16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2024 09:52 | Son Güncelleme: 06.06.2024 14:30

NYT yazdı: ABD, Nvidia'ya yönelik antitröst soruşturmasının önünü açtı

Nvidia'nın hisseleri 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşarak Apple'ı tahtından etti ve Microsoft'un ardından dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Şirketin başarısının ardından NYT servis ettiği haberde ABD'nin Nvidia'ya yönelik antitröst soruşturmasının önünü açtığı bildirdi
NYT yazdı: ABD, Nvidia'ya yönelik antitröst soruşturmasının önünü açtı

David McCabe / New York Times

Federal yetkililer, Microsoft, OpenAI ve Nvidia'nın yapay zeka endüstrisinde oynadıkları baskın rollere yönelik antitröst soruşturmalarına devam etmelerine olanak tanıyan bir anlaşmaya vararak, güçlü teknolojiye yönelik incelemelerin arttığına dair en güçlü işareti verdi. Konuyla ilgili ismi gizli olan iki kaynağa göre Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu geçtiğimiz hafta içinde anlaşmaya vardı ve önümüzdeki günlerde düzenlemelerin tamamlanması bekleniyor.

Anlaşmaya göre Adalet Bakanlığı, yapay zeka çiplerinin en büyük üreticisi olan Nvidia'nın davranışlarının antitröst yasalarını ihlal edip etmediğinin soruşturulmasına öncülük edecek. Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ise ChatGPT sohbet robotunu üreten OpenAI'nin ve OpenAI'ye 13 milyar dolar yatırım yapan ve diğer yapay zeka şirketleriyle anlaşmalar yapan Microsoft'un davranışlarının incelenmesinde başrolü oynayacak.

Teknoloji şirketlerinin gücü dizginlenmeye çalışılıyor

Anlaşma, Adalet Bakanlığı ve FTC'nin, işleri, bilgileri ve insanların yaşamlarını altüst etme potansiyeline sahip, hızla ilerleyen bir teknoloji olan yapay zekaya yönelik incelemelerinin yoğunlaştığına işaret ediyor. Her iki kurum da Biden yönetiminin en büyük teknoloji şirketlerinin gücünü dizginleme çabalarının ön saflarında yer aldı. Hükümet, 2019'daki benzer bir anlaşmanın ardından Google, Apple, Amazon ve Meta'yı soruşturdu ve o zamandan beri her birine tekelcilik karşıtı yasaları ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı.

Sektörde çılgınlık yarattı

Nvidia, Microsoft ve OpenAI aylarca Biden yönetiminin düzenleyici incelemesinden büyük ölçüde kaçtı. Ancak bu durum, insan benzeri metin, fotoğraf, video ve ses üretebilen üretken yapay zekanın 2022'nin sonlarında sahneye çıkması ve sektörde bir çılgınlık yaratmasıyla değişmeye başladı. Düzenleyiciler son zamanlarda YZ'deki gelişmelerin önüne geçmek istediklerinin sinyallerini verdi temmuz ayında FTC, OpenAI'ın veri toplayarak tüketicilere zarar verip vermediğine dair bir soruşturma başlattı. Ocak ayında FTC, Microsoft'un OpenAI'ye yaptığı yatırım ve Google ve Amazon'un bir başka genç yapay zeka şirketi olan Anthropic'e yaptığı yatırımlar da dahil olmak üzere teknoloji devleri ve yapay zeka girişimleri arasındaki stratejik ortaklıklar hakkında geniş bir soruşturma başlattı.

Yine de Amerika Birleşik Devletleri yapay zekayı düzenleme konusunda Avrupa'nın gerisinde kalıyor. Avrupa Birliği yetkilileri geçen yıl, hızla gelişen teknolojiyi yönetmek için, kullanılabileceği en riskli yollara odaklanan önemli kurallar üzerinde anlaştı. Geçen ay Washington'da bir grup senatör yapay zeka için yasama önerileri yayınladı ve Amerika'nın teknolojideki liderliğini desteklemek için yıllık 32 milyar dolar harcama çağrısında bulundu ancak belirli yeni düzenlemeler istemekten kaçındı.


Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan ve FTC yetkilisi olan bir kişi, FTC ve Adalet Bakanlığı arasında yapay zeka şirketleriyle ilgili görüşmelerin geçen hafta son aşamasına geldiğini ve her iki kurumun üst düzey yetkililerini de kapsadığını söyledi. FTC Başkanı Lina Khan, şubat ayında verdiği bir röportajda, yapay zeka söz konusu olduğunda, ajansın “potansiyel sorunları yıllar sonra, sorunların derinlemesine pişirildiği ve düzeltilmesi çok daha zor olduğu zaman değil, başlangıçta tespit etmeye çalıştığını” söyledi. FTC ve Adalet Bakanlığı sözcüleri yorum yapmayı reddetti. Nvidia, Microsoft ve OpenAI yorum taleplerine yanıt vermedi.

Piyasa değeri Apple'ı geçti

Nvidia, OpenAI ve Microsoft, yapay zeka patlamasının en büyük kazananlarından bazıları olarak gündemde yer aldı ve bu da hakimiyetleri hakkında soru işaretleri yarattı. Bir Silikon Vadisi yonga üreticisi olan Nvidia, makine öğrenimi gibi yapay zeka görevleri için uyarlanmış bileşenler olan grafik işlem birimlerinin veya GPU'ların birincil sağlayıcısıdır. Yapay zeka ortaya çıktıktan sonra, teknoloji şirketleri Nvidia'nın GPU'larını almak için yarıştı ve satışlarını ikiye ve üçe katladı. Nvidia'nın hisse senedi fiyatı geçtiğimiz yıl %200'den fazla yükseldi ve şirketin piyasa değeri bu hafta ilk kez 3 trilyon doları aşarak Apple'ı geride bıraktı.

Sektördekiler endişeli

Endişeler hakkında bilgi sahibi iki kişi, sektördekilerin Nvidia'nın hakimiyetinden endişe duymaya başladığını, şirketin yazılımının müşterileri çiplerini kullanmaya nasıl kilitlediğini ve Nvidia'nın bu çipleri müşterilere nasıl dağıttığını söyledi. Dünyanın en değerli halka açık teknoloji şirketi olan Microsoft da yapay zekanın önde gelen tedarikçilerinden biri haline geldi. ChatGPT'nin 2022'de piyasaya sürülmesiyle kamu bilincine yükselen OpenAI'nin %49'una sahip. Chatbot'un sorulara yanıt verme, görüntü oluşturma ve bilgisayar kodu oluşturma becerisi insanları büyüledi ve girişimi kısa sürede teknoloji sektörünün en önde gelen şirketlerinden biri haline getirdi.

Microsoft, OpenAI'ın teknolojisini kendi ürünlerine dahil etti. Yapay zeka artık arama motoru Bing kullanıcıları için yanıtlar üretiyor ve PowerPoint ve Word'de sunumlar ve belgeler oluşturmaya yardımcı olabiliyor. (New York Times, OpenAI ve Microsoft'a, AI sistemleriyle ilgili haber içeriğinin telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı). Microsoft'un yapay zeka anlaşmaları, en büyük teknoloji şirketlerinden birine gelişmekte olan bir teknoloji üzerinde etki sağladığı için eleştirilere maruz kalırken, sektördeki bazı kişiler anlaşmaların Microsoft'un düzenleyiciler tarafından doğrudan incelenmekten kaçınmasına izin verecek şekilde yapılandırılıp yapılandırılmadığı konusunda sorular yöneltti.

Microsoft hisselerini yapılandırdı

Times'ın haberine göre Microsoft, OpenAI'deki azınlık hissesini kısmen antitröst incelemesinden kaçınmak için yapılandırdı. Microsoft ayrıca Mart ayında bir başka yapay zeka girişimi olan Inflection AI'nin personelinin çoğunu işe almak ve teknolojisini lisanslamak için bir anlaşmaya vardı. Anlaşma standart bir satın alma olmadığı için düzenleyicilerin incelemesi daha zor olabilir. Geçtiğimiz hafta, Adalet Bakanlığı'nın antitröst bölümü Stanford Üniversitesi'nde yapay zeka hakkında bir konferans düzenledi. Ajansın en üst düzey antitröst yetkilisi Jonathan Kanter açılış konuşmasında YZ'de bizi duraksatması gereken yapılara ve eğilimlere işaret etti. Kanter, “YZ, halihazırda baskın olan firmalara önemli bir avantaj sağlayabilecek büyük miktarda veri ve hesaplama gücüne dayanıyor” dedi.

©️ 2024 The New York Times Company