26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2022 20:28 | Son Güncelleme: 10.05.2022 20:56

Odesa'yı vuran Rus füzeleri can almaya devam ediyor

Sakin Zafer Günü sonrası Rusya saldırılarını artırdı. Odesa’ya isabet eden füze bir can aldı. Avrupa Konseyi Başkanı Michel ziyareti sırasında bir saldırı yaşanınca yer altına sığındı. Biden ise Ukrayna’ya artan destek vaatlerinin arkasında durarak Ödünç Verme ve Kiralama Kanunu’nu imzaladı
Odesa'yı vuran Rus füzeleri can almaya devam ediyor

Cora Engelbrecht / The New York Times

Moskova savaşa yoğunlaştığı doğu cephesinden uzakta bulunan Ukrayna kuvvetlerine karşı da saldırılar gerçekleştiriyor. Rus füzeleri dün gece Ukrayna'nın güneyindeki Odesa şehrini vurdu. Bir kişi hayatını kaybetti. Saatler önce bir başka saldırı da ziyareti sırasında Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’i yer altına sığınmaya zorladı.

AB Konseyi Başkanı yer altına sığındı

Pentagon yetkilileri, son zamanlarda Odesa’ya ısrarlı saldırıların, Ukrayna kuvvetlerinin doğu cephesine konuşlanmasını ve yoğunlaşmasını engellemeyi hedeflediğini, Rusların daha kapsamlı bir stratejisinin parçası olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi ise Rusya'nın şehre tam ölçekli bir saldırı başlatma yeteneğine sahip olmadığını belirtti.

Putin Ukrayna’yı hafif aldı, bedelini ödedi

Odesa saldırıları Moskova'nın her yıl Zafer Günü’nü kutladığı, Ukrayna'da nispeten sakin geçen bir günün ardından geldi. Rus kuvvetleri Ukrayna şehirlerini ağır ateş gücüyle hedef almaya devam etse de Pentagon, Başkan Vladimir Putin'in güçlerinin "kansız" ilerlemeler kaydettiğini söyledi. İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus liderin Ukrayna'nın sert direnişini hafife alması sonucu, Rusya'da Zafer Günü önemli bir askeri başarı ilan edemediğini belirtti.

Yine de Rusya, güçlerinin doğudaki ana cephe hattı boyunca bazı kazanımlar elde ettiğini söyledi. Savunma Bakanlığı bugün, kuvvetlerinin Ukrayna topraklarının daha derinlerine inerek Luhansk ve Donetsk bölgeleri arasındaki sınıra ulaştığını iddia etti.

Diğer önemli gelişmeler

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü modern bir Ödünç Verme ve Kiralama Kanunu imzalayarak, ABD’nin Ukrayna’ya Rusları yenmeleri için artan bağlılığını gösterdi. Orijinal anlaşma II. Dünya Savaşı’nda ülkeyi savaşa çeken sebeplerden biriydi.

ABD Temsilciler Meclisi bugün, Biden'ın talebinin 7 milyar dolar fazlası olan, 39.8 milyar dolarlık Ukrayna’ya acil askeri ve insani yardım paketini değerlendirebilir.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisine göre harap Mariupol şehrindeki Ukraynalı savaşçıların son sığınağı Azovstal çelik fabrikasına devam eden saldırıya iki Rus taburu taktik grubu liderlik ediyor. Ukraynalı yetkililer salı günü, çoğu yaralı bini aşkın Ukraynalı askerin ve en az 100 sivilin hala tesiste mahsur kaldığını söyledi.

  © 2022 The New York Times Company