mickle / The New York Times

Geçen yılın sonlarında OpenAI CEO'su Sam Altman, şirketinin daha güçlü bir yapay zeka oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bilgi işlem gücünü yaratacağını umduğu cüretkar bir plan sunmaya başladı. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yatırımcılar, Asya'daki bilgisayar çipi üreticileri ve Washington'daki yetkililerle yaptığı toplantılarda, Orta Doğu da dahil olmak üzere dünya çapında yeni bilgisayar çipi fabrikaları ve veri merkezleri kurmak için milyarlarca dolarlık bir çaba üzerinde birleşmelerini önerdi. Bazı katılımcılar ve yetkililer planın bazı bölümlerine karşı çıksa da görüşmeler devam etti ve Avrupa ve Kanada'ya kadar genişledi.

Sayısız veri merkezi 

Şirketin tartışmalarına yakın dokuz kişi tarafından The New York Times'a açıklanan OpenAI'ın dünyanın teknoloji geleceğine yönelik planı, yeni nesil yapay zekayı inşa etmeye adanmış küresel bir bilgi işlem gücü rezervi sağlayan sayısız veri merkezi oluşturmak. Her ne kadar zorlama gibi görünse de Altman'ın kampanyası, sadece birkaç yıl içinde nasıl dünyanın en etkili teknoloji yöneticilerinden biri haline geldiğini ve haftalar içinde Orta Doğu parası, Asyalı üretim devleri ve üst düzey ABD düzenleyicileri ile bir araya gelebildiğini gösterdi. Bu aynı zamanda teknoloji endüstrisinin, Sanayi Devrimi kadar dönüştürücü olabileceğini iddia ettiği bir teknolojinin gelişimini hızlandırma konusundaki kararlılığının da bir göstergesiydi.

Tutarı duyunca alay ettiler

Altman'ın (39) trilyonlarca dolar aradığı duyulduğunda, ABD'nin yıllık ekonomik çıktısının yaklaşık dörtte birine denk gelen yatırımlar istediği için kendisiyle alay edildi. Washington'daki yetkililer de bir ABD şirketinin Orta Doğu'da hayati bir teknoloji inşa etmeye çalışmasından duydukları endişeyi dile getirdiler. Bazı ülkelerde yapay zeka altyapısı kurmak için ABD'li şirketlerin ihracat kontrollerini denetleyen ABD'li yetkililerden onay alması gerekiyor. 

Dokuz kişi, Altman'ın o zamandan beri hırsını yüz milyarlarca dolara indirdiğini ve yeni bir strateji belirlediğini söyledi: Önce ABD'de veri merkezleri kurulmasına yardım ederek ABD hükümet yetkililerini ikna etmek. Tüm bunların nasıl işleyeceği hala belirsiz. OpenAI, Microsoft gibi veri merkezi kurucularının yanı sıra yatırımcılar ve çip üreticileri de dahil olmak üzere gevşek bir şirketler federasyonu oluşturmaya çalıştı. Ancak parayı kimin ödeyeceği, kimin alacağı ve hatta ne inşa edeceklerine dair ayrıntılar belirsiz.

Aynı zamanda OpenAI, kendi işini desteklemek için 6,5 milyar dolar toplamak üzere ayrı görüşmeler yürütüyor ki bu da startup'a 150 milyar dolar değer biçecek bir anlaşma. Görüşmelere aşina olan üç kişi, BAE'nin teknoloji yatırım şirketi MGX'in, Microsoft, Nvidia, Apple ve Tiger Global'in de dahil olduğu potansiyel yatırımcılar grubu arasında yer aldığını söyledi.

Üç kişi, OpenAI'ın nakit arayışında olduğunu çünkü maliyetlerinin gelirlerini çok aştığını söyledi. Yılda yaklaşık 7 milyar dolar harcarken 3 milyar dolardan fazla satış elde ediyor. OpenAI'ın planlarından bazıları daha önce Bloomberg, The Wall Street Journal ve Reuters tarafından bildirilmişti. Görüşmelere yakın olan ve medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen dokuz kişiyle yapılan görüşmeler, çabaların ve stratejinin nasıl geliştiğinin daha kapsamlı bir resmini sunuyor.

