26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 28.05.2022 10:03

‘Öğretmenlere silah verelim’ tartışması

Teksas’taki katliam ABD’yi yasa boğdu (Fotoğraf: Mark Felix/The New York Times)
Teksas’taki katliam ABD’yi yasa boğdu (Fotoğraf: Mark Felix/The New York Times)

Alexandra E. Petri / The New York Times

ABD’de son yaşanan okul katliamıyla “Öğretmenler silahlandırılmalı mı?” tartışması yeniden alevlendi.

Muhafazakar politikacıların silahlı okul saldırıları sonrası bu soruyu sıklıkla dile getiriyor.

Teksas başsavcısı Ken Paxton geçtiğimiz salı günü sağcı haber kaynağı Newsmax’e verdiği demeçte “eğitimden geçmiş ve silahlandırılmış öğretmenler ile yöneticilerin” hayatlar kurtaracağını söyledi. Fox News’da da bu fikrini yineledi.  Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Ted Cruz CNN’de silah haklarını kısıtlamanın saldırıları durdurmakta verimsiz olacağını vurguladı. Bunun yerine kampüslerdeki kolluk kuvvetleri sayısını artırmayı teklif etti. “Çocukları korumak için okullarda kolluk kuvvetlerinin bulunmasının en etkili çözümlerden biri olduğunu tecrübelerimizden biliyoruz” diyor. 

Demokrat Connecticut Senatörü Chris Murphy meslektaşlarına daha katı silah kontrolleri için tutkulu  şekilde seslendikten sonra okul alanlarında silahlı kuvvetlerin olması fikrine karşı çıktı. Murphy 2012 yılında Connecticut’ın Sandy Hook İlköğretim Okulu’ndaki silahlı katliam yaşandığı dönemde genç bir temsilciydi.   

Minnesota’dan Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Dean Phillips de kampüslerde silahın  artması fikrini reddediyor. Phillips tweet’inde “Silah sahibiyim. Bana Kurucu Babalar’ın Anayasa’yı yazarken bu katliamı tasarladığını söylemeyin. Bana bu deliliği tolere ederlerdi demeyin. Bana öğretmenlerin silahlanmak zorunda olduğunu söylemeyin” yazdı. 

Ulusal Tüfek Derneği’nin (NRA) üst düzey yetkilisi ise Sandy Hook saldırısının ardından “Silahlı kötü adamı durduran tek şey silahlı bir iyi adamdır” demişti. 

Ülkenin en büyük öğretmen grupları meslektaşlarının silahlandırılmasına karşı. Amerikan Öğretmenler Federasyonu’nun başkanı Randi Weingarten 2018’deki Parkland saldırısından sonra 60 bin öğretmenin tepkisi hakkında “Silah sahibi olan öğretmenler de aynı fikirde: Silahlanmak istemiyoruz, eğitim vermek istiyoruz. Ne keskin nişancı olabilecek seviyeye ulaşabiliriz ne de bunu istiyoruz. Hiçbir eğitim öğretmenleri AR-15’lere karşı koymaya hazırlayamaz” demişti.

© 2022 The New York Times Company