08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2024 08:52 | Son Güncelleme: 16.07.2024 09:07

Saldırıdan sonra ilk kez: Trump kulağında bandajla halkın karşısına çıktı

ABD'de Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'nin ilk gününde Donald Trump'ın ve başkan yardımcısı olarak seçtiği J.D. Vance'in adaylığı resmi olarak açıklandı. Trump suikast girişiminin ardından ilk kez halkı karşısına çıktı. New York Times kongrenin ilk gününde olanları yazdı
Saldırıdan sonra ilk kez: Trump kulağında bandajla halkın karşısına çıktı

Adam Nagourney ve Michael Gold / The New York Times

ABD eski Başkano Donald Trump, Pennsylvania'daki bir mitingdeki suikast girişiminden iki gün sonra, Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'nin ilk gecesinde sağ kulağında bir bandajla göründü. Trump, Cumhuriyetçilerin kendisini, Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e karşı resmen aday göstermelerinden birkaç saat sonra, yeni başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance'in yanında dururken alkış aldı. 

Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times

 

Cumhuriyetçiler kendilerini ekonomik fırsatların partisi olarak tanıttılar ve cumartesi günü Trump'a karşı düzenlenen ve bir kişinin ölümüne, iki kişinin de ağır yaralanmasına neden olan suikast girişimini anmak üzere delegelerin saygı duruşunda bulunmasıyla açılan kurultaylarının ilk gününde Siyah seçmenlerin ilgisini çekmeye çalıştılar. Son zamanlarda düşmanca siyasi söylemlerin azaltılması yönünde yapılan çağrılara uygun olarak pazartesi günkü konuşmacılar daha sakin bir tonda konuştular.

İşte kongreye dair bilinmesi gerekenler:

Pazartesi gecesi sahnede öne çıkanlar: Trump'ın eski rakibi ve pazartesi günü konuşma yapan birkaç siyahi milletvekilinden biri olan Güney Carolina Senatörü Tim Scott kalabalığı coşturdu. Trump'a yönelik suikast girişimine atıfta bulunarak "Cumartesi günü şeytan elinde bir tüfekle Pennsylvania'ya geldi. Ama bir Amerikan aslanı ayağa kalktı ve kükredi! Oh, evet! Kükredi!" diye konuştu. Kuzey Carolina'da Cumhuriyetçilerin vali adayı olan Vali Yardımcısı Mark Robinson, sert konuşmalarından kaçındı ve yoksul yetiştirilme tarzından bahsetti.

Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times

 

Trump-Vance adaylığı: Truth Social'da başkan yardımcısı seçimini açıklayan Trump, Vance'i uzun süre düşünüp taşındıktan sonra seçtiğini söyledi ve deniz kuvvetlerindeki hizmetine ve Hillbilly Elegy adlı anı kitabının çok satan bir kitap haline gelmesine işaret etti. "Başkan Yardımcısı olarak J.D. Anayasamız için savaşmaya devam edecek, askerlerimizin yanında duracak ve Amerika'yı yeniden büyük yapmama yardım etmek için elinden geleni yapacaktır" diyen Trump, kampanya sloganını da büyük harflerle yazdı.

Gelenekten kopuş: Başkanlar ve başkan adayları kalabalığın karşısına çıkmak için genellikle aday gösterildikleri kurultayın üçüncü gecesini beklerler. Ancak Trump, tıpkı dört gecede de boy gösterdiği 2016'da olduğu gibi, ilk kez açılış gecesinde sahneye çıkmayı tercih etti. Eski Başkan, Lee Greenwood'un mitinglerinin demirbaşı olan "God Bless the U.S.A." şarkısını söylerken ortaya çıktı ve "Fight, fight!" sloganlarıyla karşılandı.

Yasal bir zafer: Trump'ın 2020'de atadığı Yargıç Aileen Cannon, Trump'ı görevden ayrıldıktan sonra gizli belgeleri yasadışı olarak saklamakla ve ardından hükümetin bunları geri alma çabalarını engellemekle suçlayan federal ceza davasını reddetti. Trump da buna karşılık olarak "Tüm Cadı Avlarının sonlandırılması" çağrısında bulundu ve bunların hepsinin "Demokrat Adalet Bakanlığı" tarafından düzenlendiğini iddia etti.

Biden'dan karşı program: Biden, geçen ayki münazarasının yarattığı hasarı telafi etmek için gösterdiği son çabada, bazı Demokratların kendisini kenara çekilmeye teşvik etme çabaları sorulduğunda meydan okuyan bir ton takındı. Rakibini ülkenin demokrasisinin temellerine yönelik bir tehdit olarak tanımlamasını savundu, ancak Trump'ı "hedef tahtasına" oturtmaktan bahsetmenin bir hata olduğunu kabul etti. Ancak Trump'ın kullandığı düşmanca söylemin de altını çizdi.

Suikast girişimi etkisi: Kongre yetkilileri güvenliği sıkılaştırmaya gerek olmadığını söyledi ancak Gizli Servis etkinlik için güvenlik planını "gözden geçirdiğini ve güçlendirdiğini" söyledi. Milwaukee şehir ve ilçe yetkilileri, protestocular için serbest konuşma alanı olarak adlandırılan bölgeyi, ana kongre salonu olan Fiserv Forum'a giren 2.400 delege ve diğer katılımcılardan uzağa taşımayı kabul etti. Pazartesi günü The New York Post gazetesine verdiği röportajda Trump, ulusal birlik çağrılarına katılarak kongre konuşmasında "yozlaşmış, korkunç" Biden yönetimine saldırmayı planladığını ancak konuşmadan vazgeçtiğini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company