05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.12.2023 04:30 | Son Güncelleme: 29.12.2023 04:32

NYT’den “Robotlarınız yazılarımızı sömürüyor” davası

The New York Times OpenAI ve Microsoft’a telif hakkı davası açtı. Böylece ilk kez büyük bir medya kuruluşu bir yapay zeka grubuna cephe açmış oldu
The New York Times’ın Manhattan’daki merkezi. ( Fotoğraf: Sasha Maslov The New York TImes)
The New York Times’ın Manhattan’daki merkezi. ( Fotoğraf: Sasha Maslov The New York TImes)

Michael M. Grynbaum - Ryan Mac / The New York Times

The New York Times geçen çarşamba OpenAI ve Microsoft’a telif hakkı ihlali davası açtı. Böylelikle yayınlanmış metinlerin yapay zeka teknolojilerini eğitme amaçlı izinsiz kullanımına ilişkin hukuk savaşında yeni bir cephe açılmış oldu.

The New York Times, ChatGPT’nin ve diğer popüler yapay zeka platformlarının yaratıcılarına kendi metinleriyle ilgili telif hakkı sorunları konusunda dava açan ilk büyük Amerikalı medya kuruluşu oldu. Manhattan’daki Amerikan Bölge Mahkemesi’nde açılan davada The New York Times’ın yayınladığı milyonlarca makalenin otomatik sohbet robotlarını eğitmekte kullanıldığı öne sürülüyor. Bu sayede robotların güvenilir bilgi kaynağı olma konusunda gazeteyle yarışabilir hale geldiği söyleniyor.
Davada net bir maddi tazminat talebi bulunmuyor. Ancak davalıların “The New York Times’ın benzersiz ve değerli eserlerini kanunsuz çoğaltma ve kullanma suçundan milyarlarca dolarlık yasal ve fiili tazminat” ödemesi isteniyor. Ayrıca şirketlerin telif hakkı The New York Times’a ait materyalleri kullanan bütün sohbet robotu modellerinin ve eğitim verilerinin imhası talep ediliyor. Dava üretken yapay zeka teknolojileri için yeni yeni beliren hukuki sınırları netleştirip habercilik sektöründe emsal oluşturabilir. The New York Times online gazetecilik üzerinden başarılı iş modeli kurabilmiş az sayıdaki medya organından biri olsa da okurların internete yönelmesiyle birlikte onlarca gazete ve dergi zor durumda. OpenAI ve diğer yapay zeka firmaları ise milyarlarca dolar finansman çekiyor.