08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2024 11:09 | Son Güncelleme: 26.04.2024 12:52

NYT Weinstein davasını yazdı: Bozulan #MeToo kararından 5 çıkarım

New York Temyiz Mahkemesi, Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’ın 2020’deki tarihi #MeToo davasında aldığı mahkumiyeti bozdu. NYT, bozulan karar hakkındaki 5 çıkarımı yazdı
NYT Weinstein davasını yazdı: Bozulan #MeToo kararından 5 çıkarım

Maria Cramer / New York Times

New York'un en yüksek mahkemesi perşembe günü 4'e 3 oyla Harvey Weinstein'ın 2020 yılında ağır cinsel suçlardan aldığı mahkumiyet kararını bozarak, Hollywood'un önde gelen yapımcısına karşı ifade vererek #MeToo hareketine ivme kazandıran kadınları dehşete düşürdü. New York Temyiz Mahkemesi, Weinstein'ın savunma ekibine hak vererek, Manhattan'daki cinsel suç davasına bakan Yargıç James Burke'ün, savcıların Weinstein'ın kendilerine saldırdığını söyleyen kadınların tanık olarak çağrılmasına izin vererek kritik bir hata yaptığını ancak bu iddiaların hiçbirinin suçlamaya yol açmadığını kabul etti.
Bu kadınlar Molineux tanıkları olarak tanındı. Bu terim, sanığın işlemekle suçlanmadığı suç eylemleri hakkında ifade vermesine izin verilen duruşma tanıklarını ifade eder. Çoğunluk adına kararı yazan Yargıç Jenny Rivera, Weinstein'ın davasında bu tür tanıklıklara izin verilmesinin "davalının karakterini jüri önünde yanlış bir şekilde küçültmeye" hizmet ettiğini söyledi.

Weinstein'ın bir yapım asistanına zorla oral ilişkiden ve bir oyuncuya tecavüz etmekten suçlu bulunmasından dört yıl sonra alınan karar, savcıların jüriyi ikna etme çabalarında çok büyük bir risk alıp almadıklarını sorgulayan hukuk analistlerini şaşırtmadı. Mahkeme kararında, savcıların tam da bunu yaptığı ve Burke ile birlikte ceza yargılamalarının temel bir ilkesini ihlal ettiği sonucuna vardı: Sanıklar sadece kendilerine yöneltilen suçlamalarla yargılanmalıdır. İşte mahkemenin kararından çıkarılacak beş sonuç:

1- Mahkeme 'korkunç hatalardan' bahsetti

Mahkeme, davanın adilliğinin iki temel savcılık stratejisi nedeniyle tehlikeye girdiğini söyledi: Molineux tanıklarının kullanılması ve savcıların Weinstein'ın kendi savunmasını yapması halinde ona düzinelerce başka suç iddiası ve korkutucu davranışlar hakkında soru soracaklarını açıklamaları.

Mahkemeden önce, Sandoval duruşması olarak bilinen duruşmada Burke, savcıların Weinstein'ı 28 iddia hakkında sorgulamasına izin vereceğini söyledi. Bunların içinde erkek kardeşine fiziksel saldırıda bulunmak, bir iş arkadaşını bahçe makasıyla cinsel organını kesmekle tehdit etmek, yemek masası fırlatmak ve mutfağın kapalı olduğunu söyledikten sonra otel restoran personeline bağırmak ve küfretmek gibi suçlamalar var. Avukatı Arthur Aidala, şubat ayında Temyiz Mahkemesi önündeki sözlü tartışmalar sırasında, bu tehdidin Weinstein'ın kendi savunmasında ifade vermek için "yalvarmasına" rağmen kürsüye çıkmasını imkansız hale getirdiğini söyledi.

Çoğunluk görüşünde mahkeme de aynı fikirdeydi. Rivera, "Kanıtlanmamış iddiaları vurgulayan çapraz sorgu tehdidi, sanığın ifade verme hakkını baltalamıştır. Bu korkunç hataların telafisi yeni bir yargılamadır" dedi.

