16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.07.2024 13:04 | Son Güncelleme: 02.07.2024 13:13

Wall Street Journal yazdı: Kamala Harris neden Biden'ın yerine geçebilecek en iyi isim?

ABD'de Joe Biden'ın adaylığı tartışılırken yerine kimin geçebileceği de konuşuluyor. Demokratlar arasında en güçlü seçenek Başkan Yardımcısı Kamala Harris olarak görülüyor. Peki neden?
Wall Street Journal yazdı: Kamala Harris neden Biden'ın yerine geçebilecek en iyi isim?

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokratların Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilememesi halinde yerine kimin geçeceği konusundaki tartışmaları nedeniyle yeni bir mercek altında. Biden, yaşı ve yetenekleri hakkında soru işaretleri yaratan münazara performansının ardından şu ana kadar yarıştan çekileceğine dair bir sinyal vermedi. Ancak bazı Demokratlar, aday olarak devreye girebilecek çeşitli valiler veya milletvekilleri üzerinde düşünürken, mevcut en olası alternatif olarak Harris görülüyor.

"Başkan olmaya hazır"

Harris'in anket rakamları Biden'ınki kadar cansız olduğu için bu seçenek risk taşısa da Demokratlar arasında, özellikle de kadınlar ve siyah seçmenler arasında, tercih edilmemesi bir bölünmeye neden olabilecek kadar popüler. Michigan Demokrat Parti Siyahlar Grubu Başkanı Keith Williams, "Bu hanımefendi başkan olmaya hazır. Bunu gerçekten hak etti" dedi. Münazaradan bu yana Harris, Biden'ın en güçlü savunucusu oldu. Biden'ın eski Başkan Donald Trump karşısındaki kötü performansının hemen ardından, Demokratlar arasında hızla yayılan paniği yatıştırmaya çalışan birkaç röportaj yaptı. Daha sonra Biden adına bir tura çıkarak seçmenlere, bağışçılara ve bazı ünlülere tartışmanın ötesine bakmalarını ve başkanı siciline göre değerlendirmelerini söyledi. 

Las Vegas'taki seçmenlere Başkan'ı uzun uzun savunan Harris, "Gerçek bir liderde karakter, tarzdan daha önemlidir. Trump başkan olacak karaktere sahip değil" dedi. Harris ayrıca Trump'ın kürtaj hakları ve 6 Ocak 2021'deki ayaklanmalarla ilgili münazarada verdiği yanıtlara Biden'ın münazarada verdiğinden daha net bir şekilde karşı çıktı ve başkanın yeteneklerine kefil oldu. Harris, "Oval Ofis'te iki partili anlaşmaları müzakere ederken, onu durum odasında ülkemizi güvende tutarken görüyorum" ifadelerini kullandı.

Biden ve ekibi yarışta kalmayı planladıklarını açıkça belirttiler. Kampanya sözcüsü Kevin Munoz, "Başkan Biden adayımız, Başkan Yardımcısı Harris de hala yardımcımız olarak yarışıyor ve Kasım'da kazanacağız" dedi. Üst düzey kampanya yetkilileri pazartesi akşamı bir telefon görüşmesiyle bağışçıları bilgilendirdi. Görüşme hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, kampanyanın Biden'ın münazaradan sonra daha iyisini yapması gerektiğini bildiğini ve onu daha fazla dışarı çıkarmayı planladıklarını vurguladığını söyledi. Seçmenlerin kürtaj ve demokrasi gibi konuları hala önemsediklerini ve Trump'a geri dönmek istemediklerini savunarak rotayı koruma sözü verdiler. Anketlerin düşmesi halinde nasıl bir tepki verecekleri sorulduğunda, anketlerin dalgalandığını belirtmenin ötesinde pek bir cevapları olmadığını aktardı. Telefon görüşmesine katılan bazı bağışçılar güvende olmadıklarını söyledi.

Bu arada Harris'e yakın kişilere göre Harris ve müttefikleri başkana bağlılıklarını gösterme konusunda dikkatli davranıyorlar. Başkan yardımcısı seyahat programını sürdürecek ve her durakta tartışmayla ilgili endişeleri gidererek Biden'ı destekleyecek. Demokratik Ulusal Komite, Ağustos ayındaki Chicago kongresinden haftalar önce sanal bir yoklama yardımıyla Biden'ı partilerinin başkan adayı olarak resmen aday göstermeyi planlıyor, bu da başkanın Ohio'daki oy pusulasında yer almasını sağlayacak bir hareket.

Demokratlar arasında avantajı var

Biden'ın adaylıktan önce yarıştan çekilmesi halinde Harris, California Valisi Gavin Newsom, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Maryland Valisi Wes Moore ve Sens Sens gibi isimlerin yer aldığı Demokrat adaylar arasında bazı avantajlara sahip olacak. 

Biden'ın aday arkadaşı olarak Harris, Biden'ın kampanya komitesi tarafından halihazırda toplanmış olan parayı kullanabilir. Başkan yardımcısı ayrıca etkili Temsilci Jim Clyburn de dahil olmak üzere bazı önemli desteklere sahip olacak. Clyburn perşembe günkü münazaradan sonra, "Ben bir Biden-Harris destekçisiyim, tamam mı? Yani bundan uzaklaşmıyorum. Harris orada olmazsa Biden'dan yana olacağım ve Biden orada olmazsa Harris'ten yana olacağım" dedi. 

Anketlerde farklı değiller

Geçen kasım ayında Fox News tarafından yapılan bir ankette Trump, Harris'e 5 puan fark, Biden'a 4 puan fark atmıştı. Benzer şekilde, Wall Street Journal anketinde seçmenlerin Harris ve Biden'ı olumlu mu yoksa olumsuz mu gördükleri sorulduğunda Harris ve Biden yaklaşık olarak eşit görülüyor. Journal'ın Şubat anketinde Harris'e olumlu bakanların oranı yüzde 36 iken, olumsuz bakanların oranı yüzde 56. Bu 20 puanlık fark, Biden'a bakıştaki 22 puanlık farka benziyor. Bağımsızların yüzde 61'i ve Demokratların yüzde 14'ü gibi Cumhuriyetçiler de Harris hakkında neredeyse kesin olarak olumsuz bir görüşe sahipti.