08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2024 10:15 | Son Güncelleme: 21.06.2024 12:26

Akdeniz'de rekor sıcaklık uyarısı: Kırmızı alarm verildi

Deniz sıcaklığının 29 dereceyi aştığı Akdeniz için kırmızı alarm uyarısı yapıldı. Tarihi sıcakların Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya'yı etkilemesi bekleniyor. Dünyanın dört bir yanında da durum farklı değil. Aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenler her geçen gün artıyor
Akdeniz'de rekor sıcaklık uyarısı: Kırmızı alarm verildi

Akdeniz'de dün deniz suyu sıcaklığı 29 dereceyi aştı. Adana Karataş'ta 29,3 derece rekor ölçüm yapıldı. Antalya'da yüzde 80'i aşan yüksek nem nedeniyle 30 derecelik hava sıcaklığı 36 derece hissedildi. Meteoroloji sıcaklıkların 45 dereceyi göreceğini gölgede bile rekor beklendiğini açıkladı. Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir uyarı da İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Akdeniz'de rekor kırması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle Yunanistan, Türkiye ve İspanya'yı ziyaret edecekler için 'kırmızı alarm' uyarısı yayınlandı.

İngiliz turistleri uyaran bildiride rekor sıcaklık, Kuzey Afrika'dan gelen sıcak ve tozlu rüzgarların bölgeyi etkilemesine bağlandı. Yunan devlet televizyonu ERT'in meteoroloji uzmanı da beklenen sıcak hava dalgasının tarihe geçeceğini söyledi. Türkiye'de sıcaklıklar 30'lu derecenin ortalarında seyrederken, Yunanistan'da ise sıcaklık 45 dereceye kadar yükseldi.

Türkiye'de bugün hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) bugün Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile 6 ilde üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini bildirdi. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 5-10 derece üstünde seyretmeye devam edecek. Hava sıcaklıkları bugün Ankara'da en yüksek 33, en düşük 19; İstanbul'da en yüksek 31, en düşük 22, İzmir'de en yüksek 37, en düşük 24 derece olacak.

Bugün hava sıcaklığı 9 ilde 40 derecenin üzerinde seyredecek. Aydın 44, Denizli 42, Şanlıurfa 42, Batman 42, Diyarbakır 41, Adıyaman 41, Kahramanmaraş 41, Gaziantep 40, Kilis 40 derece olacak.

İtayla'da 8 şehir için kırmızı alarm 

İtalya'nın aşırı sıcaklar, önceki yıllara nazaran daha erken şekilde, haziran ayında etkisini göstermeye başladı. Ülkede Afrika üzerinden gelen Minos antisiklonunun etkili olduğu ve hava sıcaklıklarını 40 derecenin üzerine çıkardığı belirtildi. Hava sıcaklıklarında risk seviyesini dört renk kategoride belirleyen Sağlık Bakanlığı da en yüksek risk anlamına gelen "kırmızı" kategoriye, bugün için aralarında başkent Roma'nın da olduğu 15 şehri aldı. Bakanlık yarın için de Roma, Ancona, Campobasso, Frosinone, Latina, Palermo, Rieti ve Perugia'nın olduğu 8 kentte "kırmızı" alarm verdi.

Yetkililer, yüksek sıcaklıkların beyin gibi hayati organlar için risk oluşturduğuna işaret ederek aşırı sıcakların sadece yaşlı, çocuk, hastalar ve savunmasız grupların değil, halkın geneli için tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Roma'da çeşmelerde sıra oldu

Bakanlığın "kırmızı" kategoride tuttuğu başkentte, termometreler zaman zaman 41 derece ve üstünü gösterdi. Roma'nın turistik noktalarından İspanyol Merdivenleri önündeki Barcaccia çeşmesi başta olmak üzere insanlar kentteki çeşmelerden akan suda serinlemeye çalıştı. Başkentin simge yapılarından tarihi Kolezyum'u görmeye gelen ziyaretçilerin serinlemesi için sıraların bulunduğu yerlere büyük vantilatörler ve güneşten korunabilmeleri için portatif çadırlar yerleştirildi.

Diğer yandan, başkentin Magliana semtinde öğle saatlerinde büyük bir yangın çıktı. Yangına itfaiye ekipleri, karadan ve havadan müdahale etti. Basında yer alan haberlede, yangın nedeniyle Magliana semtindeki bazı yolların ulaşıma kapatıldığı, çevreye yakın bazı evlerin de tedbiren boşaltıldığı aktarıldı.

