24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2022 04:30 | Son Güncelleme: 06.08.2022 11:06

Pilates herkese uygun mu?

Pilates gerçekten zaman ayırmaya değer mi? Hangi programlar size uygun? The New York Times akıllara takılan tüm soruları yanıtladı
Fotoğraf: Melissa Schriek/The New York Times
Fotoğraf: Melissa Schriek/The New York Times

Pilates, genellikle bir minder veya sandalyede yapılan, diğer direnç antrenmanlarında bulunan birçok güç ve esneklik egzersizini içeren bir spor. New York City'deki Real Pilates'in sahibi Alycea Ungaro'a göre gizemli bir tarafı yok. Yine de pilates'i benzersiz kılan birkaç unsur var. İlk olarak, bu yöntem uygulayıcılarını nefes almaya odaklanmaya zihin-beden bağlantısını geliştirmeye teşvik ediyor. Birçok pilates antrenmanı omurgayı desteklemek ve belirli kas gruplarını çaılşıtırmak amacıyla tasarlanmış özel ekipmanlar gerektiriyor. Bunlar arasında yay tabanlı direnç makineleri de var.

Karyolaya benzeyen "Reformer" bu ekipmanların en popüleri. Bilimsel araştırmalar, pilatesin kas dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak, kronik ağrıyı azaltmak gibi sağlık faydalarını doğruluyor. Kaygı ve depresyona iyi geldiğini kanıtlayan çalışmalar da var.

Kimler yararlanabilir?

Bu sorunun cevabı çok açık: Herkes. Çünkü pilates çeşitli fitness hedeflerine, yaş ve yetenek gruplarına göre uyarlanabiliyor. Profesyonel dansçılar, sporcular, hamile kadınlar hatta dengelerini geri kazanmak isteyen 80 yaş ve üzeri insanlar.

Equinox adlı pilates stüdyosunun eğitimi direktörü Carrie Samper, “25 yaşında bir Cirque du Soleil dansçısı olmanıza gerek yok. 85 yaşında bile başlayabilirsin” diyor.

Pilatesi diğer fiziksel aktivitelerin tamamlayıcısı olarak görenler de var. San Diego'daki Pilates and Sports stüdyosunun sahibi ve dövüş sporcusu Chris Robinson “Nasıl hareket edeceğimi pilates sayesinde öğrendim ve bu eğitimi her şeye uygulayabileceğimi gördüm" diyor.

Faydaları neler?

Doktorlar ve fizyoterapistler pilatesi fiziksel travmalardan iyileşmekte olan insanlara öneriyor. Ayrıca denge ve esnekliği geliştirdiği, duruşu iyileştirdiği için yaralanma olasılığını düşürdüğünü söyleyenler de var.

Pilates pelvisi güçlendirerek hamile veya doğum yapmış kadınlara da fayda sağlayabiliyor. Los Angeles merkezli bir sağlık şirketi olan Origin'in fizik tedavi uzmanı ve klinik operasyonlar başkanı Sarah Clampett “Pilates yüzlerce Kegel egzersizi yapmadan pelvik tabanınızı güçlendirmenin harika bir yolu. Pelvik taban sorunları veya işlev bozukluğu olan herkes pilatesten faydalanabilir" diyor.

Neye yaramaz?

Geleneksel pilates kardiyovasküler bir egzersiz değil. Ancak çevrimiçi stüdyosu The Vertical Workshop aracılığıyla eğitmenleri eğiten Shari Berkowitz'a göre de asla kardiyovasküler sisteminizi zorlayacağınız bir noktaya gelmenize yol açmıyor. Ağır ağırlıkları kaldırmakla da eşdeğer değil. Bazı egzersizlerle sağlanan kasları inşa etmeyeceksiniz çünkü pilates hareketlerini yorulmadan yapıyorsunuz.

Nasıl başlanır?

Pilates adı altında farklı egzersiz programları var. Deneyimli eğitmenler, temel bilgileri edinebilmeniz için genellikle bire bir veya küçük grup eğitim seanslarıyla başlamanızı öneriyor. Ancak bir salona gidemeyen insanlar içni çevrimiçi seçenekler de var. 


© 2022 The New York Times Company