08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2024 09:52 | Son Güncelleme: 16.07.2024 10:00

NYT Vance hakkında bilinenleri yazdı: Trump'ı eleştirirken sadık bir yandaşı haline geldi

Eski başkan Donald Trump'ın Cumhuriyetçilerden yeniden aday gösterilmesinin ardından Trump ikinci adamının ismini açıkladı: JD Vance. NYT bir dönem açık sözlülükle Trump'ı eleştiren Vance'in şimdi eski başkanın en sadık savunucusu haline geldiğini yazdı
NYT Vance hakkında bilinenleri yazdı: Trump'ı eleştirirken sadık bir yandaşı haline geldi

Maggie Astor / New York Times

ABD eski başkanı Donald Trump'ın başkan adayı olarak seçtiği Senatör James David Vance, son sekiz yılda çok satan bir yazar ve açık sözlü bir Trump eleştirmeninden Trump'ın en sadık savunucularından birine doğru hızlı bir yolculuk yaptı. Vance şimdi de Trump'ın müstakbel ikinci adamı olma yolunda.

39 yaşındaki Vance aday olmadan önce yoksul bir aileden geldiğini anlatan ve beyaz işçi sınıfından Amerikalıların sosyolojik incelemesini içeren çok satan Hillbilly Elegy kitabının yazarı olarak biliniyordu. Kitap Trump'ın 2016'da seçilmesinden önceki yaz yayınlanmıştı ve pek çok okuyucu zaferinden sonra Trump'ın beyaz işçi sınıfı toplulukları arasındaki desteğini anlamak için bir tür rehber olarak kitabı kullandı. Vance 2016 kampanyası sırasında Trump'ı sert bir şekilde kınamıştı. Ancak 2022 yılına gelindiğinde Trump'ı benimsedi, onun desteğiyle kalabalık bir Cumhuriyetçi Senato ön seçimini kazandı ve Kongre'de Trump yanlısı güvenilir bir ses haline geldi. İşte Vance'in geçmişi ve görüşlerine kısa bir bakış...

Kişisel geçmişi: Vance Middletown-Ohio'da doğdu ve çocukluğunun bir kısmını Jackson, Kentucky'de geçirdi. Annesi uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele ederken anneannesi ve dedesi tarafından büyütüldü ve Middletown'a döndü. Liseden sonra Deniz Kuvvetleri'ne katıldı ve Irak'ta görevlendirilerek kamu işleri yaptı. Daha sonra Ohio Eyalet Üniversitesi ve Yale Hukuk Fakültesi'ne devam etti.

Doğru zamanda çıkan kitap

Finans alanında kariyer yaptı: Vance kendi risk sermayesi şirketini kurmadan önce muhafazakâr risk sermayedarı Peter Thiel için çalıştı. Thiel, Vance'in 2022 Senato kampanyasına milyonlarca dolar bağışta bulundu.

Hillbilly Elegy: Trump'ın seçildiği yıl yayınlanan kitabının zamanlaması, profilinin yükselmesine yardımcı oldu. Kendisi gibi beyaz işçi sınıfı topluluklarındaki ekonomik sıkıntılardan, uyuşturucu bağımlılığından ve diğer mücadelelerden kişisel eylemlilik eksikliğinin sorumlu olduğunu savundu. Trump'ın yanında yer aldığından beri, suçlamalarını offshoring ve göçmenlik gibi dış kaynaklara yöneltti.

Kültürel eroin

Trump'a yönelik eleştiriler: 2016 kampanyası sırasında Vance, Trump'ı sert bir şekilde eleştirerek onu kültürel eroin ve beyaz işçi sınıfını çok karanlık bir yere götüren bir demagog olarak tanımladı. Kendisini de "Asla Trump'çı olmayan biri" olarak tanımladı. Daha sonra sildiği Twitter paylaşımında önemsediği insanları (Göçmenler, Müslümanlar vs.) korkuttuğu gerekçesiyle Trump'ı kınadı.

Senato kampanyası: 2022'de Senato'ya aday olmaya karar verdikten sonra kendisini gözü kara bir Trump destekçisi olarak yeniden tanımladı. Vance, Trump'ı kınadığı için özür diledi, onun göçmenlik ve diğer konulardaki sert tutumunu benimseyip Trump'ın desteğini kazandı. Trump'ın Beyaz Saray'daki döneminin muhalefetinin yanlış olduğunu kanıtladığını söyledi. Ayrıca 2019'da, Trump'ın aday gösterdiği ve Vance'in eşinin katipliğini yaptığı Brett Kavanaugh'un cinsel saldırıyla suçlandığı Yüksek Mahkeme onay duruşmaları nedeniyle "Trump'ın Vance ailesindeki popülaritesinin önemli ölçüde arttığını" söyledi.

Seçim reddi: Vance bu yılki seçim sonuçlarını kabul edeceğinin güvencesini vermedi. Mayıs ayında CNN'de yaptığı açıklamada "Eğer özgür ve adil bir seçim olursa, sonuçları kabul edeceğim" dedi ki bu da birçok Cumhuriyetçi için uyarı niteliğindeydi. Şubat ayında ABC News'e verdiği demeçte, 6 Ocak 2021'de başkan yardımcısı olsaydı, Mike Pence'in yaptığı gibi seçimi onaylamayacağını, ancak Pennsylvania, Georgia ve diğer eyaletlere birden fazla seçmen listesi olması gerektiğini ve ABD Kongresi'nin bunun için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

 ©️ 2024 The New York Times Company