19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 10:04 | Son Güncelleme: 17.09.2024 10:09

NYT, Trump'ın yeni kripto girişimini yazdı: Bir başkan adayı için nadir görülen bir durum

Bir dönem şüpheciyken şimdi kripto para savunucusu haline gelen Donald Trump, az deneyimli iki dijital para girişimcisi tarafından yönetilen yeni işi World Liberty Financial'ı resmen tanıttı. NYT'ye bu girişim bir başkan adayı için nadir bir durum
Foto: Kenny Holston/The New York Times
Foto: Kenny Holston/The New York Times

David Yaffe-Bellany, Sharon LaFraniere, Matthew Goldstein / New York Times

ABD eski başkanı Donald Trump, kendisine yönelik suikast girişiminden bir gün sonra canlı yayına katılarak son iş girişimi olan kripto para birimlerini savundu. Trump X'te “Kripto yapmak zorunda olduğumuz şeylerden biri. Hoşumuza gitse de gitmese de bunu yapmak zorundayım" dedi. Yanında bir aile dostu, Trump'ın en büyük iki oğlu Donald Trump Jr. ve Eric Trump ile yüksek profilli bir iş yürütme deneyimi olmayan az tanınan iki kripto girişimcisi de dahil olmak üzere işbirlikçileri vardı. Birlikte, Trump'ın kripto girişimi World Liberty Financial'ı hayata geçiriyorlardı ki bu proje eski başkanın çıkar çatışmalarıyla ilgili endişelere yol açmış ve hatta sektördeki en sesli destekçilerinden bazılarını alarma geçirmişti.
Trump bu girişimi ağustos ayından bu yana tanıtıyor, ancak tam amacı belirsizliğini koruyor. Resmi bir lansman tarihi de belirlenmedi. Canlı yayında projeye doğrudan değinmedi ve ayrıntıları iki girişimciye (Chase Herro ve Zachary Folkman) bıraktı. Herro kendisini “internetin pislik torbası” olarak tanımlarken, Folkman eskiden kadınları nasıl baştan çıkaracağına dair dersler veriyordu.

Nadir görülen bir durum

Bir başkan adayının seçim gününden sadece haftalar önce yeni bir işe girişmesi alışılmadık bir durum. Hatta kendisine ve ailesine fayda sağlamak üzere tasarlanmış bir girişimi agresif bir şekilde desteklemesi daha da nadir görülen bir durum. Ancak Trump, siyasi kariyeri boyunca etik uzmanlarının sorunlu olarak işaret ettiği iş anlaşmaları yaptı. Trump, kişisel servetinin yaklaşık 2 milyar dolarını oluşturan sosyal medya platformu Truth Social'ın halka açık ana şirketi olan Trump Media & Technology Group'un çoğunluk sahibi.

Bağımsız izleme grubu Project on Government Oversight'ın yönetici direktörü Danielle Brian, Trump'ın kasım ayında seçilmesi halinde, kripto girişimine dahil olmasının ciddi çıkar çatışmaları yaratacağını söyledi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, neredeyse tüm kripto para birimlerinin kayıtsız menkul kıymetler olduğunu ve Wall Street'te işlem gören hisse senetleri gibi düzenlenmesi gerektiğini savunarak sektöre darbe vurdu. Brian, Trump'ın “düzenleyici kurumları kendi dahil olduğu işletmeleri kayırmaya zorlayabileceğini” söyledi. Etik uzmanları, Trump'ın sosyal medya şirketine sahip olmasının da benzer sorunları gündeme getirdiğini söyledi. Trump Organization ve World Liberty Financial temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kripto şüphecisi destekçiye dönüştü

