Gina Cherelus / New York Times
Portakalı çok seven ancak soymaktan nefret eden biri olduğunuzu düşünün. Sorun sizin onu soyamamanız değil; yapmamayı tercih ettiğiniz şu küçük görevlerden biri olması. Siz de partnerinizden bunu yapmasını rica ettiniz. Online ilişki trendi du jour’a göre partnerinizin size vereceği karşılık sağlam bir ilişkide olup olmadığınızı belirliyor: Eğer cevap hevesli bir ‘evet’ değilse, o halde romantizm gerçek değil. Peki bu kadar basit mi?
“Portakal kabuğu teorisi”, partnerlerin bizim için gerçekleştirdiği düşünceli küçük davranışları (özellikle de rahatsız edici olanları) önemsediklerinin reddedilemez bir kanıtı olduğunu olduğunu savunuyor. Teksas Victoria’dan Brenda Garcia bu trendden haberdar olduğunda aklına hemen partnerinin ona gösterdiği diğer nazik davranışlar geldi. Akşam yemeğini pişirdikten sonra, artıkları hemen kaldırmak yerine genellikle nasıl dinlendiğini düşündü. Ancak daha sonra artıkları toplamak aklına geldiğinde partneri bunu zaten yapmıştı. 27 yaşındaki Garcia “Çok rahatça ‘Pekala bu senin yemeğin’ diyebilirdi çünkü ben vejeteryanım, yani yemeklerimiz hep farklıdır. Ancak yine de bunu yapmaktan geri durmuyor" dedi.
Duşa girerken havlusunu almayı ihmal ettiği zaman Garcia'nın partneri, unutmaya hep meyilli olduğunu bilerek, bazen o istemeden bile bir tane havlu getiriyor. Ve karşılık olarak Garcia partneriyle paylaştığı evi dip köşe temizliyor ya da uzun bir günün ardından omuzlarına masaj yapıyor.
TikTok’ta #orangepeeltheory etiketiyle paylaşım yapan kullanıcıları videoları, özel yöntemlerle partnerlerinin testi geçtiğini ya da kaldığını gösteriyor. Bir kadın, partnerinin yengeç bacaklarını kırıp kabuğunu çıkarmasını gururla paylaşıyor. Bu, kadının bazı zamanla kendi başına yapmakta zorlandığı bir şey.
Başka bir kadın, tadını beğenmediği için kocasının cipsin üzerindeki tüm tuzu temizlediği zamanı hatırlıyor. TikTok’taki ilişki içerikleri aşırı basitleştirilmiş ve cinsiyetçi olma eğiliminde olsa bile portakal kabuğu teorisi doğası gereği şüpheli veya yeni değil. (İlişkili bir fikir olarak, kuş testi olarak anılan test de benzer şekilde sosyal medyanın gündeminde.) Bu durum, ilişkilerde eskiden beri var olan bir düşünceyi pekiştiriyor: Kendiniz için bir şey yapabiliyor olmanız, bunu yapmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez.
Bir kısmı dışında 'sevimli'
Seattle'da çiftlerin ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olacak yöntemler sunan bir araştırma grubu olan Gottman Enstitüsü'nde terapist ve klinik koordinatör olan Don Cole, bu teoriyi bir kısım dışında ‘sevimli’ bulduğunu söylüyor: Partnerinizi teste sokmak.
Cole “Negatif ve uygunsuz görünüyor çünkü başarılı evliliklerdeki ana fikir, partnerleri başarısızlığa sürüklemek istemediğimizdir”dedi. Eğer portakalınızın soyulmasını istiyorsanız, sadece rica edin. Ancak oyun oynamayın ya da soyma işleminin ilişkinizin sağlığı konusunda bir referanduma dönüşmesine izin vermeyin.
Test etmek yerine rica edin
Cole’e göre partnerinizin sabahları size latte yapıp yapmayacağını görmek için onu test etmek yerine, örneğin “Bana sabahları latte yapmanı çok seviyorum” demelisiniz. Gottman Enstitüsü'ne göre bu teklifler, küçük ya da büyük sözlü ya da sözsüz iletişim talepleri olabilir veya ince bir ifade, bir soru ya da fiziksel bir dokunuş şeklinde gerçekleşebilir. Cole, portakal kabuğu testi gibi kavramların turnusol olarak düşünülmemesini ancak bir ilişkinin gidişatını belirlemek için güçlü öngörü olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Çiftler bu şeyleri zamanla geliştirir, çoğu zaman onları düşünmediklerinde. Bu kalıplara gireriz”
Bununla birlikte bir taraf ihtiyaçlarını iletmeden ‘portakallarınızın doğru şekilde soyulduğunu’ hissetmeniz zor olabilir. Denver’de Freelance içerik editörü ve grafik tasarımcı olan Amanda Graus, TikTok’ta hayal kırıklığı yaşadığı bir farkındalığı paylaştı: “Ben hep başkalarının portakalını soyan kişiydim ama benimkini hep kendim soymak zorunda kaldım.”
"Portakallarımı soydu ancak olması gerektiği şekilde değildi"
Bir telefon röportajında Graus, “Eski kocam harika bir adamdı ve portakallarımı soydu ancak soyulması gerektiği şekilde değildi” dedi. 39 yaşındaki Graus, bunu takip eden ilişkisindeki erkek arkadaşının eski kocasından tamamen farklı olduğunu söyledi. Graus onu seyahatlere götürürdü, ona küçük sevimli hediyeler alırdı ve hatta hukuk eğitimi gördüğü okulun ödemesini yapmasına yardım ederdi. Ayrıca işteyken ona kahve getirirdi, ona mektup yazıp çantasına atardı ki sınıfta gördüğü zaman gülümseyebileceği bir şey olsun. Ancak ona hiç karşılık vermezdi.
"Hiçbir şeyi hak ettiğimi düşünmedim"
Şimdi terapi gören Graus, randevulara odaklanmak yerine kendi ihtiyaçlarına öncelik vermek üzerinde çalışıyor. “Hiç bir şeyi hak ettiğimi düşünmedim” diyen Graus, portakalların artık onun için başkalarının isteklerine değil kendi isteklerine odaklanmayı temsil ettiğini ekledi.
© 2023 The New York Times Company