08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 09:48 | Son Güncelleme: 23.07.2024 10:05

NYT yazdı: Harris, kapalı kapılar ardında Filistinlilerin sesi oldu

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yapacağı konuşma sırasında Kalama Harris farklı bir eyalette olacak ve oturuma dahil olamayacak. NYT Harris'in savaş konusunda Biden ile aynı çizgide olduğunu ancak kapalı kapılar ardında Filistinlilerin sesi olduğunu yazdı
NYT yazdı: Harris, kapalı kapılar ardında Filistinlilerin sesi oldu

Michael D. Shear / New York Times

Başkan Yardımcısı Kamala Harris bu hafta Washington'da İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu ile görüşecek. Ancak daha önce planlanan Indianapolis seyahati nedeniyle Netanyahu’nun Kongre’deki konuşmasına katılamayacak. Tarihi henüz planlanmamış olan bu görüşme, Biden'ın sonbaharda yapılacak başkanlık seçimlerinden çekilmesinden ve Harris'in Demokrat aday adayları arasındaki yerini sağlamlaştırmak hızlı adımlarla ilerlemesinden bu yana Harris’in ilk dış politika teması olacak.

Harris’in yardımcıları, Harris'in Netanyahu ile görüşmesinde İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkına olan bağlılığının altını çizmesinin beklendiğini söyledi. Ancak Harris'in bir yardımcısı, “İsrail'in güvende olduğu, tüm rehinelerin serbest bırakıldığı, Gazze'deki Filistinli sivillerin çektiği acıların sona erdiği ve Filistin halkının onur, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkından yararlanabildiği bir şekilde savaşın sona ermesinin zamanının geldiğini” de söyleyeceğini belirtti.

7 Ekim’den beri Orta Doğu diplomasisinin içinde

Başkan yardımcısı, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan bu yana zorlu Orta Doğu diplomasisine dahil oldu. İsrail'in askeri müdahalesi Gazze Şeridi'nde on binlerce Filistinlinin ölümüne neden oldu. Harris geçen yılın sonlarında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine giderek İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardımların artırılması için bir anlaşma yapmak amacıyla bölgesel liderlerle görüştü. Ancak bu çabalar, dikkatler Biden'ın üzerindeyken yürütüldü. Şimdi Demokratların başkan adayı olmaya hazırlanan Harris’in sözleri ve eylemleri daha fazla dikkat çekecek.

Filistinlilerin sesi

Beyaz Saray ulusal güvenlik yetkilileri uzun zamandır Biden ve Harris'in Orta Doğu'daki durum ve İsrail-Hamas savaşı konusunda tam bir fikir birliği içinde olduklarını vurguluyor. Ancak Harris, Beyaz Saray'daki kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda Filistinlilerin önde gelen seslerinden biri olarak ortaya çıktı. Başkanlığa adaylığını koyarken Harris'in Biden ile arasındaki politika farklılıklarını dikkatli bir şekilde ele alması gerekecek; bir yandan Biden'ın yaklaşımını desteklemeye devam ederken diğer yandan da kampanya sürecinde neye inandığını ve Oval Ofis'te duruma nasıl yaklaşacağını net bir şekilde ortaya koyması gerekecek.

 

Biden'ın yardımcıları, dış politika konusunda yeni bir ilgi altında olduğunun farkındaymış gibi görünerek, Netanyahu Kongre'de bir konuşma yaparken başkan yardımcısının orada bulunmamasının İsrail'i küçümseme ya da ona bir mesaj verme amacı taşımadığını açıkça belirttiler. Bölgesel diplomasinin hassas doğası nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yardımcı, “24 Temmuz'da Indianapolis'e seyahati İsrail'le ilgili pozisyonunda bir değişiklik olarak yorumlanmamalı. Bu, seyahat planlarını teyit eden basit bir açıklama” dedi. Normalde, başkan yardımcısı olarak aynı zamanda Senato başkanlığı görevini de yürüten Harris, yabancı bir liderin ziyareti sırasında Kongre'nin ortak oturumuna başkanlık ederdi.

© 2024 The New York Times Company