20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2024 09:45 | Son Güncelleme: 14.09.2024 15:05

NYT Trump’ın ‘trolünü’ yazdı: Sosyal medyada saldırı için hazır

Donald Trump’ın internette ırkçı ve homofobik paylaşımlarıyla tanınan aşırı sağcı Laura Loomer'ı başkanlık kampanyasında yükseltmeye karar vermesi bazı Trump müttefiklerini bile şaşırttı. NYT, Loomer gibi birçok ‘trol’ün Trump’ı savunmak ve kirli bilgi yaymak için hazır olduğunu yazdı
NYT Trump’ın ‘trolünü’ yazdı: Sosyal medyada saldırı için hazır

Ken Bensinger / New York Times

Donald Trump bu haftaki münazara için Philadelphia'ya gitmeden önce, internetin en kutuplaştırıcı figürlerinden birini de yanına davet etti. Laura Loomer, Trump Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e karşı mücadele ederken Trump'ın çevresindekilerle birlikte sahne arkasındaydı. Hemen ardından eski başkanla birlikte odaya geçti. Ertesi gün de Trump'la birlikte 11 Eylül saldırılarının yıldönümünü anmak üzere New York City ve Shanksville/Pennsylvania'ya uçtu.

Bitmek bilmeyen cinsiyetçi, homofobik, transfobik, Müslüman karşıtı ve zaman zaman antisemitik sosyal medya paylaşımları ve kamusal gösterileriyle tanınan aşırı sağcı bir aktivist olan Loomer, son on yılda 11 Eylül'ün “içeriden bir iş” olduğunu iddia ederek, İslam'ı “kanser” olarak adlandırarak, Florida Valisi Ron DeSantis'in eşini meme kanserini abartmakla suçlayarak ve temmuz ayında Trump'a yönelik suikast girişiminin arkasında Başkan Joe Biden'ın olduğunu iddia ederek adından söz ettirdi.

‘Beyaz Saray köri gibi kokacak’

Tartışmadan sadece iki gün önce 31 yaşındaki Loomer, annesi Hint kökenli Amerikalı olan başkan yardımcısı hakkında ırkçı bir şaka paylaştı. Loomer X'te Harris'in seçimi kazanması halinde Beyaz Saray'ın “köri gibi kokacağını” yazdı. Trump'ın en önemli müttefiklerinden bazıları da dahil olmak üzere pek çok gözlemci için Cumhuriyetçi başkan adayının kampanyanın kritik bir anında X'te 1.3 milyon takipçisi olan bir sosyal medya trolünü seçmesi şaşırtıcıydı. 

‘Doğru zihniyete sahip olduğunu düşünmüyorum’

Trump'ın müttefiklerinden Senatör Lindsey Graham, HuffPost muhabirine verdiği demeçte “Bu kişinin geçmişi gerçekten zehirli. Bunun hiç yardımcı olduğunu düşünmüyorum” dedi. Graham'ın yorumları Trump'ın sadık bir destekçisi olan Temsilci Marjorie Taylor Greene tarafından da yinelendi. Greene gazetecilere verdiği demeçte “Çok önemli bir başkanlık seçiminde danışmanlık yapacak deneyime ya da doğru zihniyete sahip olduğunu düşünmüyorum” dedi. Loomer yorum yapmayı reddederek bir mesajında “hakkındaki komplolarını ilerletebilmeleri için medyaya konuşmakla ilgilenmediğini” söyledi. Ancak en sevdiği mecra olan X'te hem Greene'e hem de Graham'a saldırarak onları Trump'a sadakatsiz olarak nitelendirdi ve özel hayatlarıyla ilgili bir dizi suçlamada bulundu.

 

Paylaşımlarla haberleri çürütmeye çalıştı

Eleştiriler adayın kendisine yönelik coşkusunu azaltmadı. Trump, Truth Social'da Axios'un Harris'in sosyal medyada Trump'tan daha iyi performans gösterdiğine dair haberini çürütmeye çalışan bir paylaşım yaptı. Eski başkanla olan ilişkisi hakkında yorum yapması istenen Trump kampanyası, 11 Eylül yıldönümüyle ilgili yayınladığı ve Trump'la olan bağları hakkındaki soruları ele almayan bir açıklamayla yanıt verdi. Kampanya açıklamasında “O gün, artık aramızda olmayan ruhlar, onların aileleri ve o kader gününde Amerikalı dostlarını kurtarmak için cesaretle öne atılan kahramanlar dışında kimseyle ilgili değildi” denildi. Bu Trump'ın onunla ilk birlikteliği değildi.

