08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 09:10 | Son Güncelleme: 23.07.2024 09:47

NYT sıraladı: Harris'in başkan yardımcısı adayları

ABD Başkanı Joe Biden'ın yarıştan çekileceğini ve yardımcısı Kamala Harris'i başkanlık için destekleyeceğini açıklamasını ardından Harris'in kimleri yardımcı olacak seçeceği merak konusu oldu. New York Times, Harris'in muhtemel yardımcı adaylarını sıraladı
Pennsylvania Valisi Josh Shapiro (sağda) ve Vali Yardımcısı Austin Davis, 22 Temmuz 2024 (Kristian Thacker/The New York Times)
Pennsylvania Valisi Josh Shapiro (sağda) ve Vali Yardımcısı Austin Davis, 22 Temmuz 2024 (Kristian Thacker/The New York Times)

Adam Nagourney, Jennifer Medina / New York Times

Haftalardır süren spekülasyonların ardından, Başkan Joe Biden tarafından Demokratların başkan adayı olması için desteklenen Başkan Yardımcısı Kamala Harris, adaylığının ilk kritik kararına doğru ilerlerken (başkan yardımcısı seçmek) yeni nesil parti liderlerinden oluşan bir yedek kulübesine sahip olacak. Olası kişiler oldukça iyi bliniyor: 2028’de başkan olma potansiyeline sahip Demokratlar.

Harris'in adaylık konusunda rakipsiz kalıp kalmayacağını bilmek için henüz çok erken. Ancak her halükarda, Cumhuriyetçi adaylar Donald Trump ve JD Vance'e karşı bir yarışta kimin aday adayı olacağını düşünmeye başlaması gerekiyor. Demokratlar bir ay içinde aday belirleme kurultayı için Chicago'da toplanacak.

Denge için erkek adaylara yönelebilir

59 yaşındaki Harris, partinin kazanmak için ihtiyaç duyduğu kararsız bir eyaletten birine yönelme eğiliminde olabilir. Demokratlara göre Harris'in aynı zamanda yarışa denge kazandırmak için bir erkek başkan yardımcısı adayına yönelmesi de muhtemel; ancak yine de yedek kulübesinde birkaç kadın bulunduğu için hiçbir şey kesin değil. İşte Harris'in masasındaki Demokratlara kısa bir bakış…

Josh Shapiro: 51 yaşındaki Shapiro, 2017'den 2022’ye kadar eyalet başsavcısı olarak görev yaptı. 2022'de Pennsylvania valisi seçildi. Pennsylvania Demokratlar için mutlaka kazanılması gereken bir eyalet ve Shapiro'nun Demokratlar arasındaki itibarı 2022'de Cumhuriyetçi rakibi Doug Mastriano'yu oyların %56'sını alarak alt etmesinin ardından yükseldi. Bu sonbaharda İsrail karşıtı gösteriler kampüslere yayılırken, seçilmesi halinde tarihteki büyük partilerden birinin ikinci Yahudi aday adayı olacak olan Shapiro, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırının ardından yükselen antisemitizmi kınamak için öne çıktı. Shapiro Harris'i desteklemekte gecikmedi. Geçen yıl Interstate 95'te meydana gelen köprü çökmesinin ardından hızlı onarımları denetlediği için övgü kazandı. Mayıs ayında New York Times/Siena College/Philadelphia Inquirer tarafından Pennsylvania'da yapılan bir ankete göre seçmenlerin %57'si Shapiro'nun valilik görevini nasıl yürüttüğünü onayladığını söyledi.

Mark Kelly: Arizona senatörü Keylly, eşi Temsilci Gabby Giffords'un 2011 yılında bir suikast girişiminden kurtulmasının ardından ulusal çapta tanınmaya başladı. Donanma gazisi ve eski bir astronot olan 60 yaşındaki Kelly, daha sıkı silah kontrolü için kampanya yürütmeye başladı. Senato koltuğunu 2020'de kazandı. Arizona'da ılımlı bir imaj çizdi ve banliyölerdeki beyaz kadınların yanı sıra 2020'de eyaleti Biden'a teslim etmede kritik bir hamle olan genç Latin seçmenlere dayanan bir koalisyon kurdu. Demokratlar bu yıl Beyaz Saray'da tutunmayı umuyorsa, bu tür bir koalisyon muhtemelen çok önemli olacak.

Andy Beshear: 46 yaşındaki Beshear, katı Cumhuriyetçi bir eyalet olan Kentucky'de iki dönemdir Demokrat vali olarak görev yapıyor. İlk kez 2019'da kazandığında zaferi bir şans olarak görülmüştü; Trump eyaleti üç yıl önce yaklaşık yüzde 30 puan farkla kazanmıştı. Ancak geçen yıl, sadece şehirleri değil, daha önce kaybettiği küçük kırsal ilçeleri de ele geçirerek kolayca tekrar seçildi. Trump, tıbbi marihuana da dahil olmak üzere yasalar konusunda Cumhuriyetçilerle birlikte çalışarak “kamu yararını” vurguluyor ve sık sık Hıristiyan inancından bahsediyor. Bu, banliyölerdeki ılımlı beyaz seçmenleri kazanmaya çalışan Demokratlar için özellikle çekici olabilecek bir mesaj. Ancak Beshear ulusal çapta pek tanınan bir isim değil ve Demokratların güvenlik duvarı olarak gördükleri Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin'i kazanmalarına yardımcı olmayabilir. 

J.B. Pritzker: 59 yaşındaki Pritzker, 2019'dan beri Illinois valisi olarak görev yapıyor. Bu bir salıncak eyalet değil ama kendisi bir milyarder ve kampanyanın finansmanına yardımcı olabilir. Trump, Biden'ın geçen ay Atlanta'daki kötü münazaradan bu yana çığ gibi büyüyen bir mali destek gördüğü için bu küçük bir mesele değil. Pritzker geçtiğimiz aylarda Trump'a yönelik sert çıkışlarıyla Demokratların dikkatini çekmiş ve seçmenlerin Trump'ın New York'taki ceza davasında aldığı mahkumiyet kararına nasıl tepki vereceği sorusunu gündeme getirmişti. Pritzker haziran ayında “Hapis cezasıyla karşı karşıya olan suçlu bir başkanı gerçekten istiyorlar mı?” dedi.

Gavin Newsom: California valisi 56 yaşındaki Newsom son iki yıldır Biden için agresif bir kampanya yürütüyor. Adı sık sık potansiyel bir 2028 adayı ya da Biden'ın görevi bırakması halinde yerine geçecek kişi olarak anılıyordu. Ama gerçekler ortada: Harris'in başkan yardımcısı adayı olması pek olası görünmüyor. Birincisi, California’lı ve başkan ile başkan yardımcısının aynı eyaletten olmasının önünde anayasal bir engel var. Adaylar arasında coğrafi ya da ideolojik bir denge sağlamayacaktır. Ayrıca Newsom Harris'i desteklemiş olsa da Harris ile hiçbir zaman yakın olmadılar.

Öte yandan Biden'ın çekildiğini ve Harris’i desteklediğini açıklamasından bu yana geçen saatler içinde başka isimler de gündeme geldi: Maryland Valisi Wes Moore; Ticaret Bakanı Gina Raimondo; Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg; Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper; ve Minnesota Valisi Tim Walz.

© 2024 The New York Times Company