Helene Cooper, Eric Schmitt / New York Times
Amerika Birleşik Devletleri'nin ordu geçmişinde savaş ya da doğal afetler sırasında sivillere gıda, su ve diğer insani yardımları ulaştırmak var. Pentagon'un duvarları Haiti, Liberya, Endonezya ve sayısız başka ülkede gerçekleştirilen bu tür operasyonların fotoğraflarıyla süslü. Ancak ABD'nin örtülü desteğiyle bombalanan insanlara bu tür hizmetler sağlamaya çalışması nadir görülen bir durum. Başkan Joe Biden'ın ABD ordusuna Gazze Şeridi açıklarında yardımların deniz yoluyla ulaştırılmasını sağlayacak bir yüzer iskele inşa etme emri vermesi, Amerikan ordusunu insani yardım tarihinde yeni bir çağa sokuyor. İsrail’in Gazze’yi bombalamak için kullandığı silahları gönderen aynı ordu şimdi kuşatma altındaki bölgeye gıda ve su da gönderiyor.
Bir tarafa silah, diğer tarafa gıda
Yüzer iskele fikri, Biden'ın Gazze'ye havadan insani yardım gönderilmesine izin vermesinden bir hafta sonra ortaya atıldı ki uzmanları bu fikri yetersiz bularak eleştirmişti. Uzmanlar yüzer iskelenin bile halkın açlıktan ölmek üzere olduğu bölgedeki acıları hafifletmeye yetmeyeceğini söylüyor. Bununla birlikte, Biden'ın üst düzey yetkilileri ABD'nin bir yandan Gazze'de bombardıman altındaki Filistinlilere insani yardım ulaştırmaya çalışırken diğer yandan da İsrail'e Gazze'de kullandığı mühimmatı sağlamaya devam edeceğini söyledi. Yani Pentagon her ikisini de yapıyor.
Ordu Mühendisler Birliği on yıllardır muharip mühendisleri kullanarak birliklerin nehirleri geçmesi, malzeme boşaltması ve diğer askeri operasyonları yürütmesi için yüzer iskeleler inşa ediyor. Pentagon sözcüsü Tümgeneral Patrick S. Ryder yaptığı açıklamada Norfolk yakınlarındaki Langley-Eustis Ortak Üssü'nde bulunan 7. Ulaştırma Tugayı'nın Gazze'deki yüzer iskelenin inşasında görev alan ana askeri birliklerden biri olacağını söyledi. Ryder, rıhtımın Gazze açıklarında bir ordu gemisinin yanında inşa edileceğini söyledi. Geminin özellikle kıyıya yaklaştıkça silahlı eskortlara ihtiyaç duyacağını belirten Savunma Bakanlığı yetkilileri, geminin korunmasının nasıl sağlanacağı üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Bir ABD Ordusu yetkilisi, bu operasyonlarda genellikle büyük bir geminin istenilen yerin kıyısına oturduğunu ve geminin yanına bekleme alanı olarak kullanılmak üzere büyük bir yüzer iskele inşa edildiğini söyledi. Sürülen ya da rıhtıma yerleştirilen kargo daha küçük donanma botlarına yüklenir ve karaya demirlemiş geçici bir iskele ya da geçide doğru hareket ettirilir. Ordu mühendisleri tarafından inşa edilen 1.800 metrelik, iki şeritli geçici geçit, römorkörler tarafından kuşatılır ve kıyıya sürülür ya da ‘saplanır’. Daha küçük donanma teknelerindeki yükler daha sonra geçide ve kıyıya çıkarılabilir.
60 gün ve 1000 ABD askeri
Ryder yaptığı açıklamada, ordunun Gazze'de herhangi bir Amerikan botu kullanmadan geçidi inşa edebileceği ve kıyıya saplayabileceği konusunda ısrar etti. Ryder, geminin Doğu Yakası'ndan taşınması, rıhtım ve geçidin inşa edilmesinin 60 gün ve yaklaşık 1.000 ABD askeri gerektireceğini söyledi. Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, geminin açık denizlere ulaşmasının ardından yüzer iskele ve geçidin montajının yaklaşık 7-10 gün süreceğini söyledi. Ryder, “Bu, ABD'nin sadece Gazze'ye yardım ulaştırmanın en uygun yolu olan kara yollarını açmaya ve genişletmeye değil, aynı zamanda hava yoluyla da yardım ulaştırmaya odaklanma çabasının bir parçasıdır” dedi.
Günde 2 milyon öğün yemek dağıtacak
Ryder, yüzer iskelenin "günde 2 milyon öğün yemek" dağıtımına olanak sağlayacağını söyledi. Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2.3 milyon kişi yaşıyor. Ryder ne hava yardımlarının ne de yüzer iskelenin, İsrail'in engellediği kara yoluyla yardım göndermek kadar etkili olmayacağını kabul ederek “Kara yoluyla giden yardım miktarının önemli ölçüde arttığını görmek istiyoruz. Yardım ulaştırmanın en uygun yolunun bu olduğunun farkındayız. Ancak beklemeyeceğiz” dedi.
Proje fikri Kıbrıs’ta çıktı
Amerika Birleşik Devletleri'nin koridorun inşası, finansmanı ve bakımı için bölgesel ortaklar ve Avrupalı müttefiklerle birlikte çalışacağını belirten yetkililer, proje fikrinin Kıbrıs'ta ortaya çıktığına dikkat çekti. BM'nin Gazze'deki insani yardım ve yeniden yapılanma koordinatörü Sigrid Kaag, Biden'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Ancak Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirdikten sonra gazetecilere konuşan Kaag, “Aynı zamanda şunu da tekrarlamadan edemeyeceğim: Hava ve deniz karanın yerini tutmaz ve kimse de bunun aksini söyleyemez” dedi.
“Çok büyük bir yaraya çok küçük bir yara bandı”
ABD'nin Suriye'deki eski büyükelçilerinden Robert Ford bir röportajında, Biden'ın Gazze'de şu ana kadar gösterdiği insani yardım çabalarının “ABD'de birkaç kişiyi iyi hissettirebileceğini” söyledi. Ancak “Bu çok büyük bir yaraya çok küçük bir yara bandı yapıştırmaktır” diye de ekledi.
Yetkililer, insani yardımın büyük ihtimalle Gazze'den yaklaşık 210 deniz mili uzaklıktaki Kıbrıs'ın Larnaka kentinde toplanacağını söyledi. Böylece İsrailli yetkililer sevkiyatları önce kontrol edebilecekler. Yetkililer, geçici limanın başlangıçta askerler tarafından işletileceğini ancak Washington'ın limanın eninde sonunda ticari olarak işletilmesini öngördüğünü söyledi.
© 2024 The New York Times Company