Loomer Florida'da yaşıyor ve sık sık Mar-a-Lago'daki etkinliklere katılıyor. Eski başkan onun sosyal medya paylaşımlarının çoğunu kendi hesaplarında güçlendirdi. Ocak ayında Trump'la birlikte Iowa'ya uçarak eyaletteki parti seçimlerine katıldı. Nisan ayında The New York Times, Trump'ın onu kampanyası için işe almayı düşündüğünü, ancak bazı destekçilerinin bu fikre karşı çıkması üzerine bu plandan vazgeçtiğini bildirdi. Ancak başkanlık yarışının bitmesine yedi hafta kala Trump’ın Loomer'ı kucaklaması, bunun yerine aşırı sağın en yakıcı unsurlarından bazılarını desteklemeye devam ettiğinin açık bir işareti.

Trollerle dolu bir oda

Bir başka sinyal de Trump kampanyasının Philadelphia'da bir “sosyal medya savaş odası” kurarak tartışmaya gerçek zamanlı yanıt vermesiyle geldi. Harris'in kaldığı otel olan Warwick Rittenhouse Square'deki bir konferans salonunda toplanan yaklaşık 18 muhafazakar influencer, Harris'in münazara sırasında sarf ettiği her söze karşılık verirken Trump'ı da hararetle savundu. Grupta, TikTok'un Libs'i olarak bilinen muhafazakar sosyal medya hesabının arkasında yer alan ve transfobik içerikleri ve okullara, hastanelere ve kütüphanelere yönelik karalama kampanyalarıyla tanınan Chaya Raichik de yer aldı. Ayrıca, Demokrat politikacıların Washington'daki bir pizzacıda gizlice çocuk ticareti yapan bir çeteyi yönettiklerine dair Pizzagate komplo teorisinin yayılmasına yardımcı olan sağcı podcaster Jack Posobiec de vardı. Ayrıca DC Draino olarak tanınan, seçim inkârcısı ve aşı şüphecisi Rogan O'Handley de oradaydı. Etkinlik öncesinde Trump her bir kişiye imzalı bir mektup göndererek “ülkeyi kurtarma mücadelesinde sosyal medya savaşçısı oldukları için” teşekkür etti ve “birkaç ay içinde Beyaz Saray'da onlarla birlikte viral içerik üretmeyi dört gözle beklediğini” ekledi.

Etkisini ölçmek zor

Bu tür seslerin Trump üzerindeki etkisini ölçmek zor. Trump’ın Loomer ya da diğer influencer'larla kampanyası hakkında ne tür konuşmalar yaptığı hakkında çok az şey biliniyor. Ancak adayların, her zaman daha geniş seçmen kitlesiyle aynı konulara odaklanmayan çevrimiçi destek tabanıyla daha yakın bir ilişkisi olan çok az kişi var. Münazaradan önceki günlerde Loomer ve Trump'ın sosyal medya savaş odasını oluşturan kişilerin çoğu, Haitili göçmenlerin Springfield/Ohio'da evcil hayvanları öldürüp yediğine dair iddialar paylaşıyordu. Ardından, münazaranın yaklaşık 26. dakikasında, Trump göçmenlikle ilgili bir soruya göçmenlerin Springfield'daki insanların evcil hayvanlarını yediklerini iddia ederek yanıt verdi. Münazarayı izleyen ve eski başkan ya da onun sosyal medya destekçileri kadar online olmayan 67 milyon kişinin çoğu için bu yorum kafa karıştırıcı olabilir. Ancak Kasım ayında sandıkta yenildiğini görmeyi uman bazıları için tüm bu yaşananlar bir ölçüde sevinç yarattı. Eski Senatör Claire McCaskill, sosyal medyada alaycı bir şekilde Trump'ı Loomer ile daha fazla zaman geçirmeye teşvik etti ve onu “mükemmel bir danışman” olarak nitelendirdi.

© 2024 The New York Times Company