(The Times Aralık ayında OpenAI ve Microsoft'a yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı).

Elektrik kadar yaygın olmasını istiyor

Tartışmalara yakın üç kişiye göre, Altman özel görüşmelerinde dünyadaki veri merkezlerini elektrikle karşılaştırdı. Elektriğin kullanılabilirliği yaygınlaştıkça, insanlar onu kullanmanın daha iyi yollarını buldular. Altman aynı şeyi veri merkezleri için de yapmayı ve sonunda YZ teknolojilerinin elektrik gibi akmasını sağlamayı umuyordu. OpenAI'ın ChatGPT'si gibi sohbet robotları becerilerini dijital veri yığınlarını analiz ederek öğreniyor. Ancak bu süreci yönlendiren çipler ve veri merkezlerinde bir eksiklik var. Bu arz artarsa, OpenAI daha güçlü yapay zeka sistemleri inşa edebileceğine inanıyor. Şirketin görüşmelerine yakın dokuz kişi, OpenAI yöneticilerinin düzinelerce toplantıda teknoloji şirketlerini ve yatırımcıları küresel bilgi işlem gücünü artırmaya teşvik ettiklerini söyledi.

Bir teknoloji araştırma şirketi olan Futurum Group'un CEO'su Daniel Newman, “Sam, OpenAI'ın nasıl güncel kalacağını düşünüyor: Daha fazla işlem, daha fazla bağlantı ve daha fazla güce ihtiyacı var" dedi.  Altman'ın orijinal planı, BAE'nin her biri 43 milyar dolara kadar çıkabilen çok sayıda çip üretim tesisinin inşasını finanse etmesini öngörüyordu. Plan, dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. gibi şirketler için çip üretim maliyetlerini azaltacaktı.

TSMC, yapay zeka çiplerinin önde gelen geliştiricisi Nvidia için yarı iletkenler üretiyor. Plan Nvidia'nın daha fazla çip üretmesini sağlayacak. OpenAI ve diğer şirketler bu çipleri daha fazla yapay zeka veri merkezinde kullanacak. Altman ve meslektaşları, veri merkezlerini elektrik enerjisi fazlası olan BAE'de inşa etmeyi tartıştılar. Amerika Birleşik Devletleri'nde şirketlerin yeni veri merkezleri kurması zor çünkü bu merkezleri çalıştıracak yeterli elektrik gücü yok. 

OpenAI, BAE tarafından oluşturulan yapay zeka odaklı bir yatırım aracı olan MGX ile altyapı planının finansmanını görüştü. Ayrıca TSMC, Nvidia ve bir başka çip şirketi olan Samsung ile de görüştü. ANcak şirketler yorum taleplerine yanıt vermedi. OpenAI yaptığı açıklamada, “ABD'nin inovasyonda küresel lider olmaya devam etmesini sağlamak, ülke genelinde yeniden sanayileşmeyi teşvik etmek ve yapay zekanın faydalarının yaygın olarak erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla” ABD'de altyapı oluşturmaya odaklandığını söyledi. 

TSMC sözcüsü Will Moss, şirketin yarı iletken geliştirmeyi genişletme konusunda görüşmelere açık olduğunu ancak mevcut küresel genişleme projelerine odaklandığını ve “şu anda açıklayacak yeni bir yatırım planı olmadığını” aktardı. Geçen hafta OpenAI'ın müşterisi olan T-Mobile'ın bir yatırımcı etkinliğinde konuşan Altman, şirketin hedefleri konusunda mütevazı bir ton kullandı: “Bizden önce gelen devasa miktarda çalışmanın üzerine inşa ediyoruz. Yarı iletkenleri keşfetmek, çipler, ağlar ve bu devasa veri merkezlerini inşa etmek için insanlık tarihi boyunca yapılması gereken her şeyi düşünürseniz, biz sadece bunun en tepesinde küçük bir parça yapıyoruz" dedi.

© 2024 The New York Times Company