08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2024 10:03 | Son Güncelleme: 20.07.2024 11:05

NYT: Pelosi’den Kamala Harris’e destek yok

ABD seçimlerinde Demokrat Parti’nin içinde bulunduğu kaos tartışılırken bir kişi öne çıkıyor: Kamala Harris. Birçok Demokrat Harris’in aday olması konusunda hemfikir. NYT’ye göre Nancy Pelosi aynı fikri paylaşmıyor. Pelosi, Biden'ın çekilmesi halinde açık adaylık sürecini destekleyeceğini söyledi
NYT: Pelosi’den Kamala Harris’e destek yok

Annie Karni, Robert Jimison / New York Times

Eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi, California delegasyonundaki meslektaşlarına, Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yeni Demokrat başkan adayı olarak atanması yerine ‘açık’ adaylık sürecini tercih edeceğini söyledi.

Biden’ın kazanabileceğini düşünmüyor

Demokratların bu ayın başında gerçekleştirdiği haftalık toplantıların birinde küçük bir grup üye, Biden'ın kenara çekilmesini isteyen milletvekilleri ve kendi partisindeki liderlerin endişeleri ile ilgili partinin stresli durumunu tartıştı. Toplantıya geç gelen Pelosi, üyelerden gelen sorulara yanıt olarak söz aldı. Biden hakkında soru sorulduğunda, anket verilerine atıfta bulunarak kazanabileceğini düşünmediğini söyledi ve bu değerlendirmesini Başkan ile özel olarak paylaştı. Görüşme hakkında bilgi sahibi olan 3 gizli kaynağa göre Pelosi, Biden'ın adaylıkta kalması halinde Demokratların Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirme şansını kaybedeceğini söyledi.

Rekabetten yana

Toplantıya katılan milletvekilleri daha sonra Pelosi'ye, Biden'ın baskılar karşısında kenara çekilmeye karar vermesi halinde ortaya çıkacak tablonun nasıl olacağı konusunda sorular yöneltti. Pelosi onlara rekabetçi bir süreçten yana olduğunu söyledi. Bir kaynağa göre Pelosi, California’nın eski senatörlerinden Kamala Harris'in arkadaşı ve hayranı. Ancak Harris'in bile kongrede rekabetçi bir süreçten geçerek genel seçimi kazanma gücü elde edeceğine inanıyor.

Anket verileri etkili oldu

İkinci bir kaynak, Pelosi'nin açık adaylık arzusunun, seçimi kimin kazanabileceğine dair anket verilerinden kaynaklandığını ve Demokrat Parti'nin, rekabetçi eyaletlerdeki valiler ve senatörler de dahil olmak üzere, yararlanabileceği derin bir yetenek bankasına sahip olduğuna inandığını söyledi. Pelosi'nin toplantıda açık önseçim tercihine ilişkin yorumları ilk olarak Politico tarafından haberleştirildi.

Siyah seçmenleri kaçırma endişesi

Bu fikirler, Biden'ın yarıştan çekilmesi için baskılar artmaya devam ederken ortaya çıktı ve Demokratlar böyle bir durumda en yumuşak geçişin nasıl olacağı ve kimin para toplayıp rekabetçi bir kampanya yürütmek için gerekli desteği alabileceği gibi konuları değerlendirmeye başladı. Bazı milletvekilleri ve operatörler açık bir yarışın parti içinde heyecan yaratacağına inanırken, diğerleri bunun Harris'i yok sayıyormuş gibi görünerek siyah seçmenleri kaçıracağından endişe ediyor.

Pelosi'nin görüşü California Temsilcisi Zoe Lofgren tarafından kamuoyu önünde yankılandı. Lofgren, Başkan'a yaptığı çağrıyı kamuoyuna duyurduktan sonra MSNBC'de yaptığı açıklamada “Bu kararı vermesi halinde hızlı adımlar atılması gerekecek. Bir taç giyme töreni yapabileceğimizi sanmıyorum. Bir tür mini ön seçim, belki de Obama ve Clinton da dahil olmak üzere eski başkanların ev sahipliğinde yapılacak bir inceleme faydalı olacaktır” dedi.

Tartışmalar basına sızdı

California delegasyonu üyeleri cuma gecesi, uzun süredir devam eden parti toplantılarındaki özel tartışmanın basına sızmasıyla sarsıldı. Bazıları toplantıyı “kutsal bir alan” olarak nitelendirdi ve konuşmanın medyada paylaşılmasının, Demokratların başkanlık sürecini çevreleyen belirsizlik ve yarış üzerindeki etkisi konusunda endişeli olduklarının altını çizdiğini söyledi.

© 2024 The New York Times Company