09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 19:10 | Son Güncelleme: 31.10.2023 11:36

NYT yazdı: Elon Musk Twitter'ın kullanıcılar için anlamını değiştirdi

Ukrayna Savaşı sırasında insanların bilgi akışını takip ettiği Twitter, Elon Musk'la birlikte şekil değiştirdi. İnsanlar İsrail-Hamas savaşında "çürütülmüş içeriklerle" karşı karşıya kalıyor. The New York Times, yeni adıyla X'in değişimini irdeledi
NYT yazdı: Elon Musk Twitter'ın kullanıcılar için anlamını değiştirdi

Kate Conger / The New York Times

Nicholas Campiz Şubat 2022'de Ukrayna'nın başkenti Kiev'den tahliye edildikten sonra Twitter’a yapışık haldeydi. Ülkenin dört bir yanında çatışmalar sürerken, bunları uygulamadan takip etti ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki bir otel odasında geceler boyunca uyumayıp her seferinde gelişmeleri okudu.

Campiz, "Daha fazla Ukraynalı kendi hikayelerini anlatmak için Twitter'a girdikçe, onlardan çok sayıda iyi bilgi alıyordunuz” dedi. Bu ay İsrail ve Gazze Şeridi'nde savaş patlak verdiğinde, şu anda Florida'da yaşayan 40 yaşındaki haritacı Campiz tekrar Twitter'a döndü. Ancak X olarak yeniden adlandırılan uygulamadaki zaman tünelinin tanımadığı hesaplardan gelen gönderiler ve çürütülmüş içeriklerle dolu olduğunu söyledi.

Campiz, Ukrayna'daki savaşa ilişkin "Twitter çok değerliydi çünkü iyi bilgi sağlayan hesaplara bağlanabiliyordunuz” dedi ve devam etti: “Bu İsrail-Gazze olayında kendimi gerçekten çaresiz hissediyorum çünkü Twitter'da bunu yapma olanağı artık yok.”

Twitter'ın anlamı değişti

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının üzerinden bir yıl geçti. O zamandan bu yana, sosyal medya hizmetinin anlamı, onu kullanan pek çok kişi için -bazen dramatik ölçüde- değişti.

Röportajlarda Twitter kullanıcıları, içerik yaratıcıları ve sosyal medya uzmanları, bir zamanlar kendileri için güvenilir bir haber kaynağı olan Twitter'ın artık daha şüpheci bir gözle bakılmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bazıları keyifli bir spontanlık, topluluk ve mizah kaynağının çok daha hırçın hale geldiğini söyledi. Diğerleri ise Musk'ın ağır sansürlü bir ortamı serbest bıraktığına inandıklarını söyledi.

San Francisco Bay Area'da insan kaynakları yöneticisi ve uzun süredir Twitter kullanıcısı olan 54 yaşındaki Lauren Brody, "Bazı insanlar arasındaki etkileşimden gerçekten keyif alıyordum. Bazıları çok spontane ve keyifli, bazen de biraz korkutucu görünüyordu ama farklı bakış açılarını görüyordunuz” dedi Şimdi, "Bir fark gördüm" diye ekledi Brody ve şunları söyledi: "Kabul edilemez ve biraz korkutucu görüntüler gördüm. Çok fazla kaosun içine girmemeye çalışıyorum."

Twitter'ın insanlar için ifade ettiği anlam, Tesla ve SpaceX'i de yöneten Musk'ın hizmeti elden geçirmesinin ardından değişti. Platformda daha fazla ifade özgürlüğüne izin vermek ve onu konuşmalar, ödemeler, teslimatlar ve daha fazlası için bir "her şey uygulaması" haline getirmek amacıyla platforma 44 milyar dolar harcadı. Adını X olarak değiştirdi, içerik denetleme kurallarını gevşetti, 7 bin 500 çalışanının yaklaşık yüzde 80'inin işine son verdi ve kimlik doğrulama uygulamalarını değiştirdi.

