16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2024 09:43 | Son Güncelleme: 23.05.2024 09:56

NYT yazarı izlenimlerini paylaştı: Cannes köpekleri neden çok seviyor?

Cannes Film Festivali uzun zamandır Anatomy of a Fall'un kahramanı Messi gibi köpek yıldızları kucaklarken, insan yıldızlar da tüylü dostlarını yanlarına almaktan mutluluk duyuyor. Galaya giden NYT yazarı Esther Zuckerman, izlenimlerini ve festivalin köpeklerini neden bu kadar sevdiğini anlattı
Messi, Cannes Film Festivali'nin 77'nci açılış töreninde kameralara poz veriyor-Fotoğraf: ANTONIN THUILLIER/AFP via Getty Images
Messi, Cannes Film Festivali'nin 77'nci açılış töreninde kameralara poz veriyor-Fotoğraf: ANTONIN THUILLIER/AFP via Getty Images

Esther Zuckerman / New York Times

Cannes Film Festivali'nin açıldığı sabah, geçen yılın Altın Palmiye ödüllü Anatomy of a Fall filminin köpek kahramanı Messi, Grand Lumière Tiyatrosu'nun merdivenlerini tırmanma alıştırmaları yapıyordu. Görkemli giriş genellikle şık giyimli yıldızlar için ayrılıyor, ancak resmi kırmızı halı henüz serilmemişti. Messi'nin sahibi ve antrenörü Laura Martin Contini ona ilk çıkıp poz vermesi için koçluk yaptı. Hedefine tam olarak ulaşamıyordu, sadece bir adım aşağıda duruyordu ama sonunda işi kavradı. Contini onu “Oui, jolie” ve “Oui, bravo” sözleriyle ve gördüğünde daha da sevindiği futbol topu oyuncağıyla ödüllendirdi.
Messi yeni talk show programı Messi: Köpek Gözüyle Cannes Film Festivali'nin açılış jeneriği için prova yapıyordu. Fransız televizyonu için hazırlanan kısa film serisinde yıldız oyuncu (bir insan aktörün sesini kullanarak) oyuncularla röportaj yapacaktı.

Onun varlığı, şu anda ikinci haftasında olan festivalle ilgili tartışılmaz bir gerçeğin kanıtıydı: Cannes köpekleri seviyor. Bunu, bu yılki The Substance filminin yıldızı Demi Moore'un Chihuahua cinsi köpeği Pilaf'ı fotoğraf çekimine getirmesinden anlayabilirsiniz. Messi, ağzında bir fotoğraf makinesi taşıyarak adımlarını atarken ve barikatların hemen dışındaki izleyiciler fotoğraf çekerken de bunu görebiliyordunuz. Messi'nin program fikrini ortaya atan yapımcı Tim Newman, "Sanki yanımda George Clooney varmış gibi ama o sadece bir köpek" dedi.

Messi'nin zafer turu

Talk show, 2023 festivalinin en büyük yıldızlarından biri olarak ortaya çıkan, hatta törene katılamasa da her yıl en iyi köpek sanatçıya verilen Palm Dog Ödülü'nü alan köpek için bir nevi zafer turu niteliğinde. Contini, "Geçen yıl Cannes arenasının ünlü merdivenlerini tırmanamadık, bu yüzden bu kez geri dönüyoruz ve kırmızı halıda bulunup Palm Dog için değerlendirilecek tüm köpekleri destekleyebiliyoruz" dedi.

Cannes köpekleri neden seviyor?

Peki bu özel festival neden köpeklere bu kadar dostça yaklaşıyor? Palm Dog'un kurucusu Toby Rose, “Cannes köpeklerin vitrine çıkması için iyi bir yer çünkü Fransızların köpeklere karşı çok duyarlı bir yaklaşımı var” diyor ve ekliyor: “İstisnasız her zaman restoranlara katılabilirler ki bunun Anglosakson Amerikalılar ve İngilizler için neredeyse sapkınlık olduğunu biliyorum.”

Rose, festivalin Kısa Film Köşesi'nde gösterilen bir filmde yer alan kendi köpeği Mutley'den esinlenerek 2001 yılında Palm Dog'u kurdu. Palm Dog'un ilk kazananı, ödülün etrafında bir prestij havası yaratılmasına yardımcı oldu: “The Anniversary Party ”nin yönetmenliğini ve başrolünü (Alan Cumming ile birlikte) üstlenen Jennifer Jason Leigh, ödülü başroldeki köpeği Otis adına kabul etti. Rose, “Köpekler o zamandan bu yana filmlerde giderek daha fazla öne çıkmaya başladı ve rolleri daha önemli hale geldi. Şimdi Messi'nin Anatomy of a Fall'un ayrılmaz bir parçası olduğu noktaya geldik. Filmi köpeksiz hayal bile edemezsiniz" dedi.

