15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2024 10:34 | Son Güncelleme: 14.02.2024 10:40

NYT yazdı: Ukrayna Rusya’nın ilk kez hipersonik füze kullandığını açıkladı

Ukrayna, Rusya’nın geçen hafta ilk kez hipersonik füze kullandığını açıkladı. Rusya’nın söz konusu Zircon füzesinin kullanımına dair herhangi bir açıklama yapmadığını yazan NYT, Putin’in füze hakkında daha önce ‘dünyada benzerinin olmadığını’ söylediğini hatırlattı
Fotoğraf: Temsili (Shutterstock)
Fotoğraf: Temsili (Shutterstock)

Constant Méheut / New York Times

Ukrayna, Rusya'nın geçen haftaki bir saldırıda ilk kez yeni bir hipersonik seyir füzesi kullandığına dair kanıtları olduğunu söyledi. Bu gelişme doğrulandığı takdirde ülkenin gergin olan hava savunma sistemi için başka bir zorluk teşkil edebilir. Füze üzerinde Kiev Bilimsel Araştırma Adli Uzmanlık Enstitüsü tarafından yapılan ön analiz 7 Şubat'ta Ukrayna genelindeki şehirleri hedef alan saldırıda 3M22 Zircon füzesinin kullanıldığı sonucuna vardı. Enstitü, enkazın üzerinde füzeye özgü işaretlerin bulunduğunu söyledi.

“Özel işaretlere sahip”

Enstitü başkanı Oleksandr Ruvin sosyal medya paylaşımında “3M22 Zircon füzesine özgü unsurları görüyoruz. Motorun ve direksiyon mekanizmalarının parçaları özel işaretlere sahip” diyerek füzenin enkazının videosunun da yer aldığını söyledi.

Rus yetkililer Zircon füzesinin kullanımına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı ve enstitü tarafından sunulan deliller bağımsız olarak doğrulanamadı. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Amerikalı yetkililer, iddiayı değerlendirdiklerini ancak 7 Şubat'ta savaşta kullanıldığını doğrulayamadıklarını söyledi.

Karadeniz’de hiç faaliyet göstermediler

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde (RUSI) araştırma görevlisi olan Sidharth Kaushal, daha önce füzenin test edildiği savaş gemilerinden hiçbirinin saldırı sırasında Karadeniz'de faaliyet göstermediğini söyleyerek enkazın başka bir füze türüne ait olabileceği konusunda uyardı.

Rus saldırılarında yeni bir adım

Zircon kullanımı, Rusya'nın Ukrayna askeri ve sivil altyapısına yönelik hava saldırısında yeni bir adım olacak. Adli tıp enstitüsü sözcüsü, kesin yerini belirtmeden Ukrayna'nın Zirkonca ait olduğunu söylediği enkazın Kiev bölgesinde bulunduğunu söyledi. Ukrayna ordusu, saldırı sırasında çok sayıda seyir füzesinin düşürüldüğünü söyledi ancak Zircon’un ele geçirildiğinden bahsetmedi.

Hava saldırılarında yoğunluk yaşanıyor

Ukrayna'nın hava savunması geçen yıl nispeten etkili olduğunu kanıtladı ve genellikle kendi topraklarına atılan füzelerin dörtte üçünü engelledi. Ancak son aylarda Rusya, bu savunmaları delmek amacıyla farklı füzeler ve insansız hava araçlarından oluşan bombardımanlarını giderek daha da artırmaya başladı. Ukraynalı yetkililere göre, geçen hafta beş kişiyi öldüren ve 64 Rus seyir füzesi, balistik füzesi ve insansız hava aracının yanı sıra bir Zircon füzesinin de dahil olduğu saldırıda da durum aynıydı.

ABD yapımı savunma sisteminden kaçabilir

Uzmanlar, Rusya'nın füzenin yeteneklerine ilişkin daha önceki açıklamasının doğru çıkması durumunda, Ukrayna'nın diğer Rus hipersonik ve seyir füzelerini vurmak için kullandığı ABD tasarımı Patriot sistemi gibi güçlü füze savunmalarından kaçabileceğini söylüyor. Rus yetkililer, Zircon'un ses hızının sekiz katına ulaşabildiğini, 1000 kilometre menzile sahip olduğunu ve 300 kiloluk savaş başlığı taşıyabileceğini söyledi.

Putin: Dünyada benzeri yok

Amerika Birleşik Devletleri merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Missile Defense Advocacy Alliance, eğer bu bilgi doğruysa Zircon füzesinin dünyadaki en hızlı füzelerden biri olacağını ve yalnızca hızı nedeniyle ona karşı savunmanın neredeyse imkansız hale geleceğini" söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yılın başlarında füzenin dünyanın hiçbir ülkesinde benzerinin bulunmadığını söylemişti.

İki savaş gemisinde test edildi

Kaushal, füzenin ilk kez 2015 yılında uçuş testine tabi tutulduğunu ve 2022 yılı sonunda operasyonel olarak ilan edildiğini açıkladı ki bu alışılmadık derecede hızlı bir gelişmeydi. Kaushal ayrıca füzenin Ocak 2023'te fırkateyni silahlandırmak için kullanılmadan önce Amiral Gorshkov sınıfı firkateyni ve Yasen sınıfı denizaltı olmak üzere iki savaş gemisinde test edildiğini söyledi. Ancak bu iki savaş gemisinin de şu anda Karadeniz'de olmadığını ve canlı savaş için füzenin daha önce hiç test edilmemiş bir gemiden ilk kez ateşlenmesinin alışılmadık bir durum olduğunu belirtti. Ukraynalı yetkililer füzenin fırlatma platformundan bahsetmedi.

Rusya'nın geçen hafta Zircon füzesi kullandığını bildirmemesi de soruları gündeme getiriyor. Mart 2022'de ilk kez Kinzhal füzesi kullanıldığında Rusya Savunma Bakanlığı bu konuda hızlı bir şekilde iletişime geçti. Zircon'un Ukrayna savaş alanındaki hesaplamaları nasıl değiştireceği henüz bilinmiyor.

Patriot sisteminden sonra füzeleri havada vurdu

Rusya geçmişte, cephaneliğindeki en gelişmiş silahlardan biri olan hipersonik Kinzhal füzelerinin durdurulamaz olduğunu iddia etmişti. Ancak Ukrayna Patriot sistemini aldıktan sonra birçok Kinzhal'ı hedeflerini vuramadan düşürmeyi başardı. Kaushal ayrıca Zircon'un savaş etkinliğinin bilinmediğini, iddia edilen hızı ve doğruluğuyla ilgili soruların olduğunu söyledi.

Kaushal, geçen yıl yayınlanan bir araştırma makalesinde, özellikle programın Rus kara kuvvetlerinin yeniden inşası gibi önceliklerle mali ve diğer kaynaklar için rekabet edeceği göz önüne alındığında, Rusya'nın Zircon füzeleri üretme ve işletme yeteneğinin de şüpheli olduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company