30 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.11.2023 14:12 | Son Güncelleme: 14.11.2023 11:39

NYT yazdı: New York Belediye Başkanı'na Türkiye bağlantılı bağış soruşturması

ABD'de savcılar New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın 2021 seçim kampanyasındaki bağışlara dair soruşturma yürütmeye başladı. New York Times'ın ulaştığı belgelere göre gerçekten para vermediği halde bazı kişilerin bağışta bulunmuş gibi gösterilmesine dair araştırma yapılıyor
Belediye Başkanı Eric Adams, 2 Kasım 2023 Perşembe günü Manhattan'daki Gracie Mansion'da Dia de los Muertos'u kutlayan bir etkinlikte konuştu (Stephanie Keith/The New York Times)
Belediye Başkanı Eric Adams, 2 Kasım 2023 Perşembe günü Manhattan'daki Gracie Mansion'da Dia de los Muertos'u kutlayan bir etkinlikte konuştu (Stephanie Keith/The New York Times)

William K. Rashbaum, Dana Rubinstein ve Jeffery C. Mays / The New York Times

The New York Times tarafından elde edilen bir arama emrine göre, Federal savcılar ve FBI, Belediye Başkanı Eric Adams'ın 2021 seçim kampanyasının yasadışı yabancı bağışlar almak için Türk hükümetiyle bağlantı kurup kurmadığına dair geniş bir kamu yolsuzluğu soruşturması yürütüyor. Soruşturma perşembe günü federal ajanların sabahın erken saatlerinde belediye başkanının baş bağışçısı Brianna Suggs'ın Brooklyn'deki evine baskın düzenlemesiyle kamuoyunun gündemine geldi. Suggs, belediye başkanının gündemi yönlendiren bir kampanya danışmanı. 

Müfettişler ayrıca Türkiye ile bağlantılı Brooklyn'deki bir inşaat şirketinin yanı sıra Washington D.C.'de yine Türkiye ve Adams'la bağlantılı küçük bir üniversitenin de olası bağlantıları hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştılar. Arama iznine göre, müfettişler ayrıca belediye başkanının kampanyasının inşaat şirketinin yetkililerine ve çalışanlarına ve Türk yetkililere fayda sağlayıp sağlamadığına da odaklandılar.

Başkana yöneltilen bir suçlama yok

Soruşturmanın belediye başkanını hedef aldığına dair herhangi bir belirti yoktu ve kendisi de yanlış bir şey yapmakla suçlanmıyor. Ancak baskının, perşembe sabahı Washington, D.C.'de Beyaz byetkilileri ve Kongre üyeleriyle göçmen krizi hakkında konuşmayı planladığı birkaç toplantıyı aniden iptal etmesine neden olduğu anlaşılıyor.

Perşembe gecesi Adams kampanyasını savundu. Herhangi bir kolluk kuvveti yetkilisinin kendisiyle temasa geçmediğini söyledi ancak herhangi bir soruşturmada işbirliği yapma sözü verdi. Adams, Washington'dan sahada olmak için döndüğünü ve bu soruşturmaya ortaya çıktıkça bakacağını söyledi.

Arama emri, bazı yabancı kampanya bağışlarının, gerçekte para vermeyen kişiler adına bağışların yapıldığı bir sahte bağışçı şemasının bir parçası olarak yapıldığını öne sürdü. Müfettişler, federal fonların çalınması ve federal fonların çalınması için komplo kurulması, dolandırıcılık ve dolandırıcılık komplosunun yanı sıra yabancı uyrukluların kampanya katkıları ve bu tür katkılarda bulunmak için komplo kurulmasını içeren potansiyel suçlamaları desteklemek için kanıt aradılar.

14 bin dolar bağış

Yorum yapmak üzere kendisine ulaşılamayan Suggs, Adams'ın 2025 seçim kampanyası için şimdiden 2,5 milyon dolardan fazla para toplamış olan bağış toplama makinesinin önemli bir dişlisi. Arama emrinde inşaat şirketi Brooklyn'deki KSK Construction Group olarak tanımlandı. Kampanya finans kayıtlarına göre, işverenlerini KSK olarak listeleyen kişiler Adams'ın 2021 kampanyasına yaklaşık 14 bin dolar bağışta bulundu. Şirketin telefonuna cevap veren bir kişi yorum yapmayı reddetti.

© 2023 The New York Times Company