08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 11:32 | Son Güncelleme: 22.07.2024 13:25

NYT yazdı: Küresel yatırımcılarda ABD seçimleri endişesi

Biden'ın geri çekilmesinin ardından gelecek yeni Demokrat aday, dünya çapındaki yatırımcıların seçim olasılığı algısını değiştirebilir. NYT'ye göre bu durum hisse senedi, tahvil, dolar ve diğer yatırımlar üzerinde etkili olabilir
NYT yazdı: Küresel yatırımcılarda ABD seçimleri endişesi

Jason Karaian, River Akira Davis / New York Times

Dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar, Başkan Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilme kararının hisse senetlerini, tahvilleri, doları ve diğer piyasaları nasıl etkileyeceğini ölçmeye çalışıyor. Biden'ın münazara performansının ardından anketlerde düşüşe geçmesiyle birlikte, yatırımcılar Cumhuriyetçilerin kazanmasına hazırlanırken “Trump ticareti” olarak adlandırılan işlemler önem kazandı. Yeni bir Demokrat aday yatırımcıların seçim olasılığı algısını değiştirebilir. Birçok yatırımcı stratejilerini yeniden gözden geçirirken piyasalardaki dalgalanmanın artmasını bekliyor.

En kötü haftanın ardından geldi

Pazar gecesi mesai sonrası işlemlerde, S&P 500 endeksi için vadeli işlemler hafif yükseldi. Resmi piyasa açılışından önce alım satım zayıf olabilir, ancak bu hareket küçük olsa da bu yıl ABD borsasının en kötü haftasından birinin ardından geldi.

Hazine tahvil getirileri ve dolar çok az değişti. Dolar son zamanlarda, kısmen eski Başkan Donald Trump'ın ABD'li üreticilerin yurt dışına satış yapmasını zorlaştıran daha güçlü yorumları nedeniyle düştü. (Aday arkadaşı Senatör JD Vance tarafından paylaşılan bir görüş). Altın fiyatı yükseldi. Piyasalardaki dalgalanma ve dolardaki zayıflık dönemlerinde yatırımcılar için genellikle bir sığınak görevi gören altın geçen hafta rekor kırdı. Bitcoin, Biden'ın açıklamasının ardından %1'den fazla sıçradı. Düzenleyici baskıyı sona erdirme vaatleriyle kripto şirketlerine kur yapan Trump'ın önde olduğunu gösteren anketler etkili oldu.

Asya piyasaları düşüşte

Asya'daki piyasalar bugün erken saatlerde çoğunlukla düşüşteydi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi çalkantıların yanı sıra yatırımcılar Çin liderlerinin ekonomi politikası açıklamalarını sindirmeye çalışıyordu. Şangay ve Shenzhen'deki hisse senetleri pazartesi günü erken işlemlerde düştü. Tayvan'ın ana hisse senedi endeksi de keskin bir düşüş yaşadı. Küresel yarı iletken tedarik zincirinde merkezi bir rol oynayan Tayvan, Trump tarafından çip işlerinin %100'ünü almakla suçlandı. Dünyanın en büyük gelişmiş bilgisayar çipi üreticisi TSMC, Tayvan pazarının büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Japonya'da Nikkei 225 pazartesi günü hafif bir düşüş yaşadı. Japonya'daki piyasa analistleri, Trump ve Vance'in zayıf dolar yatkınlığının Japon hisse senetleri üzerinde baskı yaratacağını söyledi. Kısa süre önce dolar karşısında neredeyse on yılın en düşük seviyesine gerileyen yen, yurt dışına satılan otomobil ve imalat ekipmanı gibi Japon ürünlerinin rekabet gücünü artırdı.

Hisse senetlerinin düşmesi bekleniyor

Nomura Araştırma Enstitüsü'nde yönetici ekonomist olan Takahide Kiuchi "Sayın Trump'ın ekonomi politikalarının nihayetinde daha zayıf bir dolara ve daha düşük küresel hisse senedi fiyatlarına yol açması bekleniyor” dedi. Kiuchi, yatırımcıların Trump'ın uygulayacağını söylediği karmaşık politikalar ağını anlamaya çalışırken ve Demokratlar stratejisini yeniden çizerken kısa vadede piyasalarda net bir yön olmayacağını söyledi.

 ©️ 2024 The New York Times Company