Alice Callaghan / The New York Times
Yeni yıl yaklaşırken, ilk iş olarak evimde verdiğim geleneksel "şans yemeği" için gerekli olan yiyecekleri hazır ederim. İkinci iş olarak, geride bıraktığım yıl boyunca öğrendiklerimi gözden geçiririm.
Bir sağlık muhabiri olarak, beslenme biliminin çoğu zaman kafa karıştırıcı dünyasında okuyuculara rehberlik etmek için en son araştırmaları inceledim ve dünyanın önde gelen uzmanlarıyla röportajlar yaptım. İşte, bu yıl meslektaşlarımla birlikte edindiğimiz 10 sağlık ve beslenme bilgisi:
1. Kalp dostu bir diyet var, ama pek az kişi uyguluyor
Yüksek tansiyonunuz varsa, yalnızca sodyumu azaltmak çözüm değil. Klinik deneyler, DASH diyeti uygulamanın (meyve, sebze, tam tahıllar, süt ürünleri, kümes hayvanları, balık ve baklagilleri önceliklendiren bir diyet) tansiyonu düşürmede ilaçlar kadar etkili olabileceğini ortaya koydu.
2. Bazı influencer’ların iddialarına rağmen, tohum yağları bizi zehirlemiyor
Bazı sağlık influencer’ları tohum yağlarını "toksik" olarak nitelendiriyor. Ancak araştırmalar, kanola, mısır, ayçiçeği ve üzüm çekirdeği yağları gibi bitkisel yağların tüketiminin kardiyovasküler hastalık, Tip 2 diyabet ve erken ölüm risklerini azalttığını gösteriyor. Bu özellikle, hayvansal yağların (tereyağı gibi) yerine bu yağların kullanılması durumunda geçerli.
3. Magnezyum takviyeleri bazı sorunlara yardımcı olabilir, ancak kanıtlar sınırlı
Son yıllarda magnezyum takviyesi popüler hale geldi. ABD'deki çoğu insanın daha fazla magnezyuma ihtiyacı olduğu doğru, ancak en iyi yol, magnezyumu fındık, tohum, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar gibi gıdalardan almaktır. Araştırmalar, magnezyum takviyelerinin migren, uykuya dalma sorunları, kabızlık ve kan şekeri kontrolü gibi durumlarda yardımcı olabileceğini gösterse de, kanıtlar sınırlı.
4. Tatlı patatesleri öğünlerinize eklemeye değer
Karbonhidrat oranı nedeniyle patatesler eleştirilse de tatlı patatesler potasyum, lif ve A ile C vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengindir. Doğal tatlılıklarına rağmen, lif içerikleri sayesinde kan şekerinizi bir şekerli içeceğin yaptığı gibi yükseltmezler.
5. Bazı deniz ürünleri hem sağlıklı hem de sürdürülebilir bir protein kaynağıdır
Midye, istiridye, deniz tarağı gibi kabuklu deniz ürünleri doymamış yağlar, protein, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Örneğin midyeler omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini, çinko ve demir içerir. Ancak bu tür deniz ürünlerinin, gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteriler taşıyabileceği unutulmamalıdır.
6. Ultra işlenmiş gıdalar kötü bir üne sahip, ama bazıları diğerlerinden daha az zararlı olabilir
Ultra işlenmiş gıdalar, kilo alımı, kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diyabet ve demans gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir. Ancak bazı araştırmalar, tüm ultra işlenmiş gıdaların eşit derecede zararlı olmayabileceğini öne sürüyor.
7. Aşırı şeker tüketimi sadece kilo ve diş sorunlarıyla sınırlı kalmayabilir
Şeker, vücudumuz için uzun zamandır temel bir enerji kaynağı. Ancak, gıda üreticilerinin şekerli ürünleri hayatımıza bu kadar çok dahil etmesi, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Şekerin fazla tüketimi, yalnızca kilo ve diş sağlığı sorunlarına değil, aynı zamanda bağırsak, beyin, karaciğer, kalp ve eklemler üzerinde de zararlara yol açabilir.
8. Aşırı alkol tüketimi bağırsak sağlığınıza zarar verebilir
Arada bir içki içmenin bağırsaklar üzerindeki etkisi net olmasa da, ağır alkol tüketen kişilerde bağırsaklardaki "iyi" ve "kötü" bakteri dengesizliği daha yaygındır. Bu durum iltihaplanma ve hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, "sızdıran bağırsak" olarak bilinen durum, karaciğer iltihabı ve hasarına katkıda bulunabilir.
9. Bruce Springsteen gibi beslenmek iyi bir fikir olmayabilir
Ünlü sanatçı Bruce Springsteen, günde sadece bir öğün yediğini söylüyor. Bu diyet, zaman zaman "OMAD diyeti" olarak adlandırılan aşırı bir aralıklı oruç yöntemidir. Araştırmalar, aralıklı orucun kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösterse de, günde tek öğün yemek muhtemelen sizi aç bırakır ve aşırı yeme eğilimine neden olabilir.
10. Az bilinen tahıllar, beslenme düzeninize zenginlik katabilir
Çoğu insan, tam tahıl tüketiminde yetersiz kalıyor. Kahverengi pirinç ve yulaf gibi tanıdık tahıllar dışında, karabuğday, darı, amarant, sorgum veya teff gibi yeni tahılları denemeyi düşünebilirsiniz. Bu tahıllar lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur ve farklı dokularıyla yeni tatlar sunar.
2025’e girerken sağlıklı bir yıl dileğiyle!
© 2024 The New York Times Company