Trafiği yüzde 14 geriledi

Dijital bilgi firması Similarweb tarafından toplanan verilere göre, insanlar artık siteyi daha az ziyaret ediyor. X'in web sitesinin trafiği geçen yıl yüzde 14 düşerken, platform hâlâ Amerikalıların en çok ziyaret ettiği site ve uygulamalar olarak Facebook, Instagram ve Snapchat ile benzer düzeyde yer alıyor.

X yorum talebine yanıt vermedi. Anlaşmanın yıldönümünü kutlamak üzere perşembe günü düzenlenen şirket toplantısında Musk, "Şirketi hızla Twitter 1.0'dan her şey uygulamasına dönüştürüyoruz" dedi. The New York Times tarafından duyulan ses kaydına göre, X'in aylık yaklaşık yarım milyar kullanıcısı olduğunu da sözlerine ekledi.

Değişim özellikle Twitter'da topluluklar kuran kullanıcılar tarafından hissedildi. Platform, takma adlarını birleştirici ilgi alanlarına dayandıran alt kültürleriyle biliniyordu: Pop kültürü, komedi ve aktivizm için Black Twitter; akıldışı şaka paylaşımları için Weird Twitter; müzik türünün hayranları için K-pop Twitter.

Bazı topluluklar artık yok oldu. Utah Üniversitesi'nde görsel sinirbilim profesörü olan 53 yaşındaki Bryan William Jones, Twitter'da diğer akademisyenlerle sohbet ediyor ve fotoğrafçılık hobisini sürdürüyordu. Heyecan verici bilimsel araştırmaların #ICanHazPDF etiketiyle paylaşıldığını görüyor ve siteyi diğer fotoğrafçılarla bir araya gelmek için kullanıyordu.

Jones, “Dünya küçük ve Twitter onu çok daha küçük bir hale getirdi, hem de en iyi şekilde" diyor. Ancak Jones'un Twitter topluluklarındaki birçok kişinin yanlış bilgilendirme ve spam'den şikayet ederek geçen yıl içinde ayrıldığını söyledi. Ayrıca, marihuana sakızları gibi ürünlerin reklamlarından rahatsız olmaya başladıktan ve eskiden keyif aldığı sohbetlerin sessizleştiğini fark ettikten sonra X kullanımını azalttığını söyledi.

Musk'ın uygulamasını beğenen de yok değil

Bazı kullanıcılar, eski Twitter çalışanları ve kullanıcılarının Twitter'da geçirdikleri zamanı anmak için yürüttükleri bir proje olan A People's History of Twitter'da yaşadıkları deneyimlerle ilgili hikayeleri korumaya çalıştı. Proje için mart ayında düzenlenen bir etkinlikte, "neden insanların’ tarihine ihtiyacımız var" ve "bağımlı olduğumuz Twitter gitti mi?" konuları ele alındı.

Diğerleri içinse Musk X'i daha iyi bir hale getirdi. Twitter'ın eski liderlerinin aşırı sansürcü olduğunu ve Musk'ın şirketin önceki yöneticilerinin iç yazışmalarını ifşa ederek ve askıya alınan hesapların geri dönmesine izin vererek son derece şeffaf davrandığını söylediler.

Baltimore'da bir teknoloji yazarı olan Peter Wayner, "Daha önce sansürlenen insanlarla aynı fikirde olduğumu söyleyemem, ancak bunun olmasına izin verildiği için inanılmaz derecede kırgınım. Kendim için düşünebilirim. Bunu benim için yapacak bir Güven ve Güvenlik Konseyi'ne ihtiyacım yok” dedi.

Bazı kullanıcılar, en büyük değişimin, Twitter'ın bir zamanlar yarattığı romantik bağlantılar ve heyecan verici keşifler de dahil olmak üzere tesadüfi anların kaybı olduğunu söyledi.

Rolling Stone'da siyaset muhabiri olan 35 yaşındaki Asawin Suebsaeng eşiyle yaklaşık 10 yıl önce Twitter'da tanışmış. Suebsaeng, "Nasıl bir insanla karşı karşıya olduğunuzu, ilgi alanlarını, mizah anlayışını, önceliklerini, onu haklı olarak öfkelendiren şeyin ne olduğunu anlamanızı sağlıyordu" diyor.

© 2023 The New York Times Company