23 Temmuz 2025, Çarşamba
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 04.03.2025 14:17 | Son Güncelleme: 04.03.2025 14:25

NYT yazdı: Avrupa'nın "Ukrayna'ya yardım" koalisyonuna kim katılacak?

Avrupalı liderler Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesine yardımcı olacak bir plan oluşturmak üzere Londra'da bir araya geldi. Ancak NYT'ye göre potansiyel barış gücü askerleri bile siyasi ve ekonomik engellerle karşı karşıya
(Tyler Hicks/The New York Times)
(Tyler Hicks/The New York Times)
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Mark Landler, Jeanna Smialek / New York Times

İngiltere ve Fransa, Ukrayna ile Rusya arasında barış sağlanması için "gönüllüler koalisyonu" oluşturma sözü verdi. Şimdi Avrupa için önemli bir sınav başlıyor: Kaç ülke adım atacak ve bunun bir önemi var mı (ki Rusya herhangi bir çözümün parçası olmayı reddediyor)?

İngiltere Başbakanı Keir Starmer pazar günü Londra'da düzenlenen zirvenin ardından diğer liderlerle vedalaşırken bu soruları yanıtsız bıraktı. Starmer koalisyona 'her ülkenin katılmayacağını' kabul etse de birkaç ülkenin katılımına dair iyimserliğini dile getirdi ve bunun Donald Trump'a Avrupa'nın 'ağır yükü kaldırmaya' hazır olduğuna dair bir sinyal göndereceğini söyledi.

Analistlere göre Trump'ı yeniden sürece dahil etmek, Avrupa koalisyonunun misyonu ve kapsamı kadar önemli. Şu an için ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Avrupa ve Ukrayna'nın başları üzerinde ve herhangi bir güvenlik garantisi olmaksızın bir anlaşma yapmaya kararlı görünüyor.

Starmer, gönüllüler koalisyonunu, Ukrayna'nın savaş alanındaki konumunu iyileştirmesi için askeri yardımın sürdürülmesi, herhangi bir barış müzakeresinde Ukrayna'ya masada bir koltuk verilmesi ve bir anlaşmadan sonra savunma kabiliyetlerine daha fazla yardım edilmesini içeren çoklu adımlardan biri olarak sundu. İşte koalisyon burada devreye girecekti.

İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Danimarka ve Hollanda gibi Kuzey Avrupa ülkeleri de koalisyona katılmaya aday görünüyor. Her iki ülke de Ukrayna'nın savaş çabalarının güçlü mali destekçileri ve Afganistan'daki gibi diğer güvenlik kampanyalarına katkıda bulunan NATO üyeleri. Almanya, ABD'den sonra Ukrayna'ya en fazla yardımda bulunan ikinci ülke.

Ancak her iki ülke de, Hollanda'da belirli parlamento önlemlerinin geçmesi gerekliliği ve Almanya'da son seçimlerin ardından yeni bir hükümetin kurulamaması gibi siyasi ve ekonomik engellerle karşı karşıya. Danimarka başbakanı Mette Frederiksen “açık fikirli” olduğunu söyledi. Hollanda Başbakanı Dick Schoof ise henüz somut taahhütlerde bulunmadığını söyledi.

Görevden ayrılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, pazar günkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Tam olarak bu konuları yeniden müzakere edeceğiz” dedi. Scholz, askeri harcamaları artırmanın “pek çok kişinin henüz yeterince hazır olmadığı bir çaba gerektireceğini” de sözlerine ekledi.

Scholz'un muhtemel halefi Friedrich Merz, mevcut Alman parlamentosunda savunma için büyük miktarda -potansiyel olarak en az 200 milyar euro (yaklaşık 207 milyar dolar) - fon elde etmek için çabalıyor çünkü bir sonraki parlamentoda ek harcamaları engelleyecek kadar büyük bir muhalefet azınlığı olasılığı ile karşı karşıya.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni ortaya çıkan İngiliz-Fransız planının Ukrayna ve Rusya arasında bir aylık ateşkesle başlayacağını söyledi. Pazar akşamı Fransız Le Figaro gazetesine verdiği mülakatta Macron, barışı koruma birliklerinin ancak bundan sonra konuşlandırılacağını söyledi.
“Önümüzdeki haftalarda Ukrayna topraklarında hiçbir Avrupa askeri olmayacak” diyen Macron, öncelikle müzakerelere ihtiyaç olduğunu belirterek “Asıl soru, birkaç hafta sürecek müzakerelerle erişilebilir bir ateşkes elde etmek için bu zamanı nasıl kullanacağımız ve ardından barış imzalandıktan sonra nasıl konuşlanacağımızdır" dedi. Macron “Biz barış istiyoruz. Ne pahasına olursa olsun, garantiler olmadan bunu istemiyoruz" dedi.

Fransa Başbakanı François Bayrou hafta başında daha sert bir tavır takınarak Ukrayna ile ilgili bir tartışma sırasında milletvekillerine “son birkaç hafta içinde acımasızca keşfettikleri şeyin" uluslararası hukuk kurallarının çiğnendiğine dair "çarpıcı bir gerçek" olduğunu söyledi.

Trump'a hak verdi

Fransa'nın dış politikasında çok az rol oynayan Bayrou, “Bizi kuşatmak, bize boyun eğdirmek, bizi de en güçlülerin hukukuna boyun eğdirmek istiyorlar ve bu müttefiklerimiz tarafından yapılıyor” dedi. Ancak Bayrou, kıta genelinde askeri harcamaların artırılması çağrısında bulunurken “Avrupalıların inandıklarından daha güçlü oldukları" konusunda ısrar etti. Bayrou "Bu noktada Fransa bir kez olsun Sayın Trump ile aynı fikirde. Eğer biz güçlü olursak, başkalarından bizi uzun vadede savunmalarını isteyemeyiz" dedi.
Trump yönetimiyle dostane ilişkiler geliştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, barışı koruma gücüne şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor. Pazar günü yaptığı açıklamada, İtalyan birliklerinin konuşlandırılmasının “hiçbir zaman masada olmadığını” belirtti ve böyle bir operasyonun “oldukça karmaşık ve daha az etkili” olma riski taşıdığını ekledi.

İsteksiz ülkeler de var

Açıkça isteksiz olan ülkeler de var, özellikle de geçmişte Ukrayna'ya ek Avrupa yardımını engellemeye çalışan Macaristan. Macaristan Başbakanı Viktor Orban geçen hafta Oval Ofis'te yaptıkları görüşmede Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye yönelik düşmanca tutumu nedeniyle Trump'a teşekkür etti.
Orban ve Slovakya Başbakanı Robert Fico, Avrupa Birliği'nden Ukrayna'da derhal ateşkes sağlanması için baskı yapmasını talep etti. Her iki lider de bu hafta yapılacak AB zirve toplantısında Ukrayna'ya destek açıklamalarını engellemekle tehdit etti. Her iki lider de Londra'daki toplantıya davet edilmedi.

Avrupalı liderler perşembe günü özel olarak planlanmış bir Avrupa Konseyi toplantısı için bir araya gelecekler ve burada yetkililerin Ukrayna'ya destek ve AB genelinde savunma kapasitelerinin nasıl artırılacağının tartışılması bekleniyor.

Konsey Başkanı Antonio Costa düzenlediği basın toplantısında amacın “somut kararları onaylamak” olduğunu söyledi.

Avrupa güçlü bir koalisyon oluştursa bile bunun Trump'ı tatmin edeceği kesin değil. Trump'ın üst düzey yardımcılarıyla bir araya gelerek ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı askıya alma talimatı verildiği öğrenildi.

© 2025 The New York Times Company