Köpeklerin olduğu filmler şimdiden göze çarpıyor

Film eleştirmenlerinden oluşan bir jüri tarafından belirlenen ve festivalin sonlarına doğru verilen Altın Palmiye ödülünün bir de tanıtım yönü var: Altın Palmiye ödülünü kazanmak bir filmin fark edilmesi için bir başka şans ve Rose bu yıl bir dizi filmin “normal muhteşemlik düzeyinin üzerinde ve önemli köpek rolleri” nedeniyle şimdiden işaretlendiğini söyledi. Bunlar arasında Un Certain Regard (Belirli Bir Bakış) bölümünde yer alan iki film de var: İnsanları ısırdıktan sonra hayatı tehlikeye giren bir köpek hakkında bir komedi (evet) olan Fransız-İsviçre yapımı “Dog on Trial” ve Gobi Çölü yakınlarındaki istila edilmiş bir kasabadan başıboş hayvanları temizleme işi alan eski bir mahkum ile asi bir köpek arasındaki bağı anlatan Çin yapımı “Black Dog”.

İnsanlar kadar öne çıkmasını istedi

Bu filmlerin dört ayaklı yıldızları (Dog on Trial'da Cosmos'u canlandıran Kodi ve Black Dog'un Xiao Xin'i) insan film yapımcılarıyla birlikte Güney Fransa'ya gittiler. Kodi ile fotoğraf çekimi için poz verdikten sonra, Dog on Trial filmini yöneten, yazan ve avukatını canlandıran Laetitia Dosch, verdiği bir röportajda, 9 yaşındaki melez köpeğin jenerikte herhangi bir insan oyuncu kadar öne çıkmasını istediğini söyledi. Dosch, "Palm Dog'un ilk başta bir şaka olarak yapıldığını düşünüyorum, çünkü Palm Dog, Altın Palmiye, çok komik. Şimdi iki ya da üç yıldır aslında çok önemli bir şey olmaya başladı. Bu çok güzel. Bence harika bir ödül ve umarım tüm köpekler kazanır çünkü köpekler arasında herhangi bir rekabet olmasını istemiyorum" dedi.

Ertesi gün, Eddie Peng ve rol arkadaşı Xiao Xin'i, whippet cinsi köpeğin uyuduğu ve çevresindekilerin üzerine titrediği Palais'deki bir terasta yakaladım. Peng, Xiao Xin'in yanı sıra prodüksiyondan iki köpek daha sahiplenmiş ve Palm Dog'u duyar duymaz onun kazanma şansı olduğunu anlamış. Karantinadan kaçınmak için gerekenleri yerine getirdikten sonra Peng ve Xiao Xin Taipei'den Fransa'ya yolculuk yaptı. (Peng, Xiao Xin'in bu yolculukta sorun yaşamayacağından emin olmak için bir köpek eğitmenine de danıştı).

Messi ilk değil

Messi kırmızı halıda yürüyen ilk köpek değil: Carrie Fisher'ın Fransız buldogu Gary, 2016 yılında annesi Debbie Reynolds ile ilgili belgesel Bright Lights'ın tanıtımı sırasında sahibine katılmıştı. Ve bu herkes için serbest bir durum değil. Peng, Xiao Xin'in Black Dog galası için sahneye çıkmasını ayarladı ama festival onun halıya çıkmasına izin vermedi. Messi özel muamele görmüştü.

Gelecekteki bir köpek yıldızın Messi'nin şöhret seviyesine ulaşmasını hayal etmek zor. Hatta siyah kravat giymeyi gerektiren katı kıyafet kurallarını bile çiğneyebilir. Newman, Messi'nin Grand Lumière'in kırmızı halısında yürürken protokole uymayacağını vurguladı. Newman, “Onu bir palyaço yapmayacağız. O bir köpek. Hiçbir köpeğin papyonu yoktur. Tasması yok. Papyon yok. Kılık değiştirmez. O Messi" dedi. Bu arada, açılış gecesinde kırmızı halıda durmak ve Messi'nin kameralara poz vermesini izlemek için resmi kıyafetler giymek zorunda kaldım. Bir yıldız olduğunuzda, yakaya ihtiyacınız olmaz.

 ©️ 2024 The New York Times Company