24 Haziran 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2024 09:58 | Son Güncelleme: 18.05.2024 10:49

NYT türünün ilk örneği olan davayı yazdı: Yapay zeka sesinizi çalarsa ne yaparsınız?

İki seslendirme sanatçısı yeni kurulan bir yapay zeka şirketinin kendi izinleri olmadan seslerini klonladığını söylüyor. Çift, Lovo adlı startup’a dava açarken şirket yanlış bir yapmadığında ısrar ediyor. New York Times türünün ilk örneği olan davayı yazdı
Seslendirme sanatçıları Paul Lehrman ve Linnea Sage (Elianel Clinton/The New York Times)
Seslendirme sanatçıları Paul Lehrman ve Linnea Sage (Elianel Clinton/The New York Times)

Cade Metz / New York Times

Geçtiğimiz yaz Paul Skye Lehrman ve Linnea Sage, New York'taki evlerinin yakınındaki bir doktor randevusuna giderken, yapay zekanın yükselişi, yazarların, oyuncuların ve diğer eğlence profesyonellerinin geçim kaynaklarına yönelik oluşturduğu tehdit hakkında bir podcast dinlediler. Bu konu genç evli çift için özellikle önemliydi. Hayatlarını seslendirme sanatçısı olarak kazanıyorlardı ve yapay zeka teknolojileri gerçeğe benzeyen sesler üretmeye başlamıştı. Ancak podcast'te beklenmedik bir değişiklik oldu. Sunucu, yapay zekadan kaynaklanan tehdidin altını çizmek için Poe adındaki bir chatbot ile uzun bir röportaj yaptı. Sesi tıpkı Lehrman'a benziyordu.

Lehrman, "Yapay zekanın tehlikeleri ve eğlence sektörüne verebileceği zararlar hakkında benim sesimle röportaj yapıyordu. Arabayı kenara çektik ve orada öylece oturup ne olduğunu ve ne yapmamız gerektiğini anlamaya çalıştık” dedi.

Şirkete dava açtılar

Lehrman ve Sage şimdi botun sesini yaratan şirkete dava açtı. California’da kurulan bir startup olan Lovo'nun, kendi ses çalışmalarıyla rekabet edebilecek bir teknoloji yaratmak için ses kayıtlarını yasa dışı olarak kullandığını iddia ediyorlar. Podcast'te Lehrman'ın sesinin bir klonunu duyduktan sonra çift, Lovo'nun Sage'in sesinin de bir klonunu yarattığını keşfetti.

Çift, çalışmalarını izinsiz kullandığı gerekçesiyle yapay zeka teknolojisi üreticilerine dava açan sanatçı, yayıncı, bilgisayar programcısı ve diğer yaratıcıların arasına katılıyor. (New York Times, aralık ayında bu şirketlerden ikisine -OpenAI ve ortağı Microsoft'a- telif hakkı saklı haber makalelerini çevrimiçi sohbet robotlarının yapımında kullanmakla suçlayarak dava açtı).

Perşembe günü Manhattan'daki federal mahkemede açılan davada çift, anonim Lovo çalışanlarının 2019 ve 2020 yıllarında kliplerin nasıl kullanılacağını açıklamadan kendilerine birkaç ses klibi için ödeme yaptığını söyledi. 2019'da kurulan Lovo'nun, seslerinin klonlarını tanıtarak federal ticari marka yasasını ve çeşitli eyalet gizlilik yasalarını ihlal ettiğini söylüyorlar. Dava, Lehrman ve Sage'in diğer seslendirme sanatçılarını da katılmaya davet ettiği toplu dava statüsü istiyor. Avukatları Steve Cohen, "Başka kaç kişinin etkilendiğini bilmiyoruz" dedi.

Şirket iddiaları reddediyor

Şirketi temsil eden avukat David Case, Lovo'nun davadaki iddiaları reddettiğini söyledi. Case, Lovo'ya ses kaydı sağlayan tüm kişilerin onay vermesi halinde "ortada bir sorun olmadığını" da sözlerine ekledi. Şirketin CEO'su Tom Lee, geçen yıl bir podcast bölümünde Lovo'nun artık seslendirme sanatçılarının şirketin kendilerinin ses klonlarını yaratmasına yardımcı olmalarına ve bu klonlar tarafından kazanılan paradan pay almalarına olanak tanıyan bir gelir paylaşım programı sunduğunu söyledi.

Dava türünün ilk örneği

Dünya çapında 160.000 medya çalışanını temsil eden Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists sendikasının genel danışmanı Jeffrey Bennett, davanın türünün ilk örneği olduğunu söyledi. Bennett "Bu dava insanlara, özellikle de teknoloji şirketlerine, sesinizde haklar olduğunu, hayatlarını seslerini kullanarak kazanan bir grup insan olduğunu gösterecek" dedi.

