26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2022 18:33 | Son Güncelleme: 24.04.2022 18:41

Odesa’da yerleşim bölgesine isabet eden füzeler en az 6 kişiyi öldürdü

Rus kuvvetler dün Odesa’da yerleşim bölgesini vurdu. Şu ana kadar 6 kişinin öldüğü belirtildi ancak yetkililer bu sayının artmasına kesin gözüyle bakıyor. Rusya aynı zamanda Odesa civarında bir askeri üsse de füze saldırısı gerçekleştirdi
Odesa’da yerleşim bölgesine isabet eden füzeler en az 6 kişiyi öldürdü

Michael Schwirtz / The New York Times

Ukrayna hükümeti, cumartesi günü Karadeniz liman kenti Odesa'nın eteklerindeki bir yerleşim bölgesine iki seyir füzesinin isabet etmesi sonucu en az altı kişinin öldüğünü açıkladı. Yetkililer, hasarın boyutu göz önüne alındığında kurbanların sayısının artmasının kesin olduğunu söyledi.

Odesa belediye başkanının yardımcılarından Sergey Nazarov telefon mesajında, "Daha kişi bulunacak” dedi.

Kent Paskalya Günü’ne hazırlanıyordu

Nazarov, füzelerin kentin uzak batısındaki Tairove semtinde bir yerleşim bölgesine isabet ettiğini belirtti. Kent hükümetinin Telegram kanalında paylaştığı gönderiler de dahil olmak üzere olay yerinden çekilen fotoğraflar ve videolar yoğun, siyah duman bulutlarının kısmen sardığı büyük konut yerleşkesindeki büyük hasarı gösteriyor.

Odesa belediye başkanı Gennadi Trukhanov kentin Telegram kanalına yaptığı açıklamada "Bütün bunlar, barışçıl Odesa Paskalya Günü’ne hazırlanırken oldu" diye konuştu. Ukrayna'da çoğunluğu oluşturan Ortodoks Hıristiyanlar bu pazar Paskalya'yı kutluyor. Ukrayna ordusundaki bazı kişiler bombardımanlarda bir miktar azalma olabileceğini umuyordu. 

En az 18 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanlığı idaresi başkanı Andrey Yermak'a göre saldırıda en az 18 kişi yaralandı. Öldürülenler arasında 3 aylık bir bebeğin de olduğu belirtildi.

Bir Rus general saldırıdan bir gün önce, Odesa da dahil olmak üzere Karadeniz'deki tüm Ukrayna topraklarının ele geçirilmeyi planladıklarını söylemişti. 

Savaşın başlangıcında, Rus ordusunun ana hedefi Odesa’yı almak gibi görünüyordu. Ancak Rus kuvvetlerinin kıyı şeridi boyunca batıya doğru ilerleme çabaları şiddetli Ukrayna direnişi ve lojistik sorunlar tarafından engellendi. Rusya'nın Karadeniz filosundaki savaş gemisi Moskova bu ay batınca, Kremlin’in kente amfibik harekat düzenleyebileceği yönündeki spekülasyonlar son bulmuştu.

Ruslar daha önce Odesa sivillerini hedef almamıştı

Rus kuvvetleri geçmişte Odesa ve çevresine hava ile deniz yoluyla füze saldırıları düzenlemişti. Ancak bu saldırılar büyük ölçüde askeri hedeflere ve stratejik altyapıya yönelikti. Odesa cumartesi gününe kadar diğer Ukrayna kentlerindeki sivillere yönelik saldırılarından büyük ölçüde kurtulmuştu.

Ukrayna askeri üssü de vuruldu

Ukrayna'nın güney hava savunma kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre cumartesi günkü saldırı Hazar Denizi üzerinde uçan bir Rus Tu-95 stratejik bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirildi. Bombardıman uçağının 6 seyir füzesi ateşlediği, bunlardan ikisinin Ukrayna füze savunma sistemi tarafından engellendiği belirtildi.

Açıklamada, "Maalesef askeri hedeflere ve konut binalarına ikişer füze isabet etti" deniyor. Aynı zamanda Ukrayna kuvvetlerinin füzeleri hedef almak için kullanılan iki Rus insansız hava aracını da imha ettiği raporlandı.

Barbarlar ve medeniyet arasına duvar çekilmeli

Rusya Savunma Bakanlığı daha sonra, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından sağlanan silahların depolandığını söylediği, Odesa yakınlarındaki askeri havaalanında bir lojistik terminale "yüksek hassasiyetli uzun menzilli" füzeler ateşlediğini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba füze saldırılarını bir terör saldırısı olarak nitelendirdi.

Kuleba Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rus füzelerinin Odesa'ya yönelik tek amacı terördür. Barışçıl kentleri füzelerle vuran barbarlarla medeniyet arasında bir duvara ihtiyacımız var” diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company