23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 08.04.2023 08:29

NYT yazdı: Ne olacak bu mavi tiklerin hali?

Twitter kullanıcıları hafta sonunda büyük bir hesaplaşma bekliyordu. Sosyal medya platformunda ünlülerin, siyasetçilerin ve diğer önde gelen kişi ve kuruluşların hesaplarını belirten onay işaretleri toplu halde kaldırılacaktı. Öyle olmadı
NYT yazdı: Ne olacak bu mavi tiklerin hali?

Kate Conger - Ryan Mac / The New York Times

Twitter The New York Times’ın da aralarında bulunduğu bazı hesaplardaki resmi onay işaretini kaldırsa da çoğu onaylı kullanıcının tikleri yerinde kaldı. Uzun süredir işaretlerin sahiplerine özel statü verdiği ve kimliklerinin sosyal medya platformu tarafından doğrulandığı anlamına geldiği düşünülüyor. Ünlü veya kamuoyuna mal olmuş biri gibi davranarak değişimden faydalanmak isteyen kullanıcıların şakaları susturuldu. Platformda sadece birkaç muziplik kendine yer bulabildi.

Esas büyük değişim pazartesi geldi. Platformun simgesi mavi kuşun yerine “doge” görünmeye başladı. Popüler bir online simge olan “doge” aslında Shiba Inu cinsi bir köpeği gösteriyor ve Dogecoin kripto parayla birlikte anılıyor. Dijital para birimi Twitter’ın logo değişiminden sonra yüzde 30’dan fazla değer kazandı.

Atlantic Council bünyesindeki Dijital Adli Araştırma Laboratuvarı direktörü Graham Bookie’ye göre onay işaretinin kaldırılmaması “Twitter’ın gerçek bir inandırıcılık krizi içinde olduğunu gösteriyor. Dediklerini zamanında yapacaklarını kanıtlamış değiller.”

Onay işaretine dair değişiklikler, Elon Musk’ın Twitter’ı ekim ayında 44 milyar dolara satın almasından sonra gelen hamlelerden. Musk Twitter Blue’nun 8 dolarlık aylık abonelik ücreti ödemeyen kullanıcıların onay işaretini kaldırmaya başlayacaklarını geçen yıl duyurmuştu. Abonelerin profilinde ise mavi-beyaz tik işareti görülüyor.

İfade özgürlüğü şampiyonu olduğunu söyleyen Musk son gelişme hakkında yorum yapmadı.