(Elianel Clinton/The New York Times)

2019 yılında Lehrman ve Sage, serbest çalışan profesyonellerin işlerinin reklamını yapabildikleri bir web sitesi olan Fiverr'a seslendirme sanatçısı üye olmuşlardı. Bu çevrimiçi pazar aracılığıyla kendilerinden sık sık televizyon reklamları, radyo reklamları, çevrimiçi videolar, video oyunları ve diğer medya için seslendirme yapmaları isteniyordu. Davada yer alan yazışmalara göre, o yıl Sage ile temasa geçen kimliği belirsiz bir kişi, birkaç radyo senaryosunu kaydetmesi için kendisine 400 dolar ödedi ve kayıtların kamusal amaçlarla kullanılmayacağını açıkladı.

Seslerinin yayınlanmayacağını söylemişlerdi

Davaya göre, adı açıklanmayan kişi "Bunlar radyo reklamları için test senaryoları. Dışarıya açıklanmayacaklar ve sadece şirket içinde tüketilecekler, dolayısıyla herhangi bir hak gerektirmeyecekler” dedi. Yedi ay sonra, kimliği açıklanmayan bir başka kişi benzer bir iş için Lehrman'la temasa geçti. Aynı zamanda televizyon ve sinema oyuncusu olarak çalışan Lehrman, kliplerin nasıl kullanılacağını sordu. Dava dosyasında yer alan yazışmalara göre, bu kişi birçok kez kliplerin sadece araştırma ve akademik amaçlarla kullanılacağını söylemişti. Lehrman'a 1,200 dolar ödenmişti. (Sage'den daha uzun kayıtlar sağladı).

İlk önce YouTube'da fark etti

Nisan 2022'de Lehrman, Ukrayna'daki savaşla ilgili, kendi sesine benzeyen bir ses tarafından anlatılan bir YouTube videosu keşfetti. Lehrman "Ukrayna-Rusya çatışmasındaki silahlar hakkında konuşan benim sesimdi. Bembeyaz kesildim, tüylerim diken diken oldu. Bu kelimeleri o sırada söylemediğimi hiç biliyordum” dedi.

O ve Sage aylarca ne olduğunu anlamaya çalıştılar. YouTube videosunu kimin hazırladığını ve Lehrman'ın sesinin nasıl yeniden yaratıldığını bulmalarına yardımcı olması için bir avukat tuttular. Ancak YouTube kanalının sahibi Endonezya'da görünüyordu ve bu kişiyi bulmanın bir yolu yoktu. Sonra doktorun muayenehanesine giderken podcast'i dinlediler. Deadline Strike Talk adlı podcast sayesinde Lehrman'ın ses klonunun kaynağını tespit edebildiler. Bir Massachusetts Teknoloji Enstitüsü profesörü, Lovo'nun ses sentezleme teknolojisini kullanarak sohbet robotunu bir araya getirmişti.

Sesleri çoktan dağıtılmıştı

Lehrman ve Sage ayrıca Lovo'nun web sitesinde kendisinin ve Lehrman'ın ses klonlarını tanıttığını keşfetti. Şirkete bir ihtarname gönderdikten sonra, şirket ses klonlarını siteden kaldırdığını söyledi. Ancak Lehrman ve Sage, bu ses klonlarını çalıştıran yazılımın şirketin sayısız müşterisi tarafından zaten indirilmiş olduğunu ve hala kullanılabileceğini savundu.

Lehrman ayrıca şirketin ses klonlama sistemini çalıştıran çekirdek teknolojiyi oluşturmak için çiftin seslerini diğerleriyle birlikte kullanıp kullanmadığını da sorguladı. OpenAI'ın ChatGPT'si ve diğer sohbet robotlarının internetten toplanan büyük miktarda metni analiz ederek becerilerini öğrenmesi gibi, ses sentezleyicileri de genellikle binlerce saatlik konuşulan kelimeleri analiz ederek becerilerini öğrenirler.

Binlerce kayıt var

Davadaki yazışmalara göre Lovo, teknolojisini binlerce sesin binlerce saatlik kaydını kullanarak eğittiğini kabul etti. Lovo'yu temsil eden avukat Case, şirketin yapay zeka sistemini Openslr.org adlı İngilizce kayıtlardan oluşan ücretsiz bir veritabanındaki sesleri kullanarak eğittiğini söyledi. Lehrman ve Sage'in ses kayıtlarının teknolojiyi eğitmek için kullanılıp kullanılmadığı sorulduğunda ise yanıt vermedi.

© 2024 The New York Times Company