2- Üç muhalif yargıç kararı eleştirdi

Madeline Singas, Anthony Cannataro ve Michael J. Garcia adlı üç yargıç "cinsel şiddet içeren davalarda jürilerin suçlu kararlarını bozma yönündeki rahatsız edici eğilimi" sürdürmekle suçlayan görüşü savundu. Yargıçlar, mahkemenin Molineux tanıklarının ortaya koyduğu Weinstein'ın baskı ve manipülasyon uyguladığı yönündeki kanıtları görmezden geldiğini söyledi. Singas, kararın gelecekteki cinsel saldırı davalarında bu tür tanıkların kullanılmasını zorlaştıracağını söyleyerek "Kadınlar üzerindeki güçlerini cinsel olarak istismar eden erkekler, bugünkü kararın faydasını görecekler" diye yazdı.

3- Mağdurlar ve aktivistler yıkılmış durumda ama kararlılıklarını koruyorlar

Weinstein aleyhinde ifade veren Molineux tanıklarından Dawn Dunning, karardan sonra kendisine ifade verdiği için pişman olup olmadığının sorulduğunu söyledi. Dunning yaptığı açıklamada "Cevabım koca bir 'hayır'. Bunu yaptığım için daha güçlü bir insanım ve biliyorum ki ben ve diğer Weinstein mağdurları onunla alenen yüzleştiğimiz için başka kadınlar da güç ve cesaret buldu. Kültür değişti ve artık geri dönüş olmadığından eminim" dedi.

O ve diğerleri Manhattan bölge savcısı Alvin Bragg'i davayı yeniden açması için teşvik etti. 2020 yılındaki dava Bragg'in selefi Cyrus Vance döneminde görülmüştü. Bragg, bir sözcüsü aracılığıyla davaya yeniden bakacağını söyledi.

4- Weinstein'ın California'daki mahkumiyeti hala devam ediyor

Avukatı Aidala'ya göre, New York'un kuzeyindeki Mohawk Cezaevi'nde 23 yıllık hapis cezasını çeken Weinstein, kararı cezaevindeki bir kişinin kendisine haber vermesi üzerine öğrendiğini söyledi. Winstein, kararın açıklanmasından yaklaşık bir saat sonra Aidala ile konuştu. Aidala, Weinstein'ın "duygusal olmadığını" ama "çok nazik ve minnettar" olduğunu söyledi.

Mahkumiyet kararı bozulmuş olsa da Weinstein özgür bir adam değil. California'daki mahkemede, 2022 yılında Beverly Hills'teki bir otelde bir kadına tecavüz etmekten suçlu bulunan Weinstein hala 16 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Ancak bu cezayı New York'taki cezasından sonra çekecekti. Şimdi California'ya nakledilebilir ancak ancak Bragg'in yeni bir duruşma için baskı yapıp yapmayacağına karar vermesini beklerken büyük olasılıkla eyalet hapishanesinden New York'taki Rikers Island'a nakledilecek.

5- Yakında temyize gidecek

Perşembe günkü kararın ardından Weinstein'ın California'daki avukatı Jennifer Bonjean, 20 Mayıs'ta California'daki mahkumiyetini temyize götürdüğünde bu kararın kendisine yardımcı olmasını umduğunu söyledi.

Los Angeles Yüksek Mahkemesi, Aralık 2022'de cinsel saldırı, zorla oral ilişki ve tecavüz suçlamaları konusunda çıkmaza girdi. Bu suçlamalar, belgesel film yapımcısı ve California Valisi Gavin Newsom'un eşi Jennifer Siebel Newsom ile model ve senarist Lauren Young tarafından yöneltilen suçlamalarla ilgiliydi. Ancak jüri, Weinstein'ı 2013 yılında bir otel odasında kendisine saldırdığını ifade eden İtalyan oyuncutla ilgili diğer üç suçlamadan (tecavüz, zorla oral ilişki ve cinsel penetrasyon) suçlu buldu. Jüri bir masözün karıştığı cinsel darp suçundan Wainstein'ı beraat ettirdi.

New York'ta olduğu gibi bu davada da savcıların Weinstein'ı suçlanmadığı cinsel suçlarla itham eden tanıkları kullanmalarına izin verildi. Ancak California'da bu tür tanıklarla ilgili yasalar farklı. Bonjean, California'daki davada jüri üyelerinin "meşru olmayan ve kendileri açısından California'daki davanın tamamını lekeleyen kötü kanıtlarla boğulduğunu" söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company