16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2024 12:18 | Son Güncelleme: 21.06.2024 12:27

NYT yazdı: Aşırı sıcaklarda güvenli seyahat etmenin yolları

Sıcaklıklar giderek daha fazla artarken kendi sağlığınızı ve bütçenizi korumak için birkaç önlem almanız şart. NYT aşırı sıcaklarda güvenli seyahat etmenin yollarını yazdı
(Gabby Jones/The New York Times)
(Gabby Jones/The New York Times)

Ceylan Yeğinsu / New York Times

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın birçok bölgesinde aşırı ve uzun süreli sıcak hava dalgalarının beklendiği kavurucu bir yaz daha yaşanacak. Boğucu koşullar milyonlarca yolcuyu etkileyebilir ve dünyanın en popüler turistik yerlerinden bazılarının seyahat sistemine zarar verebilir. Orta Doğu ve Ege bölgelerindeki aşırı sıcaklıkların ardından haziran ayında Yunanistan ve Suudi Arabistan'da turistler arasında sıcaklığa bağlı çok sayıda ölüm bildirildi. Geleneksel olarak daha serin yerlerde seyahat rezervasyonu yapanlar bile, hava koşullarının öngörülemezliği nedeniyle yaz sıcağından kurtulamayabilir. İşte sıcak bir bölgeye seyahat ederken yüksek sıcaklıklarla nasıl başa çıkılacağına dair bazı ipuçları.

Hükümet kılavuzunu kontrol edin

Gideceğiniz yerde bir sıcak hava dalgası bekleniyorsa, plan yapmak ve uyum sağlamak için seyahatinize başlamadan önce hükümetin web sitelerini kontrol edin. Aşırı sıcaklıklarda, hükümetler genellikle insanları sıcağın en yoğun olduğu saatlerde içeride kalmaları konusunda uyaran ısı tavsiyeleri yayınlar ve yerel halk ile ziyaretçilerin serin kalmasına yardımcı olacak kaynaklar sağlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Entegre Isı Sağlığı Bilgi Sistemi, aşırı sıcaklarda hastalık ve ölümleri önlemeye yardımcı olacak bilgi ve araçları içeren bir web sitesine sahip.

Turistik yerler de yüksek sıcaklıklara karşı bir önlem olarak, kapanış saatleri gibi önemli güncellemeler sağlar. Miami, Atina ve Avustralya gibi yoğun sıcaklarla boğuşan bazı şehirler, sıcak hava dalgalarına hazırlanmak ve acil durum müdahalelerine öncülük etmek için yetkililer atadı.

Güneşin en yoğun olduğu saatlerden kaçının

Güneşin en tepede olduğu saatlerde uzun süre dışarıda kalmak birçok kişiyi sıcak bitkinliği riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Sıcaklık çok yüksek olmasa bile, aşırı kuru ısı veya nem, ortamın olduğundan daha sıcak hissedilmesine neden olabilir. Seyahat danışmanları seyahat programlarını ayarlarken gezilecek yerleri daha serin olan sabah ve akşam saatlerine koyuyor ve uzun kuyruklarda bekleme olmaması için müşterilerine önceden bilet rezervasyonu yapıyor.

Paris ve Londra da dahil olmak üzere bazı Avrupa şehirlerinde klima bulunmaz, bu nedenle kavurucu sıcaktan korunmak için serin bir yer bulabileceğinizden emin olmak için bir otel, restoran veya ulaşım rezervasyonu yapmadan önce klimanın mevcut olup olmadığını kontrol edin. Müze ziyareti veya diğer kapalı mekan gezileri de iyi bir seçenektir, ancak güneşin yoğun saatlerinde kalabalık olurlar.

Susuz kalmayın ve kestirin

Dehidrasyon ve sıcak çarpması, sıcak hava dalgaları sırasında hastanelik olmanın en yaygın nedenleri arasındadır. Susuz kalmayarak ve alkol tüketimini sınırlayarak bu sorun önlenebilir. Yemek sırasında kavun, salatalık ve kereviz gibi yiyecekler yemeyi düşünün, çünkü bunlar gün boyunca hidrasyonun sürdürülmesine yardımcı olabilir. Yanınızda her zaman bir şişe su taşıyın ve dışarıdayken serinlemenize yardımcı olması için bir şemsiye ve taşınabilir vantilatör düşünün.

Seyahat programınız aktiviteler ve turlarla dolu olsa da, sıcaklar dayanıklılığınıza zarar verebilir. Bu nedenle gününüzü kısa bir şekerleme ile bölerek Avrupa siesta ritüelini takip etmeyi düşünün. Pennsylvania'da lüks bir seyahat şirketi olan Paper Ink & Passports Travel'ın sahibi Sarah Johnson, “Müşterilerime seyahat programlarını uyarlamalarını, öğle yemeği sonrası siestadan yararlanmalarını ve turlarını günün ilerleyen saatlerine, havanın daha serin olduğu zamanlara ertelemelerini söylüyorum. İspanya ve İtalya'da bunu nesillerdir yapmalarının bir nedeni var. Öğle sıcağında dolaşmak ve sıra beklemek bazı insanlara gerçekten zarar verebilir” dedi.

Serin tutan kıyafetler giyin

Ulusal Hava Durumu Servisi, ısıyı ve güneş ışığını yansıttığı için dışarıda hafif, bol, açık renkli giysiler giymeyi öneriyor. Yüzü ve kafa derisini zararlı UV ışınlarından korumak için şapka ve güneş kremi de tavsiye ediliyor. Havanın sıcak olması kuru olacağı anlamına gelmez. Sıcak hava dalgaları sağanak yağış getirebilir, bu nedenle hazırlıklı olun. Maryland merkezli bir seyahat acentesi olan Unforgettable Trips'in sahibi Laurel Brunvoll, “Gezginlere en büyük tavsiyem sıcak ya da soğuk, kuru ya da yağışlı hava için hazırlıklı olmalarıdır çünkü kimse asla ne olacağını bilemez. Kat kat giyinin” dedi.

Esnek rezervasyon yapın

Tüm doğru önlemleri aldıktan sonra bile, sıcak hava dalgasında seyahat etmek korkunç olabilir, bu da seyahatinizi daha serin bir zamana erteleme seçeneğine sahip olmak için esnek rezervasyonlar yapmayı ve rezervasyonunuzu iptal edebileceğiniz bir sigorta tercih edin. Tatil ve açık hava deneyimleri için hava durumu garantisi sağlayan Los Angeles merkezli bir girişim olan Sensible Weather, yakın zamanda kapsamına yüksek ısı korumasını da ekledi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir Sensible ortağı aracılığıyla rezervasyon yapan gezginler, sıcaklığın belirlenen bir eşiği aşması durumunda rezervasyon için geri ödeme talep etmelerine olanak tanıyan günlük koruma ekleyebilecekler.

Geçen yıl İspanya'nın Barselona kentinde sıcak hava dalgasına yakalanırken ürünü geliştiren şirketin kurucusu Nick Cavanaugh, “Müşterilerimiz tatillerine devam edebilirler, ancak günün bazı saatleri çok sıcaksa ve dışarı çıkmak hoş değilse, klimayla takılabilirler ve biz de geri ödeme yaparız” dedi. Paket turlara katılanlara, ısı eşiğini aşan her gün için tüm seyahatlerinin ortalama günlük ücreti geri ödeniyor.

© 2024 The New York Times Company