20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2024 09:20 | Son Güncelleme: 03.08.2024 16:30

NYT Türkiye ve İsrail arasındaki sert tartışmaları yazdı: Haniye'nin yas günü gerilimi tırmandırdı

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Türkiye'de yas ilan edildi. NYT, yas sırasında İsrail ve Türkiye arasında geçen sert tartışmaları yazdı
Haniye için ilan edilen yas günü nedeniyle Tel Aviv'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde Türk bayrağı yarıya indirildi
Haniye için ilan edilen yas günü nedeniyle Tel Aviv'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde Türk bayrağı yarıya indirildi

Şafak Timur / New York Times

Türkiye, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin yasını tutmak için cuma günü İsrail'deki büyükelçiliğinde bayrağını yarıya indirdi ve Katar'daki cenaze törenine üst düzey devlet adamlarını göndererek İsrail ile arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı.

Yas günü kapsamında Türkiye'deki tüm resmi dairelerde ve dış temsilciliklerde Türk bayraklarının yarıya indirileceğini ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savaş boyunca Hamas'ı savundu ve İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'ya sert sözler söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal paylaşım sitesi X'te, elçilikte yarıya indirilen bayrak nedeniyle Türkiye büyükelçi yardımcısını sert bir kınama için çağırdığını yazdı. Katz X'te "Büyükelçilik temsilcileri yas tutmak istiyorlarsa, Türkiye'ye gitsinler ve efendileri Erdoğan'la birlikte yas tutsunlar" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de X'te Katz'a yanıt vererek şunları yazdı: Müzakerecileri öldürerek ve diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız.

Türk toplumu yaygın olarak Filistinlilere destek veriyor ve Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'e öfke duyuyor. Cuma günü yüzlerce Türk, Erdoğan'ın 2020'de müzeden camiye dönüştürdüğü eski bir kilise olan Ayasofya'da, Katar'daki cenaze töreniyle aynı anda Haniye için dua etmek üzere toplandı.

Hamas liderine taziyelerini iletti

Katar'daki cenaze törenine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın da katıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Fidan, Haniye'nin muhtemel halefi olarak görülen Hamas'ın önde gelen liderlerinden Halid Meşal ile görüşerek taziyelerini iletti.

Erdoğan İsrail'i kınarken İsrail ve ABD'nin terörist grup olarak gördüğü Hamas'tan "kurtuluş örgütü" olarak bahsetti. Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzeterek ve ona "psikopat" ve "vampir" dedi. Kısa bir süre önce Türkiye'nin Filistinlileri desteklemek üzere İsrail'e girme ihtimalini gündeme getirerek İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Yahudi devletine yönelik sert sözlerinde önemli bir adım attı. Mayıs ayında Türkiye İsrail ile ticareti dondurduğunu açıkladı.

Savaş ilişkileri bozdu

İki ülke arasında iyileşmeye başlayan ilişkiler Gazze savaşı nedeniyle ciddi şekilde gerildi. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan sadece iki hafta önce Netanyahu New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında Erdoğan'la bir araya gelerek ilişkileri geliştirmeye çalıştı. İlişkiler 2010 yılında İsrail komandolarının Gazze'ye giden bir yardım gemisine baskın düzenleyerek filodaki 10 Türk'ü öldürmesinden bu yana gergindi.

©️ 2024 The New York Times Company