11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2024 15:02 | Son Güncelleme: 11.10.2024 16:49

NYT yazdı: Lübnan'daki BM Barış Gücü askerleri kim?

Güney Lübnan'da barışı korumak için kurulan UNIFIL güçleri giderek artan bir şekilde İsrail-Hizbullah savaşının ortasında kalıyor. NYT, Lübnan'ın İsrail sınırında bulunan BM Barış Gücü askerleriyle ilgili merak edilenleri yazdı
BM Barış Gücü askeri 13 Temmuz 2024'te Lübnan'ın güneyindeki Yarine'de İsrail saldırısı sonucu yıkılan bir evi inceliyor (Diego Ibarra Sanchez/The New York Times)
BM Barış Gücü askeri 13 Temmuz 2024'te Lübnan'ın güneyindeki Yarine'de İsrail saldırısı sonucu yıkılan bir evi inceliyor (Diego Ibarra Sanchez/The New York Times)

Eve Sampson / New York Times

BM yetkilileri, Lübnan'ın İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler barış gücü misyonunun iki üyesinin perşembe günü bir İsrail tankının grubun gözlem kulelerinden birine ateş açması sonucu yaralandığını söyledi. Bu olay, İsrail'in Hizbullah savaşçılarının İsrail'in kuzeyine roket fırlattığını söylediği yerin yakınlarındaki Lübnan mevzilerinden çekilmeleri uyarısında bulunmasından bu yana uluslararası gücün karıştığı en ciddi olaydı. Bir sözcü, BM güçlerinin taşınma talebini reddettiğini söyledi. BM, UNIFIL olarak bilinen barış gücünü 1978'den beri güney Lübnan'da tutuyor. Görevi büyük ölçüde gözlemsel olmakla birlikte, 2006 yılında İsrail ile İran'ın desteklediği silahlı bir grup olan Hizbullah arasındaki son savaşın sonunda görev alanı genişletildi.

Geçtiğimiz yıl boyunca barış gücü askerleri kendilerini giderek artan bir şekilde sınır ötesi saldırıların ortasında buldular. Hizbullah'ın müttefiki Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıları başlattıktan bir gün sonra İsrail'e roket atmaya başladı ve İsrail de karşılık verdi. Geçen hafta İsrail kara birlikleri militanların kökünü kazımak için Lübnan'a girdi. İşte giderek istikrarsızlaşan sınırda barış gücü askerlerinin karşılaştığı zorluklara bir bakış...

UNIFIL'in görevi nedir?

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü, Lübnan ile İsrail arasındaki sınır boyunca ihlalleri önlemekle görevli 50 ülkeden 10.000'den fazla sivil ve askeri personelden oluşan uluslararası bir yapıdır. Bu 75 millik hat genellikle Mavi Hat olarak adlandırılır. BM'nin 2006 tarihli bir kararında bu güce operasyon alanının herhangi bir düşmanca faaliyet için kullanılmamasını sağlama yetkisi veren bir ifade yer alıyor. Grup, BM tarafından herhangi bir silah ya da savaşçıyı bölgeden uzak tutmakla görevlendirildi. Ancak geçtiğimiz on yıl boyunca ABD ve İsrail, barış gücü askerlerinin Hizbullah'ın devriye gezdikleri bölgede roket depolamasını ve ateşlemesini engellemede büyük ölçüde etkisiz kaldığını ileri sürdü. UNIFIL'in sınır bölgesindeki ihlalleri önlemesi ve ihlalleri BM Güvenlik Konseyi'ne rapor etmesi gerekiyor. Silahlı olmalarına rağmen, barış gücü askerleri genellikle sadece kendilerinin ya da sivillerin güvenliğinin acil tehlike altında olduğu durumlarda güç kullanmakla sınırlılar.

Şimdi neler oluyor?

BM yetkililerine göre İsrail ordusu geçen hafta güney Lübnan'a yaptığı saldırı sırasında UNIFIL üslerinden birinin yakınlarında yeni mevziler kurdu. Yeni mevziler The New York Times tarafından incelenen uydu görüntülerinde görülebiliyor. Bir BM sözcüsü İsrail ordusunun bu mevzilerden Hizbullah mevzilerine ateş açtığını ve barış gücü askerlerini giderek daha fazla risk altına soktuğunu söyledi. Sözcü, İsrail ordusunun BM güçlerinden yer değiştirmelerini istediğini, ancak onların bunu reddettiğini söyledi.

BM personeline yönelik saldırılar uluslararası hukuka aykırı olsa da Hizbullah bir yıldır Lübnan'ın güneyindeki BM mevzilerinin yakınından İsrail'in kuzeyine roket fırlatıyor. Bu da angajman kurallarını zorlaştırıyor. Perşembe günü UNIFIL, İsrail tank ateşinin Lübnan'ın Naqoura kentindeki karargâhtaki bir gözlem kulesini vurduğunu ve askerlerin de barış gücü askerlerinin barındığı yakındaki bir üssün sığınağının girişini vurduğunu söyledi. BM gücü yaptığı açıklamada “Barış güçlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı uluslararası insancıl hukukun ağır bir ihlalidir” dedi. İsrail ordusu ile birlikte takip edildiğini söyledi. İsrail ordusu, birliklerinin Perşembe sabahı UNIFIL mevzilerinin yakınında faaliyet gösterdiğini doğruladı ve bölgedeki BM güçlerine korunaklı alanlarda kalmaları talimatını verdiğini, bunun üzerine güçlerin bölgeye ateş açtığını söyledi.

 © 2024 The New York Times Company