17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.09.2024 09:39 | Son Güncelleme: 09.09.2024 09:45

NYT yazdı: Kuzey Kore'nin balon salvosuna Güney'den K-Pop'lu karşılık

NYT'nin haberine göre son günlerde çöp taşıyan yüzlerce propaganda balonu Güney Kore'ye iniş yaptı ve yetkililer bunların genellikle bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Güneyli yetkililer zaman zaman balon salvosuna K-Pop ile karşılık veriyor
NYT yazdı: Kuzey Kore'nin balon salvosuna Güney'den K-Pop'lu karşılık

Jin Yu Young / New York Times

Hong Yoongi Seul'de Güney Kore Parlamento binası yakınlarında yürürken Kuzey Kore'den kaçak giriş yapıldığını fark etti. Kaçak giriş yapan şey, Koreler arası sınırı ve Güney'deki Han Nehri'ni kilometrelerce aşarak Ulusal Meclis kompleksi yakınlarına inen bir balondu. Ancak yetkililer olay yerindeydi. Bazı askeri personel beyaz koruyucu giysiler, maskeler ve eldivenler giyerek çarpmanın etkisiyle etrafa saçılan çöplerle uğraştı.

Geçtiğimiz beş gün içinde Kuzey Kore, atık kağıt ve kullanılmış plastik şişeler gibi çöp yükleriyle Güney'e doğru sürüklenen yüzlerce balon daha gönderdi. Bu salvo, bu yazın başlarında binlerce benzer Kuzey Kore balonunun yaylım ateşini takip ediyor. Pyongyang, Kuzey'in lideri Kim Jong Un'u eleştiren broşürler ve K-pop müzik ve K-dramaları içeren USB bellekler taşıyan kendi balonlarını fırlatan Güney'deki Kuzey Koreli sığınmacılar tarafından kışkırtıldığını söyledi.

'Günlük hayatımı hiç etkilemedi'

Güney ordusu Kuzey'in balonlarının “zararlı maddeler” taşımadığını söyledi. Ancak çiftliklere, başkentteki halka açık parklara ve yerleşim alanlarına inerek baş belası haline geldiler. Temmuz ayında bazıları Seul'deki başkanlık ofisinin bahçesine indi. Hong, birkaç ay önce Seoul'ün güneyindeki Bundang'da bulunan evinin yakınlarında bir balon daha görmüştü. Ancak, “Balonlar günlük hayatımı hiç etkilemedi” dedi.

Provokasyonlar genellikle görmezden geliniyor

Nükleer silahlara sahip bir düşmanın yanı başında yaşamak, Kuzey'den gelen provokasyonları genellikle görmezden gelen milyonlarca Güney Koreli için gerçek. Seul'de yaşayan Ahn Jae-hee, "Balonların en can sıkıcı yanı hükümetten aldığım sayısız uyarı mesajı" dedi. Son günlerde Güney'deki yetkililer bir düzineden fazla güvenlik uyarısı göndererek bölge sakinlerini balonlar hakkında yetkilileri bilgilendirmeleri ve onlara dokunmamaları konusunda uyardı. Ülke genelinde cep telefonlarına gönderilen uyarılarda balonların genel konumu veriliyor.

K-Pop ile karşılık verdi

Güney ordusu, balonları patlatmak ve şüpheli yüklerini gökyüzünden dağıtmak yerine, incelemeden önce inmelerini beklediğini söyledi. Seul buna, iki ülke arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge yakınlarında konuşlanmış hoparlörlerden Kuzey Kore karşıtı propaganda ve K-pop çalarak karşılık verdi. Yonsei Kuzey Kore Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Wooyeal Paik, “Balonlar Kuzey'den gelen düşük yoğunluklu provokasyonlar ve Güney Korelilerin bunlara tepki göstermesi için gerçek bir neden yok” dedi. Paik şu ana kadar, geçen yıl ABD üzerinde görülen Çin balonlarının aksine, casusluk yapıldığına dair bir belirti olmadığını ve silah taşıyor gibi görünmediklerini söyledi. Propaganda balonları Soğuk Savaş sırasında da Kore Yarımadası üzerinde uçmuştu. Her iki taraf da bunları diğerinin hükümetini kınayan broşürler dağıtmak için kullanıyordu. Bu taktikler bu yıl yeniden canlanana kadar büyük ölçüde kaybolmuştu. Hong, “Balonlar yeni normal haline geldi” dedi.

© 2024 The New York Times Company