08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.05.2024 00:00 | Son Güncelleme: 28.05.2024 05:59

Refah'taki katliam sonrası halk çaresiz: Burada kalıp ölümü beklemekten başka seçeneğimiz yok

Uluslararası Adalet Divanı'nın saldırıları durdurma kararı aldığı Refah kentinde Filistinlilerin çadırlarına düzenlenen saldırıda en az 45 Filistinli hayatını kaybetti. Olayı yaşayanlar saldırının ardından alevler içindeki çadırlar ve yanmış cesetlerden oluşan korkunç bir manzarayı anlattı
Refah'taki katliam sonrası halk çaresiz: Burada kalıp ölümü beklemekten başka seçeneğimiz yok

Hiba Yazbek - Abu Bakr Bashir / The New York Times

Sağlık bakanlığı, İsrail'in Refah'ta çadırlara düzenlediği saldırı ile birlikte kampta en az 45 kişinin öldüğünü ve 240 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu, bir Hamas yerleşkesini hedef aldığını ve iki Hamas liderini öldürdüğünü açıkladı. Ordudan bir hukuk yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada saldırının inceleme altında olduğunu söyledi.

Refah'ta inşaat işçisi olan 30 yaşındaki Bilal al-Sapti, Refah'ın Tal as Sultan bölgesindeki kampın enkazında kömürleşmiş cesetler ve itfaiyeciler alevleri söndürmeye çalışırken çığlık atan insanlar gördüğünü söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yangın çok güçlüydü ve kampın her yerindeydi. Karanlık vardı ve elektrik yoktu"

Bizi hangi çadır bu saldırılardan koruyabilir?

Al-Sapti, saldırı sonucu oluşan şarapnel parçalarının eşi ve iki çocuğuyla birlikte kaldığı çadırı parçaladığını, ancak ailesinin yara almadığını söyledi. Al-Sapti "Ne tür bir çadır bizi füzelerden ve şarapnel parçalarından koruyacak?" diye ekledi.

Birleşmiş Milletler'in Filistinlilere yardım eden ana kuruluşu UNRWA, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı "dehşet verici" olarak nitelendirdi ve bölgeden gelen görüntülerin Gazze'nin "yeryüzündeki cehennem" olduğunun "bir başka kanıtı" olduğunu söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Kızılayı tarafından işletilen yakındaki bir sahra hastanesinde bulunan 33 yaşındaki serbest gazeteci Adli Abu Taha, iki büyük patlama sesi duyduktan kısa bir süre sonra ölü ve yaralıların gelmeye başladığını söyledi.

Hastane kısa sürede dolup taştı

Abu Taha, "Birçok yaralı bir veya daha fazla uzvu olmadan geldi ve ciddi şekilde yanmışlardı" dedi ve şöyle devam etti: "Hastane kısa sürede dolup taştı" 

Ebu Taha Pazartesi sabahı çadır kampına gittiğinde görebildiği tek şeyin "duman ve yanık et kokusu" ile birlikte "yıkım" olduğunu söyledi. Bazı ailelerin çadırlarını söktüklerini ve sığınacak başka bir yer bulmaya hazırlandıklarını söyledi.

Ölenlerin büyük kısmı kadın ve çocuk

Yaralıların çoğunun yakındaki sahra hastanelerine nakledilmeden önce ilk ulaştıkları Refah'taki Tal Al Sultan Sağlık Merkezi'nde bulunan Dr. Marwan al-Hams, gördüğü ölü ve yaralıların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cesetlerin çoğu ciddi şekilde yanmış, uzuvları kesilmiş ve paramparça olmuştu"

26 yaşındaki Mohammed Abu Ghanem, kampta kendisiyle birlikte bir çadırda barınan diğer 13 kişiyle birlikte nereye gideceklerini merak ettiklerini söyledi. "Her yerin bombalandığını duyuyorum ve insanları tahliye eden kamyonlara ödeyecek param yok" diyen Ghanem, "Burada kalıp ölümü beklemekten başka seçeneğimiz yok" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company