Trump yıllarca bitcoin'i bir “aldatmaca” olarak kınayan bir kripto şüphecisiydi. Ancak kampanya sürecinde, popüler bir endüstri konferansında konuşarak ve kripto yöneticilerinden bağışlar alarak sesli bir destekçiye dönüştü. Girişimde yer alan Trump ailesinin arkadaşı ve girişimin öncülüğüne yardımcı olan emlak patronu Steve Witkoff'a göre World Liberty Financial için planlama dokuz ay önce başladı. Witkoff canlı yayında Trump'ın oğullarını, girişimi denetleyen Herro ve Folkman ile tanıştırdığını söyledi. Temmuz ayına gelindiğinde, Porto Riko merkezli bir şirket olan AMG Software Solutions yeni platform için bir ticari marka başvurusunda bulunmuştu. Bir sonraki ay Trump, Eric Trump ve Donald Trump Jr. X'te bu konuda paylaşımlar yapmaya başladı.

Yeni bir kripto para birimi

Canlı yayında Trump ve oğulları, ticari girişimlerinin neyi başarmak için tasarlandığını detaylandırmadan, kriptonun finansal sistemi dönüştüreceğini söyledi. Ancak proje hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, World Liberty Financial'a dahil olan bazı kişiler bunu bir borç alma ve verme platformu olarak sundular. The New York Times tarafından incelenen girişim için hazırlanan bir beyaz kitapta, halka satılacak $WLFI adlı yeni bir kripto para birimine sahip olacağı belirtildi. World Liberty Financial, resmi X ve Telegram hesaplarında, projenin 1 $'lık sabit bir değeri korumak için tasarlanmış bir tür kripto para birimi olan “stablecoin'lerin kitlesel olarak benimsenmesini” amaçladığını söyledi. Proje hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, projeyi, kullanıcıların yatırımlarını bir dizi kripto platformunda yönetmelerine olanak tanıyan bir uygulama olan Instadapp adlı mevcut bir hizmete benzer olarak tanımladı.

Baş kripto savunucusu

Beyaz kitapta yer alan ekip üyeleri listesine göre, Trump ailesinin birkaç üyesinin bu işte rolü var. Donald Trump'ın unvanı “baş kripto savunucusu”. Trump'ın 18 yaşındaki oğlu Barron Trump, projenin “DeFi vizyoneri” olarak listeleniyor ki bu da merkezi olmayan finans olarak bilinen kripto dalına bir gönderme. Eric Trump ve Donald Trump Jr. ise “web3 elçisi” olarak tanımlanıyor. Belgenin sonunda yer alan bir feragatnamede, platformun Donald Trump, Trump Organization ya da ailesi tarafından sahiplenilmediği ya da yönetilmediği, ancak aile üyelerinin tazminat alabileceği belirtiliyor. (Beyaz kağıt daha önce kripto haber kaynağı CoinDesk tarafından bildirilmişti). Projedeki kilit isimler Herro ve Folkman'dır. Herro, amacının “sıradan Amerikalıların” kripto yatırımlarına erişimini sağlamak olduğunu söyledi. Herro canlı yayındayken adını bazen 'kahraman' anlamına gelen Hero olarak teleffuz etti. Herro, “Bu ülke bana çok iyi davrandı ve kripto da bana çok iyi davrandı" dedi.

Silik bir figür

Herro, kripto dünyasında nispeten silik bir figür. Gençliğinde uyuşturucu kullanmayı alışkanlık haline getirdiğini ve hapse girdiğini, ancak daha sonra hayatını değiştirdiğini ve zengin olduğunu söyledi. 2022 yılında, 2013 yapımı “The Wolf of Wall Street” filmine ilham veren Jordan Belfort'un ev sahipliğini yaptığı bir kripto seminerine katıldı. Etkinlikte Herro, stabilcoinleri “dilimlenmiş ekmekten bu yana en büyük yenilik” olarak tanımladı ve en sevdiği coin'in “canlı, çılgın ve neredeyse bir saadet zinciri sınırında” olduğunu söyledi. Herro yıllar boyunca, “güzel ve kaliteli kadınları cezbetme, onlarla çıkma ve onları elde tutma” konusunda seminerler veren Date Hotter Girls adlı bir şirket kuran Folkman ile yakın bir şekilde çalıştı.

© 2024 The New York Times Company