Ölümler hızla artıyor

Sıcaklık rekorları ve uyarıları Türkiye ve bölgeye özgü değil. Kuzey Yarımküre yazın ilk günlerini yaşarken ölümcül sıcak hava dalgaları dört kıtadaki şehirleri kavuruyor, bu da iklim değişikliğinin rekor kıran sıcaklıkları yeniden tetikleyebileceğinin bir işareti. Rekor sıcaklıkların Asya ve Avrupa'da yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğundan şüpheleniliyor

Aşırı sıcaklar Suudi Arabistan'ı ve bölge ülkeleri esir aldı. Özellikle de Hac ziyareti için Mekke'ye gidenler 52 dereceyi bulan sıcaklıklarla yüz yüze. AFP'nin paylaştığı bilgiye göre hac ziyareti sırasında ölenlerin sayısı 1000'i aşmış durumda. İçlerinde Türk vatandaşları da bulunuyor.

İnsan kaynaklı küresel ısınma 1,4 santigrat derece artırdı

Meksika, Orta Amerika ve ABD'nin bazı bölgelerini etkisi altına alan sıcak hava dalgalarının, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma nedeniyle Sanayi Devrimi öncesine kıyasla 35 kat daha olası hale geldiği belirtildi. Uluslararası bilim insanlarının oluşturduğu World Weather Attribution'a (WWA) göre insan kaynaklı küresel ısınma hava sıcaklığını gün içinde yaklaşık 1,4 santigrat derece artırdı bu durumun aşırı sıcak dalgalarını Sanayi Devrimi öncesi döneme kıyasla 35 kat daha olası hale getirdi. Gece sıcaklıklarının da yaklaşık 1,6 santigrat derece arttığını belirleyen uzmanlar, artış eğiliminin devam edeceğini ve yayılabileceğini belirtti.

Ormanlar yanıyor

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Dünya Gözlemevi, Akdeniz çevresindeki Portekiz'den Yunanistan'a ve Cezayir'den Afrika'nın kuzey kıyısına kadar orman yangınlarına yol açtığını paylaştı. Sırbistan'da meteoroloji uzmanları, Kuzey Afrika'dan gelen rüzgarların Balkanlar boyunca sıcak bir cephe oluşturmasıyla bu hafta 40 C civarında sıcaklık tahmininde bulundu. Sağlık yetkilileri kırmızı alarma geçerken vatandaşlara dışarı çıkmamalarını tavsiye etti.

Belgrad'ın acil servisi, doktorlarının kalp ve kronik sağlık sorunları olan insanları tedavi için gece boyunca 109 kez müdahale ettiğini söyledi. Sağlık yetkililerinin de insanları öğleden sonraya kadar gölgede kalmaları konusunda uyardığı komşu Karadağ'da on binlerce turist Adriyatik kıyısındaki plajlarda serinlemeye çalıştı.

Meksika'da aşırı sıcaklar ölenler 155'e yükseldi

Meksika basınındaki haberlere göre, aşırı sıcakların etkili olduğu ülkede can kayıpları artarken, barajlardaki su seviyesi azalıyor. Çoğunluğu Veracruz'da olmak üzere ülke genelinde 2024'ün başından bu yana 155 kişi aşırı sıcak hava nedeniyle hayatını kaybetti. Veracruz, Tabasco, Tamaulipas, Nuevo Leon ve San Luis Potosi eyaletlerinde hava sıcaklıkları 45 dereceyi aştı. Sağlık Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, sadece 13-18 Haziran tarihlerinde 30 kişi yüksek sıcaklıklara bağlı olarak yaşamını yitirdi.

Basında, yaklaşık 2 bin 567 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastanelere başvurduğu ifade edildi. Kavurucu sıcakların 5 Ekim'e kadar devam edeceği bilgisi verildi. Öte yandan, bazı eyaletlerde buharlaşma oranının hızla artması nedeniyle barajlardaki su miktarı kritik seviyelere düştü. Ulusal Meteoroloji Servisi, 9 Haziran'da ülke genelinde yeni sıcak hava dalgasının etkili olacağını duyurmuş, kronik hastaların zorunlu olmadıkça belirli saatlerde dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulunmuştu.