24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2024 10:26 | Son Güncelleme: 24.09.2024 10:30

NYT yaşananları gün gün yazdı: İsrail-Hizbullah arasındaki tansiyon nasıl yükseldi?

Geçen hafta Lübnan'da yüzlerce çağrı cihazının eşzamanlı olarak patlamasının ardından Hizbullah ve İsrail arasında topyekun bir savaş çıkacağına dair endişeler arttı. New York Times saldırının ardından yaşananları gün gün yazdı
NYT yaşananları gün gün yazdı: İsrail-Hizbullah arasındaki tansiyon nasıl yükseldi?

Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Geçen hafta İsrail ile İran tarafından desteklenen Lübnanlı grup Hizbullah arasındaki gerilimde önemli bir artış yaşandı. Karşılıklı saldırılar iki tarafı, İsrail'in kara harekâtına giriştiği ve binden fazla Lübnanlı ile 150 İsraillinin öldüğü 34 günlük çatışmanın yaşandığı 2006 yılından bu yana ilk kez tam ölçekli bir savaşın eşiğine getirdi. Hizbullah ve İsrail geçen ekim ayından bu yana sınır ötesi füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenleyerek sınırın her iki tarafında on binlerce sivili tahliyeye zorladı. Hizbullah Gazze Şeridi'nde Hamas'ı desteklemek için savaştığını söylerken, İsrail kuzey sınırını güvence altına almak için hareket ettiğini söylüyor.

İşte geçen hafta yaşananlara dair bilinmesi gerekenler:

17 Eylül Salı:

Hizbullah üyelerini hedef aldığı anlaşılan koordineli bir saldırıda Lübnan genelinde yüzlerce çağrı cihazı aniden ve aynı anda patladı. Lübnanlı sağlık yetkililerine göre en az 12 kişi öldü ve 2 binden fazla kişi de yaralandı. Ölen ve yaralananların çoğu Hizbullah üyesiydi ancak çarpıcı patlamalarda iki çocuk da öldü ve İran'ın Lübnan Büyükelçisi yaralandı. Hizbullah ve Lübnanlı yetkililer İsrail'i suçlarken, bu değerlendirme ABD'li ve diğer yetkililer tarafından da doğrulandı. İsrail sorumluluğu açıkça üstlenmedi.

Çarşamba

Hizbullah üyelerine ait telsizlerin patlaması sonucu en az 20 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. İsrail bu saldırıyı da üstlenmedi ancak uzmanlar her iki operasyonun da kapsamlı bir planlama gerektirdiğini söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de Hamas'ı yenilgiye uğratmaya odaklanan İsrail'in askeri çabalarının “ağırlık merkezinin kuzeye kaydığını” söyledi.

Perşembe

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, açıklanmayan bir yerden yaptığı konuşmada grubunun “ağır ve acımasız bir darbe aldığını” kabul etti ancak İsrail'e misilleme yapma sözü verdi. Konuşması yayınlanırken Beyrut üzerinde uçan İsrail savaş uçaklarından gelen sonik patlamalar bölge sakinlerini korkuttu. Saatler sonra İsrail, Lübnanlı yetkililerin aylardır güney Lübnan'a yapılan en ağır bombardımanlardan biri olarak tanımladığı, Hizbullah'a ait olduğunu söylediği roket rampalarını hedef alan düzinelerce hava saldırısı düzenledi.

Cuma

İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısı Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın hakim olduğu Dahiya'nın merkezinde en az bir konutu yerle bir etti. Saldırıda Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İbrahim Akil öldürüldü. İsrail ordusu ayrıca Hizbullah'ın elit Radwan gücünde “yaklaşık 10” üst düzey komutanın öldürüldüğünü söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı cuma günkü hava saldırısında en az 45 kişinin öldüğünü ve aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişinin yaralandığını açıkladı.

Cumartesi

İsrail güney Lübnan'ı bir kez daha havadan bombaladı ve yaklaşık 400 Hizbullah hedefini vurduğunu açıkladı. Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine fırlattığı füzeler yaklaşık 70 kasabada alarmların çalmasına ve hafif yaralanmalara yol açsa da füzelerin çoğu engellendi.

Pazar

Hizbullah İsrail'e 100'den fazla füze, roket ve insansız hava aracı fırlattı ve ülkenin yaklaşık 50 km içindeki bölgeleri vurdu; bu, geçen ekim ayında savaşın başlamasından bu yana en derin saldırıları oldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin grubun yarattığı tehdidi azaltmak için “ne gerekiyorsa yapacağını” söylerken, Hizbullah'ın lider yardımcısı Naim Kasım çatışmanın “yeni bir aşamaya” girdiğini söyledi. Uzmanlar Hizbullah'ın saldırılarının, İsrail'in daha sert bir karşılık vermesine neden olabilecek bölgeleri vurmaktan kaçınırken nereye kadar erişebildiğini göstermek için ayarlanmış gibi göründüğünü belirtti.

Pazartesi

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın dört bir yanında yüzlerce bölgeyi vurduğu bombardımanda Lübnan Sağlık Bakanlığı pazartesi günü en az 492 kişinin öldüğünü ve yaklaşık bin 640 kişinin de yaralandığını açıkladı. Lübnanlı yetkililer saldırılardan önce Beyrut ve diğer bölgelerde yaşayanlara Hizbullah'ın silah sakladığı bölgeleri boşaltmalarını söyleyen “çok sayıda” otomatik mesaj gönderildiğini söyledi. Netanyahu ulusunu “önümüzde karmaşık günler var” diye uyararak İsrail'in “tehdidin gelmesini beklemediğini, tehdidi önlediğini” ifade etti.

© 2024 The New York Times Company