Ben Hubbard / New York Times
İki silahlı terörist çarşamba günü Türkiye'nin devlet havacılık şirketinin genel merkezine saldırdı ve hükümetin terör saldırısı olarak nitelendirdiği olayda beş kişi öldü, 22 kişi de yaralandı. Saldırganlar öldürüldü. Hükümet, on yıllardır Türk devletine karşı savaşan terörist bir grup olan PKK'yı işaret etti. Gruba ve komşu Irak ve Suriye'deki üyelerine ait olduğunu söylediği yerleri bombaladı. İşte bu gelişmelere ve terörist grupla uzun süredir askıda olan barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarını nasıl etkileyebileceklerine daha yakından bir bakış.
Ne oldu?
Bir erkek ve bir kadından oluşan saldırganlar çarşamba günü öğleden sonra Türkiye'nin başkenti Ankara yakınlarındaki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii kompleksinin girişini patlattılar. Sosyal medyada paylaşılan ve arkalarında yerde hareketsiz yatan bir cesedi de gösteren güvenlik kamerası görüntülerine göre, sırt çantaları takan ve saldırı tüfekleri kullanan teröristler binaya girdiler. Türk yetkililer bölgeyi kordon altına aldı, Türk haber medyasına kısıtlama getirdi ve özel kuvvetler gönderdi. Çarşamba günü geç saatlerde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya iki teröristin öldürüldüğünü söyledi, ancak olayla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Saldırının gerçekleştiği bölgenin belediye başkanı ilk olarak Türk haber medyasına kompleksin içinde rehinelerin olduğunu söyledi. Türk İçişleri Bakanlığı daha sonra bunun doğru olmadığını söyledi, ancak yine daha fazla ayrıntı vermedi. Türk haber medyasının bildirdiğine göre, saldırıda ölenler bir taksi şoförü, bir güvenlik görevlisi, bir mühendis ve havacılık şirketinin iki diğer çalışanıydı. Ölenlerin cenaze törenleri dün Ankara'da yapıldı.
Saldırının arkasında kim vardı?
Yerlikaya dün yaptığı açıklamada her iki saldırganın da PKK üyesi olduğunu söyledi. PKK, Türkiye'deki Kürt azınlık için özerklik istediğini söyleyerek 1980'lerden bu yana Türk devletine karşı isyan eden bir terörist örgüttür. Örgütün saldırılarında ve faaliyet gösterdiği bölgelerdeki Türk askeri operasyonlarında on binlerce insan öldürüldü. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor. Çarşamba günkü saldırıyı hiçbir grup üstlenmedi.
Saldırı Türkiye için ne anlama geliyor?
Türk hükümeti daha önce de isyanı sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmeleri yürüttü ancak son yıllarda pek ilerleme kaydedilemedi. Ancak bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en önemli siyasi müttefiklerinden biri, PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın isyandan vazgeçmesi ve örgütü dağıtması halinde hapisten çıkarılabileceğini ve Türk parlamentosuna hitap edebileceğini öne sürdü. Dün, Öcalan'ın milletvekili olan yeğeni Ömer Öcalan, amcasını ziyaret etmesine izin verildiğini, bunun hapisteki terör elebaşının 43 ay sonra ilk ziyareti olduğunu söyledi. Bu adımlar, Türk hükümetinin ve Erdoğan'ın çatışmayı sona erdirmeye yönelik en azından ön adımlarla ilgilendiğini gösteriyor, ancak herhangi bir resmi barış görüşmesinin yapılıp yapılmayacağı ya da saldırının nasıl bir etki yaratacağı belirsizliğini koruyor.
Bu durum bölgeyi nasıl etkileyebilir?
Türkiye ile terör grubu arasındaki yeni görüşmeler, örgütün faaliyet gösterdiği komşu ülkelerde de yankı bulabilir. Washington, İslam Devleti grubunun cihatçılarına karşı savaşmak için yıllar önce ABD ile ittifak kuran PKK kökenli bir grup olan Suriye Demokratik Güçleri'ni destekliyor. Bu ittifak, ABD'yi terörist bir grubu desteklemekle suçlayan Türkiye ile ilişkilerinde rahatsızlık yaratıyor. PKK'nın lider kadrosu uzun zamandır Kuzey Irak'ta bulunuyor. Türkiye sık sık örgütle bağlantılı olduğunu düşündüğü yerleri bombalıyor ve Irak hükümetine örgütün faaliyetlerini kısıtlaması için lobi yapıyor.
© 2024 The New York Times Company